Kombiwar halogenowy to nowoczesne urządzenie kuchenne pełniące wiele funkcji. Nie zajmuje zbyt wiele cennego miejsca, a jednocześnie ma szerokie zastosowanie. Efektywnie i szybko grilluje, piecze, dusi, podgrzewa czy rozmraża różnego rodzaju potrawy. Nie tracą one przy tym swojego smaku i aromatu. Urządzenie to składa się z żaroodpornej misy i pokrywy. W środku znajduje się grzałka halogenowa i wentylator. To za ich sprawą dania są owiewane strumieniem ciepłego powietrza.
Najlepszy kombiwar halogenowy – ranking
-
Kombiwar halogenowy Gastroback 42507
Wysokiej klasy ryżowar o pojemności 3 litrów z automatycznym wyłącznikiem. Pozwala na przygotowywanie potraw smacznych, aromatycznych i zdrowych. Wykorzystuje metodę beztłuszczowego gotowania, co umożliwia zachowanie w daniach witamin i minerałów. Wewnętrzna część urządzenia pokryta jest specjalną powłoką nieprzywierającą. W skład zestawu wchodzi łopatka do ryżu i pojemnik do jego odmierzania.
-
Kombiwar MPM MKO-01
Funkcjonalny kombiwar halogenowy, który gotuje i piecze bez konieczności dodawania do potraw tłuszczu. W ten sposób są one smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne. Urządzenie składa się ze szklanej misy, podstawki, grzałki oraz pokrywy z elementem sterującym. Atutem tego modelu jest spora pojemność 16,5l. Moc kombiwaru jest dość duża, co pozwala na szybkie przygotowywanie potraw.
-
Adler AD 6304
Bardzo prosty w obsłudze kombiwar halogenowy o mocy 1400W. Posiada pojemność na poziomie 12 litrów, co pozwala na przygotowanie obiadu dla całego rodzaju. Wyposażony jest w funkcję regulacji temperatury oraz misę ze szkła żaroodpornego. Atutem tego modelu jest wyłącznik bezpieczeństwa i odłączany przewód zasilający. W skład zestawu wchodzi ruszt niski i wysoki, szczypce oraz stojak na pokrywy.
-
Kombiwar halogenowy Camry CR 6305
Wydajny kombiwar halogenowy o mocy 1400W i pojemności 12 litrów. Posiada transparentną misę ze szkła żaroodpornego, co pozwala na obserwację przygotowywanych potraw. Za sprawą pierścienia zwiększającego pojemność dania mogą być większe. Urządzenie posiada regulację temperatury, zegar mechaniczny oraz specjalny wyłącznik bezpieczeństwa.
-
Kombiwar Lund 67641
Niezwykle kompaktowe urządzenie wielofunkcyjne – piecze, grilluje, gotuje, odmraża, podgrzewa i gotuje na parze. Posiada pojemność 17 litrów i mocy 1400W. Pozwala na beztłuszczowe gotowanie i pieczenie. Wyposażone jest w intuicyjną regulację temperatury oraz czasu pracy. Misa urządzenia jest wykonana ze szkła hartowanego z funkcją samooczyszczania. Ma również wygodny uchwyt do przenoszenia.
Jaki kombiwar kupić?
Duże znaczenie ma w tym przypadku pojemność misy. Warto ją dopasować do swoich potrzeb. Rodziny z dziećmi z pewnością potrzebują większego sprzętu niż single czy pary. W zakresie mocy do wyboru są urządzenia o mocy od 1200 do 1600W. Im moc jest wyższa, tym szybciej przygotowywane są potrawy. To oznacza jednak wyższe zużycie energii elektrycznej. W skład zestawu wchodzić mogą różnego rodzaju akcesoria np. pierścienie powiększające, stojaki na pokrywki, tacki, ruszty itd. Dzięki im korzystanie z urządzenia jest wygodniejsze i bezpieczniejsze.
W przypadku kombiwarów przydatną funkcją jest autooczyszczanie. Wówczas do miski wystarczy wlać płyn do mycia naczyń, a potem uruchomić odpowiedni program. To dobre rozwiązanie dla osób, które nie mają zmywarki, a nie przepadają za myciem naczyń. Jeśli mowa o materiale wykonania to najbardziej wytrzymałe są urządzenia wykonane w dużej mierze ze stali nierdzewnej. Większość modeli ma opcję płynnego sterowania temperaturą w zakresie od 0 do 250 stopni Celsjusza.
Ceny kombiwarów
Ceny kombiwarów halogenowych są dość różnicowane. To dobra wiadomość, gdyż każdy sobie może pozwolić na urządzenie tego rodzaju. W praktyce niezłej jakości kombiwary zakupić można już za około 200 złotych. Są to urządzenia naprawdę wielofunkcyjne i wszechstronne. Pozwalają bowiem na pieczenie, gotowanie, grillowanie, gotowania na parze, rozmrażanie czy podgrzewanie potraw różnego rodzaju. Zastępują tym samym wiele innych urządzeń np. grill elektryczny czy piekarnik.