Obecnie ludzie żyją w ciągłym pędzie. Każda wolna chwila jest niemal na wagę złota. Dlatego też coraz większą popularnością cieszą się różnego rodzaju urządzenia, które znacznie przyspieszają wykonywanie różnego rodzaju czynności np. gotowanie. Przygotowywanie wielu potraw wymaga wykonywania czasochłonnych i niekiedy pracochłonnych czynności. Przyspieszyć je może m.in. multicooker. To nowoczesne urządzenie wielofunkcyjne, które z powodzeniem zastępuje wiele innych sprzętów np. piekarnik, kuchenkę mikrofalową czy kuchenkę elektryczną.

Multicooker – jak działa i do czego służy?

Multicooker to urządzenie wielofunkcyjne, które z powodzeniem zastępuje mikser, garnek, piekarnik, maszynę do chleba czy parowar. Pozwala na pieczenie, gotowanie, smażenie, duszenie, podgrzewanie czy wyrabianie ciasta. Przygotować za jego pomocą można różnego rodzaju zupy, desery, mięsa, makarony itd. Potrawy zachowują przy tym swoje walory smakowe i wysoką wartość odżywczą.

Na pierwszy rzut oka multicooker przypomina prosty garnek. Jest jednak w przeciwieństwie do niego podłączony do prądu. Posiada także wbudowany programator. Sam w sobie nie zajmuje zbyt wiele miejsca na blacie, a więc sprawdzi się także w stosunkowo niewielkiej kuchni. Można go myć w zmywarce. Nie sprawia więc problemów w zakresie utrzymania w czystości.

Ciekawym rozwiązaniem jest ponadto multicooker połączony z wolnowarem czy szybkowarem. Takie urządzenie to prawdziwa gratka dla wszystkich fanów gotowania, którzy przepadają za przygotowywaniem od czasu do czasu bardziej skomplikowanych potraw o dla tych osób, dla których kwestia zdrowego odżywiania się ma duże znaczenie.

Multicooker – ranking najlepszych modeli

  1. Philips Multicooker HD3037/70

    Philips Multicooker HD3037/70

  2. REDMOND Multicooker RMC-M90

    REDMOND Multicooker RMC-M90

  3. Multicooker TEFAL FC22 RK705138

    Multicooker TEFAL FC22 RK705138

Czy warto kupić Multicooker? – zalety i wady

Multicookery są urządzeniami, które mają naprawdę sporo zalet. Przede wszystkim oferują bardzo dużo funkcjonalności. Z tego powodu każdy powinien znaleźć opcję, przynajmniej jedną, odpowiednią dla siebie. Pozwalają one na precyzyjne zaplanowanie posiłków. Można bowiem ustawić, że dana potrawa ma być gotowa na konkretną godzinę. Dla osób zabieganych, zapracowanych na co dzień jest to doskonała informacja. Dodatkowo multicookery najczęściej posiadają funkcję podtrzymywania ciepła. Tym samym nawet spóźnienie nie powoduje konieczności zjedzenia zimnego obiadu. Utrzymanie urządzeń tego rodzaju w czystości nie jest przy tym zbyt dużym problemem. Wiele z nich można bez obaw myć w zmywarce. Multicookery są szybkie w działaniu i w pełni zautomatyzowane. Nie sprawiają problemów w obsłudze i są bardzo mobilne, za co odpowiada funkcjonalna rączka.

Okazuje się, że urządzenia zwane multicookerami wcale nie mają dużej ilości wad. Największym mankamentem, na który narzeka sporo osób, jest brak nawet najmniejszej szyby, która pozwalałaby na kontrolowanie stanu przygotowania potrawy. Dodatkowo multicookery przeznaczone są raczej do przygotowywania prostszych potraw. Mogą nie zdać egzaminu w przypadku bardziej zaawansowanych użytkowników i miłośników gotowania. Sporo kontrowersji budzi również funkcja opóźnionego startu. Trzymanie jedzenia w urządzeniu przez wiele godzin trudno jest sobie wyobrazić. Tymczasem multicooker pozwala odłożyć gotowanie nawet na 24 godziny. Innym problemem jest konieczność nieustannego podłączenia do prądu. W czasie wielogodzinnego oczekiwania na start bywa to trochę niebezpieczne.

Jak wybrać najlepszy multicooker?

Przy wyborze multicookera trzeba zwróci uwagę na kilka podstawowych parametrów. Kluczowe znaczenie ma pojemność urządzenia. Multicookery oferują pojemność od zaledwie 2 do nawet 6 litrów. Dla kilkuosobowej rodziny przeznaczone są oczywiście modele większe. Za najbardziej uniwersalne uważa się urządzenia o pojemności 3-4 l. Trzeba przy tym pamiętać, że multicookera nie da się wypełnić po same brzegi. Im większa jest moc urządzenia, tym szybciej przygotowywane są potrawy. Waha się ona od 500 do 1400W. Do wyboru są multicookery z obudową plastikową i metalową. Te pierwsze mniej się nagrzewają, ale są mniej trwałe.

W przypadku powłoki wewnętrznej najlepszym rozwiązaniem jest innowacyjna powłoka marmurowa. Jest ona jednak droga, dlatego największą popularnością cieszą się modele ze standardową powłoką nieprzywierającą, która także sprawdza się dość dobrze. Spore znaczenie ma ponadto liczba programów, które dany multicooker oferuje. Waha się ona od 6 do 12. Klasyczne programy to duszenie, pieczenie i gotowanie na parze. Czasami jednak przydatne mogą okazać się również i mniej popularne programy np. kasza mleczna. Ponadto niektóre urządzenia mają pewne ograniczenia czasowe co do kwestii przygotowywania potraw. Jeśli potrzeba więcej niż 2-3 godzin na ugotowanie dania, warto postawić na model, który to oferuje. Wiele osób ceni sobie przy tym funkcję opóźnionego startu. Pozwala ona na określenie godziny, w której danie zaczyna się gotować.

Przy zakupie urządzenia warto sprawdzić jakie wyposażenie dodatkowe ono zawiera. Może być to miarka, łyżka, chochla, taca do gotowania na parze, książka z przepisami czy łopatka. Najnowsze modele multicookerów można obsługiwać nawet za pomocą smartfona. Wystarczy zainstalować odpowiednią aplikację, aby zdalnie sterować urządzeniem z poziomu telefonu z dostępem do internetu. Jest to rozwiązanie bardzo wygodne.

Co ciekawe, wyróżnić można w zasadzie dwa rodzaje multicookerów. Pierwszy to urządzenia przeznaczone do szybkiego gotowania. Przygotowywanie jedzenia w tym przypadku odbywa się pod wysokim ciśnieniem parowym pojawiającym się po około 15-20 minutach. Takie urządzenia mają wytrzymałą obudowę, która składa się z kielicha wielowarstwowego oraz nagrzewacza indukcyjnego. Temperatura wrzenia wody wynosi 120 stopni Celsjusza. Produkty spożywcze wkładane są do urządzenia jednocześnie, bo nie można go w czasie gotowania otwierać. Drugim rodzajem multicookerów są urządzenia, w których produkty są gotowane, ale bez udziału ciśnienia. Te nie jest utrzymywane w środku kielicha, ale wychodzi za pomocą specjalnej klapy. Jest ona jednak tak niewielka, że na zewnątrz nie wydostają się żadne zapachy.