Sprzęt AGD zmienia się, tak jak wszystko inne. Również i w tej dziedzinie zaobserwować można coraz to nowe trendy. Jednak sprawdzone rozwiązania zawsze są popularne. Tak jest w przypadku prodiża. To urządzenie, które w wielu domach funkcjonuje od kilkunastu lat. Nowoczesne prodiże mają coraz częściej funkcje dodatkowe np. termoobieg czy opcję gotowania na parze. Prodiż jest w zasadzie niewielkim piekarnikiem. Stanowi połączenie pieca elektrycznego i formy do opiekania. Przed lat wykorzystywany go do pieczenia ciast czy mięs. Jednak i dzisiaj warto dostrzec jego niezaprzeczalne zalety.
Jak wygląda i do czego służy prodiż?
Prodiż to sporych rozmiarów, wykonane z metalu naczynie z pokrywką. Nie jest to jednak standardowy garnek. Prodiż zasilany jest bowiem energią elektryczną i można w nim piec różnego rodzaju potrawy. Można więc powiedzieć, że jest to rodzaj małego piekarnika elektrycznego, ale dania z prodiża smakują wyjątkowo. Wraz z pojawieniem się w domach i mieszkaniach kuchenek, o prodiżu nieco zapomniano, a szkoda. Nowoczesne urządzenia tego typu wyglądają już zupełnie inaczej, ale wciąż są przydatne. Mają też swoich zwolenników.
Co ciekawe, pierwsze urządzenia przypominające prodiże produkowano już w latach 50. ubiegłego wieku w Czechach. Pierwszy model zaprojektował czeski inżynier Oldrich Homut. W Polsce moda na prodiże zapanowała nieco później, bo w latach 80. XX wieku. Tak było przez wiele lat, aż na rynku pojawiły się nowoczesne piekarniki elektryczne. Klasyczny prodiż to okrągłe naczynie z pokrywką. Znajduje się w nim grzałka elektryczna. Są modele posiadające także drugą grzałkę na spodzie. Prodiże wykonywane są głownie z aluminium – metalu dobrze przewodzącego ciepło. Są to urządzenia o niewielkim poborze mocy.
Rodzaje prodiży
Największą popularnością cieszą się prodiże elektryczne, które są ogrzewane i zasilane prądem. Posiadają grzałkę zlokalizowaną w pokrywie. Klasyczne modele są okrągłe, owale lub prostokątne. Pojemność prodiża to na ogół 3-4 litry. Nowsze prodiże posiadają coraz częściej jeszcze jedną grzałkę ogrzewającą podstawę. Ma ona dwa razy mniejszą moc niż grzałka w pokrywie. Moc grzałki pokrywowej oscyluje wokół 450-650 W. Dzięki dwóm grzałkom można o wiele lepiej rozłożyć temperaturę w środku prodiża.
Prodiże na ogół posiadają także wizjer umieszczony w pokrywie. W ten sposób można bezproblemowo i szybko skontrolować stopień przygotowania potrawy. Urządzenia te mają ponadto otwór do odprowadzania nadmiaru pary wodnej.
Na co zwrócić uwagę, wybierając prodiż?
Prodiże to urządzenia mobilne, lekkie i niezbyt skomplikowane w obsłudze. Pobierają nawet kilka razy mniej energii elektrycznej niż piekarniki elektryczne. Zastępują jednocześnie piekarnik i blachę. Do urządzenia nie trzeba już wkładać żadnych naczyń. Prodiż od środka wystarczy nasmarować masłem i włożyć do niego mięso czy ciasto.
W prodiżu upiec można ciasto i mięsa różnego rodzaju. Czasem z urządzenia tego rodzaju wyjść może także smaczna, domowa pizza. Wprawdzie prodiże najbardziej popularne były w latach 80. ubiegłego wieku, ale i teraz na rynku jest z czego wybierać. Na co zwrócić uwagę przy zakupie prodiża?
Przede wszystkim prodiże mają różnorodne kształty. Wybór w tym przypadku zależeć powinien od warunków, które oferuje dana kuchnia. W praktyce urządzenia prostokątne zajmują mniej miejsca niż okrągłe i owalne. Kolejną istotną kwestią jest materiał, z którego wykonane jest urządzenia. Prodiże aluminiowe są mniej trwałe i bardziej podatne na uszkodzenia. Dodatkowo w aluminium można łatwo przypalić potrawę. Dlatego obecnie coraz częściej stawia się na prodiże wykonane ze stali nierdzewnej. Nowoczesne urządzenia tego rodzaju mają też szereg funkcji dodatkowych. Te bardziej rozbudowane mogą z powodzeniem zastąpić piekarnik elektryczny. Posiadają bowiem funkcję termoobiegu czy podtrzymywania temperatury przygotowywanych potraw.
Prodiż – zalety i wady urządzenia
Prodiż pozwala na pieczenie ciast czy mięs. Jego atutem jest kompaktowość. Urządzenie to zajmuje mniej miejsca niż piekarnik, ale to nie jedyna jego zaleta. Prodiż jest też dość lekki i nie sprawia większych problemów w transporcie. Pobiera niewiele energii elektryczne. Jest to nawet kilka razy mniej niż w przypadku standardowego piekarnika elektrycznego. Urządzenie to zastępuje jednocześnie piekarnik i blachę. Nie trzeba w tym przypadku sięgać osobno po naczynie do zapiekania. Prodiż wystarczy wewnątrz dobrze wysmarować masłem. Warto też pamiętać, że w pokrywie tego urządzenia znajduje się specjalny wizjer. Pozwala on na podejrzenie, na jakim etapie aktualnie znajduje się pieczeń, ciasto itd. Dodatkowo prodiże mają też otwory, przez które uchodzi na zewnątrz nadmiar pary wodnej. Można w nie wsunąć patyczek i skontrolować stan upieczenia ciasta.
Standardowe prodiże służyły jedynie do przygotowywania ciast i mięs. Nowoczesne modele oferują o wiele więcej możliwości. Są większe i często wyposażone są w podgrzewane podstawki. Te można wykorzystać także osobno. Prodiże sprzedawane są niekiedy w zestawie z akcesoriami dodatkowymi – rożnami, rusztami, blachami itd. Są modele z funkcją termoobiegu przyspieszającą proces pieczenia. Standardem staję się obecnie lampki kontrolne. Prodiże coraz częściej pokrywane są powłoką nieprzywierającą.
Czy zatem urządzenia tego typu mają jakiekolwiek wady? Ich przeciwnicy uważają, że aluminium, z którego wykonane są prodiże wpływa niekorzystne na dania kwaśne i słone. Mają się wówczas tworzyć pewne związki trujące. Jednak obecnie urządzenia te produkowane są z czystego aluminium spożywczego i posiadają Świadectwa Jakości Zdrowotnej wydane przez warszawski Państwowy Zakład Higieny. Tym samym są one dopuszczone do kontaktu z żywnością. Ich użytkowanie zgodnie z przeznaczeniem nie jest zagrożeniem dla życia i zdrowia ludzi. Wadą prodiży jest natomiast brak możliwości regulacji temperatury pieczenia. Nie można ich także myć w zmywarce, a do działania potrzebują obecności gniazdka elektrycznego.