Garnek do gotowania na parze to naczynie pozwalające na przygotowanie smacznych, zdrowych i pełnowartościowych posiłków. Składa się najczęściej z trzech elementów – garnka na wodę, pokrywki i sitka na potrawy. To urządzenie wielofunkcyjne, które sprawdzi się świetnie w każdej kuchni. Garnki do gotowania na parze od jakiegoś czasu cieszą się coraz większą popularnością. Produkowane są na ogół ze stali nierdzewnej.
Najlepszy garnek do gotowania na parze – ranking
-
Garnek do gotowania na parze Wmf Mini 16Cm 0716836040
Wysokiej klasy garnek do gotowania na parze, który świetnie sprawdzi się w jednoosobowym gospodarstwie domowym. Wykonany jest ze stali nierdzewnej 18/10 znanej jako Cromargan. To materiał opatentowany przez producenta w roku 1927. Dzisiaj jest symbolem rozpoznawczym WMF. To produkt wyjątkowo trwały, odporny na zarysowania i łatwy do utrzymania w czystości.
-
Garnek Klausberg 24Cm 5el (kb7146)
Składający się z pięciu elementów garnek do gotowania na parze. Bazą zestawu jest garnek o pojemności 0,5l. Całość wykonana jest z wytrzymałej stali nierdzewnej. Garnek jest odporny na korozję i wyróżnia się znaczną odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Pozwala na błyskawiczne podgrzewanie potraw i długo utrzymuje ciepło. Sprawdza się w przypadku różnego typu kuchenek, także indukcyjnych.
-
Kinghoff Garnek na parę 5 części KH-3329 na indukcję 22 cm
Funkcjonalny garnek do gotowania na parze wykonany ze stali nierdzewnej wysokiej jakości. Atutem naczynia jest trójwarstwowe dno dobrze przewodzące ciepło. W skład zestawu wchodzi garnek o pojemności 4 litrów oraz 3 wkłady do gotowania na parze. Całość uzupełnia szklana pokrywka. Naczynie świetnie sprawdzi się w praktyce w każdym gospodarstwie domowym.
-
Garnek do gotowania na parze Pyrex Pyroflam 2L (40437)
Wysokiej jakości garnek do gotowania na parze, który użytkować można nie tylko na kuchence, ale i w piekarniku czy mikrofalówce. Nadaje się też do przechowywania produktów spożywczych w lodówce. Produkt posiada podstawę wykonaną z wysokiej klasy ceramiki w uniwersalnym kolorze białym. Górna część jest z kolei wykonana z wytrzymałego szkła hartowanego.
-
Garnek KonigHOFFER Sokownik ze stali nierdzewnej 8l indukcja
Nowoczesny sokownik o pojemności 8 litrów. Posiada poręczne uchwyty zlokalizowane na każdym poziomie, co pozwala na łatwe przenoszenie naczynia z miejsca na miejsce. Sokownik ma również dopasowaną pokrywkę wykonaną z żaroodpornego, transparentnego szkła. Dodatkowo w skład zestawu wchodzi silikonowy wężyk wysokiej jakości.
Jaki garnek do gotowania na parze kupić?
Kluczem do sukcesu jest oczywiście przede wszystkim wybranie garnka do gotowania na parze przeznaczonego do danego typu kuchenki. W przypadku indukcji naczynie musi posiadać odpowiednio grube dno. W ten sposób szybko się nagrzewa i w równomierny sposób rozprowadza temperaturę po całej swojej powierzchni.
Proces gotowania na parze jest nieco dłuższy niż gotowanie na kuchence indukcyjnej. Największą popularnością cieszą się garnki wykonane z wysokiej klasy stali nierdzewnej. Szklane naczynia są jednak łatwiejsze do utrzymania w czystości i nie rysują się. Dodatkowo są antyalergiczne i pozwalają na łatwą obserwację całego procesu gotowania. Jeszcze innym rozwiązaniem są ceramiczne garnki do gotowania na parze. Wyróżniają się one dekoracyjnym wyglądem, a przy tym dość długo zachowują wysoką temperaturę.
Na rynku spotkać się można również z garnkami elektrycznymi przeznaczonymi do gotowania na parze. To ciekawe rozwiązanie, które przydaje się w domach, w których gotuje się dużo i często.
Ceny popularnych garnków do gotowania na parze
Garnki do gotowania na parze cieszą się coraz większą popularnością, gdyż wiele osób zaczyna prowadzić zdrowy tryb życia. Za takie naczynie trzeba zapłacić średnio 100-200 złotych. Zdecydować się można także na zakup nakładki ze stali nierdzewnej. Droższe są oczywiście urządzenia elektryczne. W praktyce sporo zależy od producenta naczynia i materiału, z którego garnek jest wykonany.