Zgrzewarka próżniowa to urządzenie przeznaczone dla osób, którym zależy na przechowywaniu żywności w higienicznych warunkach. Przy okazji jest to sposób na wydłużenie czasu jej zdatności do spożycia. Zgrzewarka pozwala na szczelne zapakowanie produktów spożywczych. Na ogół nie jest to urządzenie, które zajmuje zbyt wiele miejsca. Warto się jednak już na początku zastanowić nad tym, jakie produkty będą zamykane za sprawą zgrzewarki próżniowej.
Najlepsza zgrzewarka próżniowa – ranking
- Zgrzewarka FoodSaver FFS017X
Wysokiej klasy zgrzewarka próżniowa. Wykorzystuje system pieczętowania próżniowego, co pozwala na zapieczętowanie żywności po naciśnięciu tylko jednego przycisku. Warto też sięgnąć po zintegrowany ręczny system plombowania, aby jeszcze bardziej uszczelnić próżniowo akcesoria FoodSaver. Tryb Marinator pozwala z kolei na szybkie marynowanie mięsa. - Profi Cook Zgrzewarka Do Folii Pc-Vk 1080
Nowoczesne urządzenie automatyczne do pakowania próżniowego. Posiada wysokiej klasy obudowę ze stali nierdzewnej. Po zamknięciu żywność zachowuje swoją świeżość nawet 5 razy dłużej, zachowując swoje wartości odżywcze. Spowolnieniu ulega bowiem proces jej utleniania. Urządzenie posiada czułą pompę próżniową i elektroniczny monitoring temperatury. - Zgrzewarka Gorenje VS 120 E
Niewielka rozmiarowo zgrzewarka próżniowa, która nie zajmuje zbyt wiele miejsca na kuchennym blacie. Jej kabel bez problemu chowa się w środku, co rozwiązuje problem plączących się przewodów. Urządzenie pozwala na pakowanie żywności i to zarówno w formie stałej, jak i płynnej. Zapobiega w ten sposób utracie aromatów. Taka żywność nadaje się do długiego gotowania w niskiej temperaturze, a więc sous-vide. - Zgrzewarka próżniowa Camry CR 4470
Prosta w obsłudze pakowarka próżniowa i zgrzewarka. Pozwala na pakowanie próżniowe, a potem na zgrzanie brzegów specjalnego, plastikowego worka. W ten sposób żywność jest zamykana hermetycznie. Z obu tych funkcji można korzystać jedna po drugiej lub jedynie zamknąć worek, bez odsysania z niego powietrza, Maksymalna moc odsysania to w tym przypadku 12 litrów na minutę. Linia zgrzewania ma długość 30 cm. - Zgrzewarka Adler AD 4484
Funkcjonalna zgrzewarka próżniowa i pakowarka 2w1. Pozwala na szybkie zapakowanie wędlin, serów, owoców, warzyw bez konieczności mrożenia. Przydaje się przy gotowaniu z użyciem metody sous-vide. Cechuje się wysoką jakością wykonania oraz wielofunkcyjnością. Urządzenie skutecznie odsysa powietrze z torebek, pozwalając na pakowanie próżniowe. Posiada zasobnik na rękaw foliowy i specjalną przejściówkę, która pozwala na odsysanie powietrza z pojemników zewnętrznych.
Jaką zgrzewarkę próżniową kupić?
Przy wyborze zgrzewarki próżniowej na uwadze trzeba mieć np. grubość folii i worków, a dokładniej grubość materiału, na którą dane urządzenie pozwala. Spore znaczenie ma także moc urządzenia. Od niej zależy szybkość pracy zgrzewarki. Najlepsze modele mają moc na poziomie 170W. Przy sporadycznym korzystaniu z urządzenia sprawdzi się jednak także i moc 100W. Warto też sprawdzić, jakie maksymalne podciśnienie oferuje dana zgrzewarka próżniowa. To istotne, gdyż od tego zależą warunki przechowywania. Ważna jest ponadto długość listy zgrzewającej.
Do wyboru są zgrzewarki automatyczne i ręczne. W tym pierwszym przypadku do szczeliny wystarczy jedynie podłożyć worek. Urządzenie całą pracę wykonuje samodzielnie. Zgrzewarki manualne wymagają z kolei od użytkownika wciśnięcia przycisku w odpowiedniej chwili oraz przytrzymania wieka zgrzewarki. Co ciekawe, niektóre modele mają 2 lub 3 zgrzewy, co jest nieocenione podczas pakowania produktów wilgotnych.
Ceny popularnych zgrzewarek próżniowych
Na rynku znaleźć można zgrzewarki próżniowe w różnych wariantach cenowych. Przy wyborze warto kierować się swoimi potrzebami i oczekiwaniami. Wysoka cena nie zawsze musi iść w parze z wysoką jakością. Czasem nieco tańsze sprzęty także należycie pełnią swoją rolę. Generalnie za zgrzewarkę próżniową zapłacić trzeba minimum około 200 złotych. Są jednak i urządzenia o wiele droższe, których cena sięga 1000 złotych.