Pasteryzacja to poza mrożeniem jeden z najpopularniejszych sposobów na konserwowanie i przechowywanie żywności w domowych warunkach. W słoikach zamknąć można owoce, warzywa czy mięso. Pasteryzacja polega na czasowym podgrzaniu do odpowiedniej temperatury, ale nie wyższej niż 100 stopni Celsjusza. W ten sposób z żywności usuwane są drobnoustroje różnego rodzaju, które mogą spowodować jej zepsucie się. Produkty pasteryzowane przechowywane są w puszkach i słoikach. Te drugie w przypadku przetworów domowych są znacznie popularniejsze. W domach pasteryzacja na ogół łączona jest z hermetycznym zamykaniem słoików w proces nazywany po prostu gotowaniem słoików. Polega on na ogrzewaniu zamkniętych słoików wypełnionych produktami spożywczymi w kąpieli wodnej w temperaturze od 60 do 100 stopni Celsjusza przez określony czas. Nie wszyscy wiedzą jednak o tym, że istnieją elektryczne garnki do pasteryzacji. Co to takiego i czy warto się w nie zaopatrzyć?

Czym jest garnek do pasteryzacji?

Garnek do pasteryzacji, jak sama nazwa wskazuje, jest naczyniem pozwalającym na wygodne, szybkie i bezproblemowe pasteryzowanie produktów spożywczych różnego rodzaju. Jest to urządzenie elektryczne idealne do wekowania dżemów, kompotów, warzyw, grzybów, mięsa czy gotowych potraw. Dzięki pasteryzacji produkcji spożywcze zachowują świeżość przez długi czas i doskonale smakują.

Co ciekawe, większość dostępnych na rynku garnków do pasteryzacji, oferuje także i inne funkcje. Najpopularniejsza  z nich to gotowanie i utrzymanie określonej temperatury gorących napojów np. gorącego wina, ponczu, herbaty. W takim naczyniu można pasteryzować słoiki czy rozpuszczać miód. Pojemność tego typu urządzeń jest dość mocno zróżnicowana. W przypadku większości garnków do pasteryzacji, użytkownik może wybrać, jak długo proces ten ma trwać. O osiągnięciu właściwej temperatury informuje na ogół specjalny sygnał dźwiękowy. Garnek pozwala też na wybranie temperatury w zakresie od 30-50 do 100 stopni Celsjusza.

Garnek do pasteryzacji – jak to działa?

Nowoczesne garnki elektryczne z powodzeniem wykorzystać można do pasteryzowania przetworów w słoikach np. dżemów, marmolad, kapusty, ogórków i wielu innych. W tym przypadku naczynia przeznaczone do pasteryzowania muszą być czyste i pozbawione skaz. Trzeba do nich dobrać również odpowiednie zakrętki. Często zaleca się ich wcześniejsze rozgrzanie w piekarniku i wypełnienie owocami czy warzywami. Dopiero takie, mocno zakręcone słoiki, trafiają do garnka do pasteryzacji. Ich ścianki nie powinny się nigdy dotykać. Potem do naczynia należy wlać wodę, tak aby ta sięgała około 3 cm niżej niż wieczko najniższego słoika. Później można przystąpić do procesu gotowania, zgodnie z danym przepisem. Na zakończenie nakrętki należy docisnąć i ustawić słoiki do góry dnem na jakiś czas (kilka godzin).

Czym się kierować przy wyborze garnka do pasteryzacji?

Oczywiście kluczowe znaczenie ma wielkość takiego garnka do pasteryzacji. W tym przypadku warto postawić na model o dużej pojemności. Moc z kolei  nie jest najważniejsza, gdyż garnki elektryczne nie są urządzeniami bardzo energochłonnymi. Ich moc uzależniona jest od wielkości. Im większe urządzenie, tym najczęściej ma większą moc. Garnki małe np. jednolitrowe mają zazwyczaj moc około 900W, a te 30-litrowe nawet 1800W. Warto też sprawdzić ilość programów, które dany garnek do pasteryzacji oferuje. W większości przypadków zakres temperaturowy waga się od 30-50 do 100 stopni Celsjusza. Idealnie, gdy temperaturę można ustawić samodzielnie, nawet co 1 stopień Celsjusza.

W środku dobrej klasy garnki do pasteryzacji pokryte są powłoką nieprzywierającą. Powinny być również wyposażone w uchwyty termoizolacyjne pozwalające na ich swobodne przenoszenie oraz nóżki antypoślizgowe. Niektóre garnki, a dokładniej ich misy można myć w zmywarce. W przypadku modeli transparentnych proces gotowania można łatwo podejrzeć z zewnątrz. Dobrej klasy garnki elektryczne do pasteryzacji mają też zabezpieczenie chroniące przed przegrzaniem i pracą na sucho. Atutem jest też zawsze automatyczny wyłącznik, który wyłącza urządzenie po zakończeniu gotowania.

Zalety i wady garnka do pasteryzacji

Garnki elektryczne do pasteryzacji cieszą się coraz większą popularnością. Cieszą się uznaniem wśród osób, które lubią sobie ułatwić życie i funkcjonowanie w kuchni. W garnku tego rodzaju wystarczy umieścić słoiki wypełnione określonymi produktami spożywczymi, a potem ustawić temperaturę i czas pracy. W ten sposób nie trzeba przez cały czas stać przy kuchence i pilnować procesu pasteryzacji. Po zakończonej pracy garnek na ogół sam się wyłącza, co jest rozwiązaniem bardzo wygodnym.

Elektryczny garnek do pasteryzacji sprawdza się wszędzie tam, gdzie na co dzień przygotowuje się wiele przetworów. To rozwiązanie wykorzystywane w restauracjach itd., ale też znaleźć może zastosowanie w wielu kuchniach. Po garnki do pasteryzacji sięgają te osoby, które co roku przygotowują przetwory i dysponują dużą ilością produktów własnych np. owoców i warzyw. Garnek elektryczny do pasteryzacji nie zajmuje cennego miejsca  na kuchence elektrycznej, którą przeznaczyć można do innych celów. Tutaj warto zauważyć też, że nie wszyscy takimi kuchenkami dysponują. Dodatkowo mieści się w nim o wiele więcej słoików niż w standardowym garnku wykorzystywanym w kuchni. Elektryczny garnek do pasteryzacji pozwala na dokładne ustawienie czasu gotowania i temperatury. Nie trzeba go przez cały czas pilnować. Jednocześnie nie ma też ryzyka przegrzania przetworów.

Jednak nie zawsze zakup garnka do pasteryzacji ma sens. To urządzenie, które zajmuje na ogół sporo miejsca. Nie jest więc odpowiednie do małych kuchni, gdzie każdy centymetr jest na wagę złota. Ponadto taki garnek nie jest potrzebny osobom, które przetwory przygotowują raczej okazjonalnie niż regularnie. W ich przypadku w zupełności sprawdzi się standardowa metoda pasteryzowania słoików w garnku wypełnionym wodą czy w piekarniku.

Garnek do pasteryzacji – ranking najczęściej wybieranych produktów

  1. Sencor Garnek Do Pasteryzacji Spp 2100Wh

    Sencor Garnek Do Pasteryzacji Spp 2100Wh

  2. Garnek do pasteryzacji Concept ZH 0020

    Garnek do pasteryzacji Concept ZH 0020

  3. Sencor Cyfrowy garnek do pasteryzacji SPP 3200SS

    Sencor Cyfrowy garnek do pasteryzacji SPP 3200SS