Gofrownica to niewielkich rozmiarów urządzenie kuchenne (elektryczne) służące do pieczenia gofrów. Moc wynosi w tym przypadku od kilkuset do nawet 2000W. Gofrownice posiadają najczęściej teflonową powłokę, która skutecznie zapobiega przywieraniu ciasta. Nowsze modele pokryte są też specjalną powłoką Teflon. Jednocześnie są w stanie upiec na ogół dwa gofry, chociaż od tej reguły są też wyjątki. Niektóre modele wypiekają gofry w nietypowym kształcie np. serca.
Najlepsza gofrownica – ranking
-
Wysokiej klasy gofrownica wykonana z wytrzymałych materiałów, która sprawdzi się w każdej kuchni. Posiada temperaturę roboczą na poziomie 195 stopni Celsjusza. Jej atutem są wykonane ze stopu aluminium płyty grzewcze pokryte od strony grzewczej CORFLONEM. Dodatkowo w płytce dolnej zlokalizowany jest ogranicznik temperatury. Urządzenie jest dopuszczone do kontaktu z żywnością. Ma atest PZH.
-
Niezwykle prosta w obsłudze gofrownica, która stanowi idealne rozwiązanie do niejednej kuchni. Wyróżnia się wysoką jakością wykonania. Posiada dość głębokie płyty grzewcze, co sprawia, że gofry są puszyste i grube. Dodatkowo płyty pokryte są powłoką nieprzywierającą ułatwiającą wyjmowanie ciepłych gofrów. Tym samym urządzenie jest łatwe do utrzymania w czystości. Posiada moc 1400W.
-
Łatwa w utrzymaniu w czystości gofrownica o mocy 1300W. Posiada nieprzywierające płyty grzewcze, które pozwalają na szybkie i bezproblemowe przygotowanie smacznych gofrów bez konieczności sięgania po dodatkowe narzędzia. O przygotowaniu gofrów informuje specjalna lampka kontrolna termostatu. Płyty gofrownicy są dość głębokie, a urządzenie pozwala na jednoczesne przygotowanie aż 4 sztuk gofrów.
-
Nowoczesna gofrownica, która jednocześnie jest w stanie przygotować aż cztery chrupiące gofry. Posiada płytki pokryte specjalną powłoką, która zapobiega przywieraniu gofrów. Atutem urządzenia jest automatyczny termostat, który utrzymanie w czasie wypiekania gofrów odpowiednią temperaturę. Urządzenie dodatkowo posiada dwie lampki kontrolne oraz nienagrzewającą się obudowę.
-
Wydajne urządzenie typu 3w1 z trzema wymienialnymi płytkami podgrzewającymi. Jest łatwe do utrzymania w czystości i bardzo funkcjonalne. Pozwala na grillowanie potraw oraz przygotowywanie gofrów czy trójkątnych, opiekanych kanapek. Atutem tego modelu jest automatyczna regulacja temperatury oraz nieprzywierające płyty grzejne. Urządzenie przechowywać można w pozycji pionowej. Jego moc to 700W.
Jaką gofrownicę kupić?
W przypadku gofrownicy jednym z najważniejszych parametrów jest moc. Im jest ona wyższa, tym szybciej nagrzewają się płytki urządzenia i wyższą temperaturę osiągają. To skraca czas przygotowywania gofrów. Dlatego większość gofrownic ma moc od 800 do 2000W. Wiele urządzeń automatycznie włącza się po podłączeniu do prądu i jest to dobre rozwiązanie. Można też postawić na model z termostatem, a wiec regulacją temperatury.
Bardzo istotnym elementem każdej gofrownicy są płytki. Muszą być one pokryte powłoką nieprzywierającą – teflonową lub ceramiczną. To ułatwia przygotowywanie gofrów i ich wyciąganie po upieczeniu. Innym rozwiązaniem są płytki wyjmowalne, które można umyć pod bieżącą wodą. Niekiedy da się je także umyć w zmywarce. Zdecydowana większość gofrownic jednorazowo przygotowuje dwa gofry o kwadratowym kształcie, ale tak wcale być nie musi. Obecnie w sprzedaży dostępne są modele, które przygotowują gofry np. w kształcie serca. Ciekawym wyborem są też urządzenia wielofunkcyjne.
Ceny popularnych gofrownic
Gofrownice to urządzenia popularne, które w swojej ofercie ma niemal każdy producent sprzętu AGD. Ceny tych urządzeń w zależności od ich funkcjonalności, designu, wielkości, jakości wykorzystanych do produkcji materiałów wynoszą od zaledwie 40 do nawet 500 złotych. W praktyce za dobrej klasy urządzenie do użytku domowego trzeba zapłacić od 80 do 150 złotych. Droższe są oczywiście gofrownice o charakterze przemysłowym wykorzystywane na większą skalę.