Ryż to popularny dodatek do posiłków. Sięgają po niego nie tylko sportowcy, ale i osoby, które chcą zrzucić nadprogramowe kilogramy. To też świetna opcja dla osób, które są uczulone na gluten. Ryż chętnie jedzą zarówno osoby dorosłe, jak i dzieci. Ryżowar jest urządzeniem do idealnego gotowania ryżu. Czy warto zdecydować się na jego zakup? Jak wybrać model odpowiedni dla siebie? Jakie parametry mają w  tym przypadku kluczowe znaczenie?

Co to jest i jak działa ryżowar?

Ryż to zboże popularne na świecie od tysięcy lat. Dietetycy są zdania, że jest to pokarm doskonale tolerowany przez ludzki organizm, który nie wywołuje w zasadzie żadnych reakcji alergicznych. W Chinach ryż przygotowywany jest w specjalnych garnkach. Dzięki temu zachowuje odpowiednią konsystencję i wszystkie walory odżywcze. Ryż to źródło cennych węglowodanów, białek, witamin i mikroelementów – magnezu, potasu, cynku czy żelaza. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pozwala zachować odpowiednią sylwetkę. W sklepach znaleźć można wiele odmian ryżu, ale najzdrowszy jest ryż brązowy. Nie jest on bowiem oczyszczony z wierzchniej łupinki. Większość osób ryż gotuje w saszetkach w standardowych garnkach. Tymczasem zbyt duża ilość wody i długi czas gotowania sprawiają, że jest on często rozgotowany, niesmaczny i pozbawiony cennych składników odżywczych. Dlatego też wymyślono ryżowary.

Ryżowar jest prostym w obsłudze urządzeniem, do którego wsypuje się ryż, a potem wlewa wodę. W praktyce na szklankę ryżu przypada szklanka wody. To sprzęt prosty w działaniu – nie trzeba się bać, że w czasie gotowania woda przypadkowo wykipi i zaleje kuchenkę. Dodatkowo ziarenka ryżu nie przyklejają się nigdy do urządzenia. Ryżowary świetnie sprawdzają się w szczególności latem, gdy nagrzewanie kuchni gotującymi się garnkami nie jest wskazane. Dodatkowo w ryżowarze przygotować można nie tylko ryż, ale i kaszę czy zupę.

Ranking polecanych modeli ryżowarów

  1. Sencor Ryżowar SRM 0600WH

    Sencor Ryżowar SRM 0600WH
    Sprawdź aktualną cenę

  2. Ryżowar Russell Hobbs 19750-56

    Ryżowar Russell Hobbs 19750-56
    Sprawdź aktualną cenę

  3. Xiaomi Mi ryżowar Induction Heating Rice Cooker

    Xiaomi Mi ryżowar Induction Heating Rice Cooker
    Sprawdź aktualną cenę

Dlaczego warto kupić ryżowar – zalety

Ryżowar to urządzenie stosunkowo mało popularne, a szkoda. Jego działanie przypomina nieco parowar. Jest to urządzenie bardzo proste w obsłudze i niezwykle funkcjonalne. Przygotować można w nim, mimo nazwy, nie tylko ryż, ale i kaszę czy makaron. Klasyczny ryżowar ma formę garnka, w którego środku znajduje się wyciągana miska. Większość modeli posiada dodatkowo wyjmowane sitko. Na nim można gotować na parze warzywa i to w tym samym czasie, co ryż. Do miski wystarczy wlać szklankę wody i ryżu, a następnie uruchomić urządzenie.

Ryżowar jest urządzeniem, które ma naprawdę sporo zalet. Przede wszystkim przygotowywany w nim ryż nie przypala się i nigdy nie kipi. Nie ma też ryzyka przypalenia się naczynia. Za sprawą odpowiednich ustawień w ryżowarze ugotować można ryż na sypko w postaci kleistej odpowiedniej np. do sushi. Dodatkowo przygotować w nim można kaszę, makaron bądź warzywa na parze. Wygodnym rozwiązaniem jest tutaj funkcja automatycznego wyłączania się oraz podtrzymywania ciepła. Sprawdza się w przypadku osób zapominalskich czy zabieganych.

Wady posiadania ryżowaru

Generalnie ciężko jest wymienić jakiekolwiek wady ryżowarów. Są to urządzenia proste w obsłudze, funkcjonalne i estetycznie wykonane. Pracują cicho i w większości samodzielnie wyłączają się po ugotowaniu ryżu. Nie poleca się ich zakupu tylko tym osobom, które na co dzień mało gotują i nie przepadają za ryżem. W tym przypadku zakup ryżowaru nie ma większego sensu.

Kluczem do sukcesu jest, jak zawsze, wybór urządzenia dopasowanego do swoich potrzeb. Singlowi niepotrzebny jest ryżowar o pojemności 3 czy 4 litrów. Podobnie, dla kilkuosobowej rodziny, urządzenie małe o pojemności o,6-1l  nie przyda się, będzie zbyt mało funkcjonalne. Ponadto przy zakupie ryżowaru warto postawić od razu na model nieco bardziej rozbudowany, zaawansowany, który pozwala nie tylko na gotowanie samego ryżu, ale i innego rodzaju produktów spożywczych. Niektóre ryżowary z powodzeniem są w stanie zastąpić parowar. To o tyle wygodne rozwiązanie, że nie trzeba w domu przechowywać dwóch różnych urządzeń, które zajmują nieco miejsca.

Ryżowar – jak wybrać najbardziej odpowiedni?

Dzięki ryżowarowi można każdorazowo przygotować w domu idealny ryż – nie przegotowany i nie przypalony. Ryżowar pozwala na wybranie optymalnych parametrów gotowania, a przy tym jest to urządzenie naprawdę proste w obsłudze. Pozwala na ugotowanie ryżu w takiej formie, że nie jest on sklejony i niesmaczny. Dodatkowo urządzenie wykorzystać można do ugotowania makaronu bądź kaszy. Przy jego zakupie warto jednak zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów.

Kluczowe znaczenie ma z całą pewnością moc urządzenia. Od niej zależy to, jak szybko parownik do ryżu się nagrzewa oraz jaką temperaturę maksymalną może osiągnąć. Jeśli więc z założenia ma być gotowana duża ilość ryżu i to w dość krótkim czasie, trzeba postawić na model o mocy około 1000W. Słabsze ryżowary dysponują mocą od 300 do 900W. Kolejnym istotnym parametrem jest pojemność urządzenia. Od niej zależy, ile wody i ryżu mieści się w danym ryżowarze. W tym przypadku oferta na rynku jest mocno zróżnicowana. Znaleźć można urządzenia odpowiednie zarówno dla singla, jak i kilkuosobowej rodziny. Pojemność ryżowarów waha się od zaledwie 0,6l do nawet 5l.

Ryżowary nie tylko gotują ryż. Niektóre z nich posiadają także funkcję utrzymywania temperatury. W ten sposób gotowy ryż przez długi czas może pozostać ciepły. Inne ciekawe funkcjonalności tego typu urządzeń to funkcja gotowania na parze, smażenia czy automatycznego wyłączania się. Przy zakupie warto postawić na model z termoizolowaną obudową. Wysokiej klasy urządzenia na ogół wykonane są w dużej mierze z wytrzymałej stali nierdzewnej. W skład zestawu poza samym ryżowarem może wchodzić i wyposażenie dodatkowe takie jak nóżki antypoślizgowe, kontrolki świetlne, łyżka, miarka czy zabezpieczenie przed przegrzaniem. Za ryżowar zapłacić trzeba minimum kilkadziesiąt złotych. Bardziej rozbudowane modele z funkcjami dodatkowymi kosztują nawet kilkaset złotych.