Suszarka do grzybów to niezbyt skomplikowane urządzenie służące do suszenia produktów spożywczych, przede wszystkim grzybów. Jej najważniejszym elementem jest baza z grzałką, wentylator i elementy elektroniczne sterujące suszarką. Po włączeniu urządzenia, grzałka rozgrzewa się, a wentylator rozprowadza ciepłe powietrze ku górze, przechodząc przez kolejne sita. Suszy się głównie grzyby, czasem owoce i warzywa, rzadziej mięso i zioła. W wyniku suszenia usuwane jest z żywności do 80% wody.
Najlepsza suszarka do grzybów – ranking
-
Suszarka do grzybów Zelmer ZFD1005
Nowoczesna suszarka do grzybów, która nie sprawia większych problemów w użytkowaniu. Skutecznie suszy grzyby, owoce, warzywa, mięso czy zioła. Ma pojemność 10 kilogramów i moc 520W. Do dyspozycji są w tym przypadku cztery tace, które ustawić można na dwóch różnych wysokościach. Wygodnym rozwiązaniem jest timer, który działa aż do 48 godzin.
-
Wysokiej klasy suszarka do grzybów z dziewięcioma sitami, które pozwalają na jednoczesne suszenie sporej ilości produktów spożywczych. Urządzenie posiada regulację temperatury w zakresie od 35 do 70 stopni Celsjusza. Dodatkowo suszarka wyposażona jest w funkcjonalny wyświetlacz cyfrowy i wentylator zapewniający równomierne suszenie. Moc urządzenia to 245W.
-
Prosta w obsłudze suszarka do grzybów, ziół, owoców czy warzyw. Pozwala zachować wysokiej wartości odżywcze suszonych produktów. Jest to urządzenie ciche i stabilne. Oferuje dwa stopnie mocy suszenia i wyposażone jest w cztery transparentne sitka. Całość uzupełnia specjalne zabezpieczenie termiczne w postaci automatycznego ogranicznika temperatury. Suszarka utrzymana jest w klasycznej, białej kolorystyce.
-
Suszarka do grzybów MPM MSG-02
Funkcjonalna suszarka spożywcza do grzybów, owoców, warzyw, ziół czy kwiatów. Wyposażona jest w pięć transparentnych sit, których wysokość jest regulowana. Ma to spore znaczenie przy suszeniu grzybów. Nadmuch można ustawić na jednym z trzech poziomów mocy. Oczywiście produkty bardziej wilgotne wymagają wyższego stopnia nadmuchu.
-
Suszarka Esperanza EKD003 Delicatesse
Wysokiej jakości suszarka do grzybów, owoców czy warzyw. Pozwala też na suszenie mięsa, kwiatów oraz ziół. Wyróżnia się kompaktową formą, a więc stanowi dobre rozwiązanie do mniejszych wnętrz. Urządzenie wyposażone jest w dmuchawę o mocy 50W. Posiada cztery sita i moc na poziomie 2500W. Oferuje regulację temperatury w zakresie od 35 do 70 stopni Celsjusza. Całość uzupełnia zabezpieczenie przed przegrzaniem.
Jaką suszarkę do grzybów kupić?
W tym przypadku szczególną uwagę trzeba zwrócić tylko na kilka parametrów. Są to moc urządzenia, ilość tac i pobór prądu. Najsłabsze suszarki do grzybów mają moc na poziomie 100W. W praktyce największą popularnością cieszą się jednak modele o mocy 250-400W. Z tym nie należy również przesadzać. To bowiem skończyć się może przesuszeniem wierzchniej warstwy grzybów, ale nie wysuszeniem ich wnętrza.
Dobrze sprawdzają się suszarki do grzybów z regulacją mocy. Warto też zwrócić uwagę na czas suszenia. Niekiedy grzałka jest okresowo wyłączana, co zmniejsza pobór mocy. Jednocześnie temperatura w środku urządzenia jest przez cały czas taka sama. Spore znaczenie ma także ilość tac, w które suszarka jest wyposażona. Minimum to cztery piętra, co pozwala na optymalne wykorzystanie mocy.
Suszarki do grzybów są na ogół urządzeniami dość kompaktowymi, które nie zajmują zbyt wiele miejsca w kuchni. Zdecydowana większość utrzymana jest w klasycznej, białej kolorystyce.
Ceny popularnych suszarek do grzybów
Najtańsze suszarki do grzybów zakupić można już za około 100 złotych. Jednak, gdy potrzebny jest sprzęt o większej mocy i możliwościami regulacyjnymi, trzeba wydać już od 120 do nawet 400 złotych. Oczywiście inna kategoria to suszarki przemysłowe, które kosztują sporo więcej, bo nawet 1500-1700 złotych. W warunkach domowych w zupełności powinno się sprawdzić podstawowe urządzenia, zwłaszcza gdy suszone w nim będą przede wszystkim grzyby, owoce i warzywa.