Raclette to odmiana grilla elektrycznego wyposażona w zestaw miniaturowych patelni. Co ciekawe, u genezy powstania urządzenia leży gatunek szwajcarskiego sera o takiej samej nazwie. Doskonale nadaje się on do zapiekania i właśnie dlatego wynaleziono sprzęt do raclette. Samo to określenie pochodzi od francuskiego słowa skrobać. Jest to nawiązanie do tradycyjnej metody przyrządzania serowych przysmaków. Podobno twórcami raclette byli pasterze, którzy przed laty opiekali ser na rozpalonych kamieniach, a potem go z nich zeskrobywali.

Co to jest urządzenie do raclette?

Urządzenie do raclette to specyficzny grill elektryczny podzielony na kilka niewielkich patelni pokrytych powłoką teflonową. Zasada jego działania jest bardzo prosta. Na patelniach kładzie się ser i inne dodatki. W ten sposób powstaje swego rodzaju zapiekanka. W urządzeniu znajduje się grzałka, która błyskawicznie się nagrzewa. Potrawa pozostaje w środku aż do momentu rozpuszczenia się sera. W praktyce taki sprzęt wręcz zachęca do wspólnego spędzania czasu. Raclette jest niewielkie, dlatego można ustawić je bez problemu na stole.  W momencie, gdy ser się stopi, patelnie można wyjąc i podać gościom. Co ciekawe, urządzenie wykorzystać można także do przygotowywania innych przekąsek np. mięsnych, w tym kiełbasek.

Urządzenie do raclette – jak wygląda i jak działa?

Na ogół urządzenie do raclette stanowi po prostu część grilla elektrycznego. Ma kilka niewielkich rozmiarowo, głębszych patelni, które zapełnia się wybranymi przez siebie produktami spożywczymi, a potem wkłada pod płytę grzewczą. Podstawowym składnikiem wykorzystywanym w tym przypadku są sery, w tym szwajcarski ser raclette. W ten sposób każdy może stworzyć swoją ulubioną potrawę.

Do przygotowania raclette potrzebny jest przede wszystkim dojrzały, wyrazisty żółty ser. Im więcej ma tłuszczu, tym bardziej jest topliwy. Jak wspomniano wyżej, doskonale sprawdza się tutaj szwajcarski ser raclette. Jest to produkt wolny od konserwantów. Jednak można wykorzystać także i inne sery np. fetę, parmezan, mozzarellę, goudę, gorgonzolę, ser tylżycki czy camembert. W przypadku warzyw można nieco zaszaleć. Muszą być one tylko jadalne na surowo i raczej szybko się gotować. W przeciwnej sytuacji trzeba je wcześniej ugotować. Na ogół do raclette wykorzystuje się paprykę, pieczarki, pomidory, cebulę, kukurydzę, cukinię, dynię, bakłażan czy oliwki. Bardziej odważne osoby sięgają też po owoce np. żurawinę.

Do przyrządzania raclette odpowiednie są wszystkie rodzaje mięsa. Świetnie sprawdza się tutaj wołowina, wieprzowina i kurczak. Można też sięgnąć po wędzone ryby, szynkę, boczek czy salami. Jedynym ograniczeniem jest wyobraźnia.

Zalety i wady posiadania maszyny do raclette

Raclette to przede wszystkim danie efektowne i oryginalne. Jest smaczne, a zarazem bardzo proste do wykonania. Doskonale sprawdza się podczas różnego rodzaju imprez. W tym przypadku wystarczy zakupić dobrej jakości składniki. Cały proces przygotowywania raclette odbywać się może przy stole, z udziałem gości. Po takie rozwiązanie sięgają osoby zabiegane i te, które w kuchni nie czują się zbyt pewnie. Niewątpliwym plusem raclette jest także uniwersalność. Urządzenie do jego przygotowywania wykorzystać można przy wielu okazjach.

Grille do raclette to świetna opcja dla tych osób, które lubią na co dzień spędzać czas ze znajomymi i rodziną także podczas wspólnego przyrządzania potraw. Raclette sprawdza się przy częstym przyjmowaniu gości. W ten sposób można naprawdę zabłysnąć podczas niejednej imprezy i skutecznie urozmaicić wspólny czas spędzany przy stole.

W zasadzie trudno jest mówić o jakichkolwiek wadach urządzeń do raclette. Na pewno nie powinny w nie inwestować osoby, które na co dzień nie zapraszają zbyt wielu gości i nie przepadają za wspólnym gotowaniem. Wówczas taka maszyna tylko niepotrzebnie będzie zajmować miejsce w kuchni.

Urządzenie do raclette – czym się kierować, wybierając model?

Tego typu urządzenia, w zależności od modelu, przeznaczone są na 2, 4, 6, 8 lub 10 niewielkich patelni pokrytych materiałem nieprzywierającym typu non-stick. Większość z nich ma kształt prostokątny, kwadratowy, owalny bądź okrągły. Płyta grzewcza zlokalizowana w górnej części maszyny jest kamienna lub teflonowa. Można się też spotkać z urządzeniami wyposażonymi w dwa rodzaje płyt. Służą one również np. do przyrządzania naleśników. Są więc bardziej uniwersalne.

Z całą pewnością przy zakupie urządzenia do raclette, warto zwrócić uwagę na dwa elementy, które wpływają na bezpieczeństwo i komfort jego użytkowania. Pierwszy to możliwość odłączenia płyty grillowej, co znacznie ułatwia czyszczenie sprzętu. Drugim jest to, czy patelnie mają nienagrzewające się rączki. Płyty wykonane z kamienia naturalnego nagrzewają się dość wolno. Za to odbywa się to w sposób równomierny. Dodatkowo naprawdę długo utrzymują ciepło. Są idealne do podpiekania pieczywa. Z kolei płyty grillowe nagrzewają się znacznie szybciej, ale i szybciej tracą ciepło. Służą do przyrządzania ryb, mięs, warzyw i grzybów.

Przy zakupie grilla elektrycznego do raclette warto wziąć pod uwagę  jego moc. Od niej w końcu zależy wydajność urządzenia. W praktyce przydatną funkcją okazuje się być oczywiście regulacja temperatury i to w dość szerokim zakresie. Różne potrawy mają bowiem inny czas wypieczenia. Obecnie największą popularnością cieszą się urządzenia z powierzchniami teflonowymi. Produkty spożywcze do nich nie przywierają, a poza tym są one naprawdę łatwe do utrzymania w czystości. Trzeba mieć tylko ich czyszczenie w nawyku. Teflonu nie wolno jednak traktować sztućcami czy drucianymi szczotkami, aby nie porysować jego wierzchniej warstwy. W urządzeniu do raclette przydać się może również specjalny włącznik czy pokrywka

W niektórych przypadkach wybrane elementy maszyny do raclette są zdejmowane. To znacznie ułatwia utrzymanie ich w czystości. Są one przeznaczone do mycia ręcznego lub mycia w zmywarce. Warto to sprawdzić jeszcze przed zakupem.

Zestawienie najczęściej kupowanych maszyn do raclette

  1. Grill do Raclette podwójny Neumarker 05-50566

    Grill do Raclette podwójny Neumarker 05-50566

  2. PA115 Casselin CAR12 Maszyna do topienia sera

    PA115 Casselin CAR12 Maszyna do topienia sera

  3. Maszyna do raclette Domoclip DOC159 Traditionnel

    Maszyna do raclette Domoclip DOC159 Traditionnel