Chlebak to nic innego jak pojemnik wykorzystywany do przechowywania pieczywa różnego rodzaju. Chroni go przed wysychaniem i pozwala na utrzymanie w kuchni porządku. W praktyce chlebaki mają na ogół formę sztywnych pudełek, pojemników. Produkowane są z wielu materiałów m.in. metalu, tworzywa sztucznego czy naturalnego drewna. Na ogół składają się z części ruchomej i nieruchomej, a więc pokrywy i dna. Wybór w tym zakresie na rynku jest spory.
Najlepsza chlebak – ranking
-
Chlebak Wypukły Brabantia Roll Top Szampański (304804)
Niezwykle elegancki chlebak w szampańskim kolorze z perforowanym spodem pozwalającym powietrzu na swobodny obieg. Doskonale nadaje się do przechowywania bułek, chlebów, babeczek czy ciast. Produkt wykonany jest ze stali nierdzewnej wysokiej jakości, dodatkowo lakierowanej. Jest odporny na korozję i bardzo wytrzymały. Wyróżnia się jednocześnie klasycznym i nowoczesnym designem.
-
Ambition Logan 68901
Efektowny wizualnie chlebak, który sprawdzi się świetnie w każdej kuchni. To produkt o podwójnej funkcjonalności, gdyż służy nie tylko jako chlebak. Jego drewnianą podstawę z powodzeniem wykorzystać można także jako podręczną deskę do krojenia. Jego pokrywa jest bardzo elegancka, jakby nieco oszroniona.
-
Chlebak KonigHOFFER bambusowy Cosmic
Czarny chlebak bambusowy wysokiej jakości, który ozdobi każdy kuchenny blat. To produkt jednocześnie lekki i wytrzymały. Wykonany jest bowiem także na bazie stali węglowej. Daje łatwy dostęp do przechowywanego w środku pieczywa. Jego obudowa jest solidna, odporna na zarysowania czy wgniecenia różnego rodzaju. Chlebak ten należy myć ręcznie, gdyż posiada elementy wykonane z naturalnego drewna bambusowego.
-
Promis Gustavo PCH-1B
Nowoczesny chlebak o nietuzinkowym, trapezowym kształcie. Jest wykonany w dużej mierze z drewna bambusowego, które uzupełnia metalowa pokrywa wysokiej jakości. Produkt wyróżnia się solidną konstrukcją, która nie jest zbyt trudna do utrzymania w czystości. Jest przystosowany do kontaktu z żywnością. Pieczywo przechowywane w środku na długo zachowuje świeżość.
-
Chlebak Tescoma 4Food 32 cm 896510
Bardzo praktyczny chlebak wykonany w całości z wytrzymałego tworzywa sztucznego w uniwersalnym, białym kolorze. Udzielana jest na niego długa, bo trzyletnia gwarancja producenta. To produkt bardzo wytrzymały, który skutecznie chroni pieczywo przed wysychaniem czy wilgocią. Posiada specjalne wyprofilowanie i antypoślizgowy spód. Świetnie sprawdzi się w każdej kuchni.
Jaki chlebak kupić?
Chlebak coraz częściej pełni więcej funkcji niż tylko przechowywanie pieczywa w odpowiednich warunkach. Stanowi w niejednej kuchni element mocno dekoracyjny. Do wyboru są pojemniki utrzymane w stylistyce skandynawskiej, retro lub nowoczesnej. Warto chlebak dopasować odpowiednio do danego wnętrza. Standardowe modele składają się ze spodu i rozsuwanej pokrywy. Modne są też pojemniki łączące funkcję chlebaka z deską do krojenia. Dobrej jakości chlebaki posiadają na ogół niewielkie otwory, które zapewniają w środku odpowiednią cyrkulację powietrza.
Chlebaki produkowane są z różnego rodzaju materiałów. Te ceramiczne i porcelanowe są łatwe do utrzymania w czystości, ale podatne na uszkodzenia mechaniczne. Modele drewniane są estetyczne i tanie, ale za to trudne w czyszczeniu. Chlebaki stalowe pięknie prezentują się w każdej kuchni. To pojemniki wytrzymałe i lekkie, a także odporne na uszkodzenia. Z drugiej strony ulegać mogą korozji. Ponadto spotkać się jeszcze można z chlebakami bambusowymi, które są dość drogie i plastikowymi – dostępnych w szerokiej gamie wzorów i kolorów do wyboru.
Ceny popularnych chlebaów
Zróżnicowanie cenowe w przypadku chlebaków jest naprawdę spore. Najtańsze są chlebaki z tworzywa sztucznego i drewna, które w praktyce nieźle się sprawdzają. Niezbyt drogie są także chlebaki metalowe. Najwięcej zapłacić trzeba za te ceramiczne i bambusowe. Za dobry chlebak tego typu trzeba zapłacić około 100 złotych. Generalnie ceny chlebaków wahają się od kilkudziesięciu do nawet 200 złotych.