W każdej kuchni wykorzystywanych jest wiele urządzeń AGD. Poza standardowymi patelniami, garnkami czy wokami w sklepach spotkać się można także ze sprzętem mniej popularnym, ale wcale nie mniej funkcjonalnym. Mowa w tym przypadku m.in. o naleśnikarkach i patelniach elektrycznych. Co to za urządzenia? Do czego służą i czy warto w nie zainwestować?

Patelnie elektryczne – dlaczego warto je kupić?

Patelnia elektryczna to nic innego jak patelnia, którą  należy podłączyć do źródła prądu. Działa jak klasyczna patelnia, służy bowiem do pieczenia czy gotowania, czasem także smażenia i duszenia. Na uchwycie posiada najczęściej regulację temperatury. W skład zestawu na ogół wchodzi szklana pokrywka.

W Polsce patelnie elektryczne nie cieszą się zbyt dużą popularnością, a szkoda, bo jest to zdecydowanie sprzęt warty uwagi. Patelnie tego rodzaju w niczym nie ustępują klasycznym patelniom. Posiadać mogą tej samej jakości powłoki, które zmniejszają ryzyko przypalenia się potrawy. Wykonywane są zresztą z podobnych materiałów. Służą do wielu rodzajów obróbki cieplnej produktów spożywczych – gotowania, smażenia, pieczenia, duszenia itd. Ich sporym atutem jest możliwość regulacji temperatury. W ten sposób można przez cały czas utrzymać tę samą jej wartość. Pozwala to na przygotowanie dań wysokiej jakości i realizowanie nawet trudnych przepisów kulinarnych. Z tym wiąże się zresztą także możliwość przechowywania gotowej już potrawy na patelni. Pozwala na to pokrywka z funkcją blokowania i podtrzymywania temperatury.

W przypadku patelni elektrycznych nie ma problemów z równomiernym rozprowadzaniem ciepła. Są to urządzenia mobilne, ograniczone jedynie przez długość kabla elektrycznego. Są nieocenionym rozwiązaniem wszędzie tam, gdzie nie można użyć standardowego piekarnika czy kuchenki np. w akademiku. Sprawdzają się świetnie w czasie różnego rodzaju wakacyjnych wyjazdów i nie tylko.

Naleśnikarki – zbędne akcesorium, czy przydatna rzecz?

W większości domów naleśniki smażone są na standardowej patelni. Tymczasem do ich przyrządzania wykorzystać można specjalne naleśnikarki, co cały proces przyspiesza i usprawnia.

Naleśnikarka jest niepozornym urządzeniem pozwalającym na szybkie i bezproblemowe przygotowanie naleśników. Sprawdza się doskonale w przypadku dużych rodzin i osób, które za naleśnikami przepadają i często je przyrządzają. Naleśnikarka umożliwia przygotowanie naleśników bez dodatku tłuszczu, które są zdrowsze i mniej kaloryczne niż standardowe naleśniki. Takie naleśniki są także bardziej chrupiące. Wiele nowoczesnych naleśnikarek pod płytą grzewczą ma dodatkowo półkę, która pozwala na wygodne przechowywanie usmażonych już naleśników. Takie urządzenie z powodzeniem wykorzystać można również do odgrzewania naleśników czy przygotowywania różnego rodzaju potraw na ich bazie np. pancake’ów czy krokietów. Naleśnikarki są przy tym urządzeniami prostymi w obsłudze, które nie zajmują zbyt wiele wolnego miejsca.

Patelnie elektryczne – czy są lepsze od tradycyjnych?

Patelnie elektryczne dość mocno różnią się od patelni standardowych, wykorzystywanych w większości kuchni. Są one zasilane prądem, ale również służą do smażenia czy duszenia potraw. Są nieocenione wszędzie tam, gdzie gotuje się dużo i często. Często spotkać je można w restauracjach i barach. Patelnia elektryczna składa się z elementów grzejnych, które podgrzewają wannę smażalniczą, na której przygotowywane są potrawy. Posiada dodatkowo pokrywę, regulator temperatury i lampki sygnalizacyjne. Patelnia elektryczna w przeciwieństwie do tradycyjnej wyróżnia się niezwykle szerokim zakresem temperaturowym. Można w tym przypadku ustawić temperaturę od 50 do nawet 275 stopni Celsjusza. Dzięki temu istnieje możliwość przygotowywania potraw smaczniejszych i bardziej zdrowych.

Patelnie elektryczne są często urządzeniami sporych rozmiarów, co przekłada się na ich dużą wydajność. Do działania potrzebują energii elektrycznej, ale za to są bardziej mobilne niż tradycyjne patelnie. Dodatkowo znacznie dłużej niż one utrzymują ciepło. Istnieje możliwość ustawienia nawet określonej temperatury, w której dana potrawa po przygotowaniu ma być przechowywana. Jednak wciąż  zarówno patelnie elektryczne, jak i tradycyjne mają swoich zagorzałych zwolenników.

Droższa czy tańsza – czyli jaką patelnię elektryczną wybrać?

W przypadku patelni elektrycznych warto postawić na sprzęt od sprawdzonego producenta. Liczy się bowiem wydajność, odporność na intensywne użytkowanie oraz bezpieczeństwo pracy. Czym jeszcze kierować się przy wyborze patelni tego rodzaju?

Kluczowe znaczenie ma oczywiście moc. Większe modele muszą mieć moc na poziomie co najmniej 1500W. W przypadku naleśnikarek wystarczające jest już 800W. Od tego parametru zależy szybkość nagrzewania się urządzenia, funkcjonalność, zakres temperaturowy czy ogólna wydajność obróbki cieplnej. Kolejnym istotnym elementem jest powłoka patelni elektrycznej. Jedzenie w czasie przygotowywania nie może przyklejać się do powierzchni urządzenia, co grozi przypaleniem. Obecnie największą popularnością cieszy się teflon oraz powłoka ceramiczna, która jest odporna na zarysowania. Wysokiej jakości rozwiązaniem są ponadto powłoki antyadhezyjne, które nie zawierają żadnych szkodliwych substancji.

Wielkość patelni elektrycznej najlepiej jest dopasować do swoich potrzeb. Oczywiście im większe jest urządzenie, tym większa jest jego funkcjonalność. Okrągłe modele mają na ogół od 30 do 42 cm średnicy. Prostokątne patelnie mają z kolei pojemność około 5,5 l. W przypadku patelni elektrycznej normą powinien być także regulowany termostat. Najlepszym wyjściem są zdejmowane termostaty nasadkowe. Dzięki nim nie ma problemów z utrzymaniem urządzenia w  czystości. Maksymalny pułap temperaturowy to na ogół 200-240 stopni Celsjusza, co na ogół jest wystarczające.

Na końcu warto sprawdzić długość kabla zasilającego. Musi być on na tyle długi, aby użytkowanie patelni było w pełni komfortowe. Jeszcze lepiej, gdy kabel jest zwijany.

Ranking najlepszych patelni elektrycznych i naleśnikarek

  1. Patelnia Clatronic PP 3570 C

    Patelnia Clatronic PP 3570 C

  2. Patelnia elektryczna ETA 2160 90000

    Patelnia elektryczna ETA 2160 90000

  3. Naleśnikarka Russell Hobbs 20920-56 Classics

    Naleśnikarka Russell Hobbs 20920-56 Classics