Patelnia to popularne naczynie kuchenne wykorzystywane do smażenia, duszenia czy pieczenia potraw. Klasyczna patelnia jest płaska i okrągła. Ma średnicę 12-32 cm. Obecnie nadal używane są patelnie stalowe, ale coraz częściej spotkać się można z naczyniami aluminiowymi czy wykonanymi ze stali nierdzewnej. Patelnie często pokrywane są teflonem, który zapobiega przywieraniu potraw. Coraz popularniejsze są także patelnie tytanowe wyróżniające się odpornością na zadrapania.

Najlepsza patelnia – ranking

  1. Patelnia Tefal Ingenio L948S455
    Patelnia Tefal Ingenio L948S455

    Bezpieczna i praktyczna linia patelni z rączką zdejmowalną i łatwo zakładalną. Naczynia wykorzystywać można do smażenia, gotowania, pieczenia, przechowywania w lodówce czy nawet serwowania potraw. Za sprawą zdejmowanej rączki patelnie można włożyć jedna w drugą, co pozwala zaoszczędzić sporo miejsca w szafce. Są one pokryte specjalną powłoką Titanium Pro.
  2. Zwieger Patelnia 28 Cm Obsidian (Pt3857)
    Zwieger Patelnia 28 Cm Obsidian (Pt3857)

    Wykonana z odlewanego aluminium patelnia wysokiej jakości, której wewnętrzna część pokrywa jest trzywarstwową, innowacyjną powłoką Greblon C3+non stick. Produkt jest odporny na zarysowania. Z zewnątrz patelnię pokrywa z kolei specjalny silikonowy lakier żaroodporny, który sprawia, że naczynie prezentuje się jak nowe przez długi czas. Patelnię wykorzystywać można na różnego rodzaju kuchenkach.
  3. Patelnia Tefal Chef 24cm C6943202
    Patelnia Tefal Chef 24cm C6943202

    Wysokiej klasy nieprzywierająca patelnia z wytrzymałą powłoką Titanium Pro. Posiada wskaźnik idealnej temperatury Thermo-Spot, który znacznie ułatwia przygotowywanie posiłków. Naczynie użytkowane może być na różnego rodzaju płytach, także indukcyjnych. Posiada komfortowy uchwyt, powłokę łatwą do utrzymania w czystości i dość głęboką formę.
  4. Gerlach Patelnia Granitex 24 Cm
    Gerlach Patelnia Granitex 24 Cm

    Funkcjonalna patelnia z powłokami ceramicznymi z efektem kamienia. Pasuje do wnętrz nowoczesnych i klasycznych jednocześnie. Posiada specjalną warstwę nieprzywierającą. Jest to innowacyjna powłoka Ilag Xera Dur 2 Ceramic Non Stick. Ma ona w zasadzie dwie warstwy – wierzchnią Xerogelową z efektem metalicznym i bazową wzmocnioną ceramiką z Xerogelem.
  5. Patelnia z pokrywą Ambition Jasper Ind 28 CM 20159
    Patelnia z pokrywą Ambition Jasper Ind 28 CM 20159

    Wysokiej jakości głęboka patelnia o pojemności 3,7l z pokrywą Jasper. Wykonana jest z wytrzymałego aluminium. To naczynie wytrzymałe, eleganckie i niezawodne. W środku pokryte jest specjalną powłoką Qualum Basic Stone Edition, która jest odporna na ścieranie czy przywieranie. W skład zestawu wchodzi też pokrywka ze szkła hartowanego.

Jaką patelnię kupić?

Dawniej patelnie były uniwersalne. Dzisiaj wybór na rynku jest o wiele większy. Poza patelniami uniwersalnymi zetknąć się można np. z patelniami głębokimi np. chińskim wokiem, patelniami grillowymi czy patelniami do zastosowań specjalnych – do jajek, naleśników, ryb itd. Zawsze duże znaczenie ma materiał, z którego patelnia jest wykonana. Patelnie aluminiowe szybko się nagrzewają, ale i szybko tracą ciepło. Są lekkie i odporne na uszkodzenia mechaniczne. Bardzo wytrzymałe są również patelnie stalowe. Trudno je zarysować, ale za to długi jest ich czas nagrzewania. Poza tym wyróżnić można jeszcze np. patelnie żeliwne czy tytanowe (drogie).

Warto też zwrócić uwagę czym patelnia pokryta jest w środku. Obecnie wciąż najpopularniejsze są patelnie teflonowe. Można na nich smażyć bez tłuszczu, ale są podatne na zarysowania metalem. Wymagają stosowania drewnianych sztućców. Na znaczeniu zyskują także powłoki tytanowe i ceramiczne. Są one nietoksyczne i nie wchodzą w reakcję z pożywieniem. Najtrwalsze są jednak i tak powłoki marmurowe.

Ceny popularnych patelni

Patelnia to naczynie, które musi znaleźć się w każdej kuchni. Najtańsze modele patelni zakupić można już za kilkadziesiąt złotych, ale są także patelnie kosztujące kilkaset złotych. W praktyce warto postawić na produkt wysokiej jakości, który użytkowany będzie z powodzeniem przez wiele lat. Patelnie z supermarketów niestety szybko się psują. Cena naczynia zależy jednak nie tylko od producenta, ale i materiałów, z których jest ono wykonane. Im jest on bardziej wytrzymały, tym cena patelni jest wyższa.