Na przygotowywanie potraw na parze decydują się przede wszystkim te osoby, którym zależy na zdrowym odżywianiu się. Gotowanie na parze jest też polecane osobom mającym problem z nadciśnieniem czy układem trawiennym. W praktyce wpływa pozytywnie na wszystkich. Posiłki gotowane w ten sposób zachowują większość składników odżywczych. Są smaczne i lekkostrawne jednocześnie. Z pomocą przychodzi w tym przypadku piekarnik parowy. Co to takiego? Czy warto zakupić takie urządzenie do swojego domu?

Co to jest piekarnik parowy?

Piekarnik parowy jest na ogół urządzeniem przeznaczonym do zabudowy. Na rynku jest niewiele piekarników parowych w wersji wolnostojącej. Dzięki niemu można piec potrawy, tak samo jak w przypadku standardowego piekarnika. Można jednak także gotować na parze lub połączyć pieczenie z parą.

Piekarnik parowy to piekarnik z funkcją gotowania na parze. Przygotowuje tym samym potrawy z użyciem pary wodnej. Dzięki temu pieczone mięsa są soczyste i pełne smaku. Oczywiście takie urządzenie wciąż wykorzystuje do działania wysoką temperaturę. Odpowiadają za nią palniki gazowe czy grzałki elektryczne, a para wodna jest tylko dodatkiem. Jednak to ona czyni potrawy zdrowszymi i smaczniejszymi. Piekarnik parowy jest w stanie zastąpić z powodzeniem wszystkie urządzenia przeznaczone do gotowania na parze.

Czym zatem różni się piekarnik parowy od standardowego piekarnika? Kluczowa różnica polega na tym, że w przypadku tych pierwszych można sprawdzić ilość wytwarzanej przez urządzenie pary wodnej. Po wyłączeniu funkcji pary wodnej, piekarnik parowy działa przy tym dokładnie tak samo jak każdy inny piekarnik.

Piekarnik parowy – zasada działania

W zasadzie piekarnik parowy to zwykły piekarnik, ale z dodatkową funkcją pieczenia na parze. Może pracować jak standardowy piekarnik – opiekać potrawy, grillować je, piec z górną, dolną lub obiema grzałkami, piec z termoobiegiem czy jego połączeniem z grzałkami. Warto też zwrócić uwagę na funkcję szybkiego nagrzewania, która znaczenie przyspiesza pracę. Sprawia także, że urządzenie pobiera energię elektryczną o wiele krócej. Piekarniki parowe, jak sama nazwa wskazuje, mają także programy parowe. Na ogół występują one w połączeniu z termoobiegiem czy grzałkami.

Piekarniki parowe z funkcją gotowania łączą w sobie zalety standardowych piekarników i urządzeń do gotowania na parze. W ich przypadku można swobodnie wyłączyć dopływ pary i użytkować je w tradycyjny sposób. Co ciekawe, konwencjonalne grzanie piekarnika jest potrzebne do używania funkcji pary. To ono pozwala na produkcję pary wodnej. Tym samym te dwie funkcje muszą ze sobą współdziałać. Użytkownik może z kolei wyregulować stosunek grzania, a więc procentową część z pieca i pary wodnej, tak jak uzna to za stosowne.

Jaki piekarnik parowy kupić – rodzaje

Pod względem wielkości wyróżnia się dwa rodzaje piekarników parowych. Standardowe modele mają 60 cm szerokości i pasują do większości szafek kuchennych. Trzeba przy tym pamiętać, że tego typu piekarniki dostępne są w zasadzie tylko w wersji do zabudowy. Wyróżnia się też piekarniki parowe kompaktowe, które są mniejsze. To rozwiązanie idealne do mniejszych kuchni. Oczywiście z wielkością piekarnika wiąże się nierozerwalnie także jego pojemność.

W praktyce w sprzedaży spotkać się można z dwoma typami piekarników parowych. Pierwsze  z nich wykorzystują parowanie statyczne dzięki specjalnego pojemnika na wodę zlokalizowanego w komorze. To obieg grawitacyjny. Drugie z kolei pracują razem z generatorem pary i wykorzystują one obieg wymuszony – produkowana para jest wtłaczana do wnętrza piekarnika. W obu sytuacjach para rozprowadzana jest w całej komorze. Droższe są urządzenia, które podłącza się w sposób bezpośredni do ujęcia wody. Nie posiadają one pojemników na wodę.

Jak wybrać odpowiedni do swojej kuchni piekarnik parowy? Okazuje się, że jest sporo aspektów, na które warto zwrócić w tym przypadku uwagę. Podstawa to oczywiście moc. To on tego parametru zależy wydajność piekarnika, a więc tempo jego nagrzewania się i skuteczność utrzymania ciepła. Moc wpływa też na całościowe zużycie energii elektrycznej. Na rynku obecnie znaleźć można piekarniki parowe  o mocy od 1600 do nawet 3500W. Inną istotną kwestią jest klasa energetyczna, zwłaszcza gdy piekarnik ma dużą moc. Klasa energetyczna powinna być jak najwyższa. Najlepsze urządzenia to piekarniki z funkcją pary A+++. Jednak postawić można też na urządzenie o klasie energetycznej A+ lub A++. Dość istotne znaczenie ma ponadto sposób sterowania piekarnika. Nowsze modele oferują w tym przypadku sporych rozmiarów, czytelne wyświetlacze. Są one proste w  obsłudze. Panele sterowania coraz częściej są dotykowe. Spotkać się jednak można także z piekarnikami starszymi, które obsługuje się poprzez tradycyjne przyciski mechaniczne.

Dla niektórych osób dość istotne mogą  być także funkcje dodatkowe oferowane przez niektóre piekarniki parowe. Obecnie popularne są modele z pyrolizą lub katalizą. Oznacza to możliwość automatycznego czyszczenia wnętrza urządzenia w wysokiej temperaturze. Wówczas z zabrudzeń pozostaje tylko łatwy do usunięcia pył. Niektóre  piekarniki z funkcją pary posiadają termosondę, która pozwala na sprawdzenie temperatury w środku potrawy. Są też panele sterowana z wbudowaną książką kucharską.

Piekarnik parowy – zalety i wady

Z całą pewnością piekarniki parowe są urządzeniami wielofunkcyjnymi. Mogą one z powodzeniem zastąpić jednocześnie kuchenkę mikrofalową, parowar i klasyczny piekarnik. Potrawy gotowane na parze są smaczne, aromatyczne, lekkostrawne i zdrowe. Dzięki piekarnikowi parowemu można w dużej mierze ograniczyć ilość zużywanego w kuchni tłuszczu. To pozwala na zmniejszenie lub nawet wyeliminowanie z potraw szkodliwych substancji. Przy okazji dania gotowane na parze są o wiele mniej kaloryczne niż te przygotowywane w tradycyjny sposób.

Największa wadą piekarników parowych jest spory pobór energii elektrycznej. Ich eksploatacja jest na ogół droższa niż ma to miejsce w przypadku standardowych piekarników elektrycznych.

Jak wybrać najlepszy piekarnik parowy – ranking

  1. Electrolux EOB8S31Z SteamBoost

    Electrolux EOB8S31Z SteamBoost

  2. Piekarnik parowy Amica ED87389BA+ X-TYPE STEAM

    Piekarnik parowy Amica ED87389BA+ X-TYPE STEAM

  3. Bosh ParaPlus HSG636ES1

    Bosh ParaPlus HSG636ES1