Ostrzałka do noży kuchennych to niewielkie rozmiarów akcesorium kuchenne służące do ostrzenia noży. Jest to sprzęt nieoceniony w każdym gospodarstwie domowym. Ostre noże to bowiem podstawa dla każdego amatora gotowania. Z czasem nawet najlepsze produkty zaczynają się jednak tępić. Rozwiązaniem w tym przypadku jest dobrej jakości ostrzałka do noży kuchennych. Może być to model ręczny lub elektryczny.
Najlepsza ostrzałka do noży kuchennych – ranking
- Ostrzałka do noży Zwieger Rapid Diamentowa
Wysokiej klasy diamentowa ostrzałka do noży, która przyda się w każdej kuchni. Jest stabilna, bezpieczna i bardzo poręczna. Na uwagę zasługują także jej niewielkie wymiary. Ostrzałka bez problemu mieści się nawet w kuchennej szufladzie. Dzięki temu można mieć ją zawsze pod ręką. Służy do ostrzenia różnego typu noży kutych. Posiada trzy szczeliny z kamieniami szlifierskimi z dodatkiem diamentu. - Ostrzałka Gerlach Osełka Do Noży Dwufazowa NK606
Praktyczna ostrzałka dwufazowa do noży. Sprawdzi się w przypadku noży z ostrzami ze stali nierdzewnej. Posiada ergonomiczną, antypoślizgową rękojeść gwarantującą bezpieczeństwo jej użytkowania. Wyposażona jest w dwa ścierniwa. Stalowe jest przeznaczone dla noży stępionych i wyszczerbionych, a ceramiczne do noży wymagających tylko lekkiego podostrzenia. - Ostrzałka do noży AnySharp Classic
Funkcjonalna ostrzałka do noży kuchennych z metalowym korpusem w kolorze srebrnym. Sprawdza się doskonale w przypadku noży różnego rodzaju, również ząbkowanych. Pod tym względem znacznie przewyższa każdą osełkę czy kamień do ostrzenia. Produkt wyposażony jest w bezpieczną przyssawkę, która przytwierdza ostrzałkę do kuchennego stołu lub blatu. Akcesorium mieści się w każdej szufladzie. - Ostrzałka Camry CR 4469
Nowoczesna ostrzałka do noży w wersji elektrycznej. Dodatkowo posiada funkcję polerowania noży. Doskonale radzi sobie ze scyzorykami czy nożami stalowymi. Oferuje dwustopniowy system działania – ostrzy i poleruje jednocześnie. Posiada specjalne antypoślizgowe przyssawki, które skutecznie utrzymują urządzenie w jednym miejscu. Produkt dodatkowo nie jest zbyt trudny do utrzymania w czystości. - Fiskars ostrzałka do noży roll-sharp
Wysokiej jakości ostrzałka do noży każdego rodzaju, także tych ząbkowanych. Jest idealna zarówno dla osób prawo, jak i leworęcznych. Zalecana jest oczywiście przede wszystkim do ostrzenia noży marki Fiskars. Działa bardzo szybko, co jest wynikiem zastosowania ceramicznej szpulki na ośce. Nie wymaga przy tym podłączenia do energii elektrycznej.
Jaką ostrzałkę do noży kuchennych kupić?
Warto zastanowić się nad tym, jakie noże znajdują się w domu. Ze stalowymi poradzi sobie każda ostrzałka, ale trudniej jest w przypadku noży ceramicznych czy tytanowych. Tutaj potrzebny jest specjalny model. Nie każda ostrzałka jest odpowiednia także do noży ząbkowanych.
Najtańsze są oczywiście modele plastikowe, ale lepiej zainwestować w ostrzałkę wysokiej jakości, która wykorzystywana będzie w kuchni przez lata. Są to urządzenia wykonane z węglika wolframu, kamienia naturalnego czy ceramiki. Ponadto warto zwrócić uwagę na łatwość obsługi. Nie wszystkie ostrzałki działają dokładnie tak samo. Czasami ich użytkowanie bywa czasochłonne i niezbyt wygodne.
Dobrze jest też sprawdzić czy dana ostrzałka nadaje się jedynie do noży, a może także nożyczek. W praktyce dobrze sprawdzają się sprzęty lekkie, które nie zajmują zbyt wiele miejsca w kuchni. Wówczas można je bowiem schować nawet w kuchennej szufladzie i zawsze mieć pod ręką.
Ceny popularnych ostrzałek do noży
Wiele osób przy zakupie ostrzałki do noży kuchennych kieruje się tylko ceną. Jednak lepiej zwrócić uwagę także na jakość wykonania oraz producenta. Nie warto inwestować w produkty z bazarów, które zazwyczaj szybko się psują. W tym przypadku kamienie błyskawicznie się ścierają, a noże nadal pozostają tępe. Dobrej jakości ostrzałka do inwestycja na długie lata. Modele, które są warte uwagi to wydatek rządu kilkudziesięciu złotych. Jednak są na rynku także sprzęty o wiele droższe np. kosztujące 200 lub 300 złotych. To raczej propozycja skierowana do zawodowych kucharzy.