Jajowar to niepozorne urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Pozwala bowiem na szybkie ugotowanie jajek na twardo lub miękko. Ma to duże znaczenie, gdy jednocześnie wykonuje się wiele czynności. Wówczas łatwo można przeoczyć czas wyłączenia gotujących się jajek. Jajowar jest nieoceniony także podczas przygotowywania sałatek czy innego rodzaju potraw dla większej ilości osób. Co warto wiedzieć na temat tego urządzenia? Jak wybrać model odpowiedni dla siebie? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Co to jest i do czego służy jajowar?

Jajowar jest urządzeniem o prostej konstrukcji, które składa się z płyty grzewczej wyposażonej w odpowiednie formy na jajka oraz pokrywy. Dzięki niemu nie trzeba już pamiętać, ile czasu gotuje się jajka na miękko czy twardo. Jajowar pozwala szybko ugotować jajka w ulubiony sposób. Informuje o tym poprzez sygnał dźwiękowy lub świetlny.

Co ciekawe, jajowary z uwagi na niewielkie wymiary, można ze sobą zabrać w podróż. Do ich uruchomienia potrzebne jest tylko gniazdko elektryczne. Pozwala to na szybkie przygotowanie smacznego i zdrowego śniadania nawet w czasie służbowego czy wakacyjnego wyjazdu. Jajowary są urządzeniami prostymi w obsłudze i funkcjonalnymi. Nic dziwnego, że ich popularność z roku na rok cały czas rośnie.

Jajowar – zasada działania urządzenia

Jajowar jest urządzeniem niewielkim i prostym w obsłudze. Zbudowany jest z wkładki na jaja, misy grzewczej, szczelnej pokrywy i minutnika. Wyprofilowane wgłębienia na jajka zapewniają im stabilność i powodują, że te nie obijają się o siebie w czasie gotowania. Na samym początku do urządzenia trzeba wlać odpowiednią ilość wody i przykryć je wieczkiem. Potem trzeba włączyć do gniazdka elektrycznego i nastawić minutnik. Po upływie danego czasu urządzenie informuje o zakończeniu pracy. Odbywa się to poprzez sygnał dźwiękowy lub świetlny, czasem jedno i drugie.

Co ciekawe, niektóre jajowary mają funkcję automatycznego przekłuwania jaj przed gotowaniem, co znacznie zmniejsza ryzyko ich pękania. Sprawdzają się one doskonale w domach, w których mieszkają małe dzieci. Posiadają bowiem zamykane pokrywki, które nie pozwalają na poparzenie się. W przypadku gotowania jajek w garnku ryzyko jest znacznie większe. Ponadto okazuje się, że jajka ugotowane w jajowarze o wiele łatwiej obiera się ze skorupek.

Czy jajowar jest niezbędny w naszej kuchni?

Jajowar to urządzenie naprawdę praktyczne. Sporo problemów nastręczać może jednak wybór odpowiedniego modelu. W tym przypadku pod uwagę należy wziąć kilka istotnych elementów. Pierwszym parametrem jest pojemność. Gdy rodzina jest spora i spożywa na co dzień sporo jajek, warto postawić na model nieco większy. W przypadku singla takiej potrzeby nie ma. Na rynku znaleźć można jajowary mieszczące na ogół od 2 do 8 jajek. Ważnym parametrem jest także moc, od której zależy długość gotowania jajek. Nie powinna być ona słabsza niż 400W. W przeciwnej sytuacji czas przygotowania jajek będzie bardzo długi. Najlepszej jakości jajowary mają misę wykonaną z wytrzymałego tworzywa sztucznego, ceramiki lub metalu szlachetnego. Im lepszy jest materiał, tym dłużej służy dany sprzęt. Najłatwiejsze do utrzymania czystości są pokrywy ze stali. Są one także bardzo wytrzymałe.

Jajowar jest urządzeniem, które przyda się w każdym gospodarstwie domowym. Jajka warto bowiem spożywać regularnie. Wbrew niektórym opiniom wcale nie powodują one wzrostu tzw. złego cholesterolu w organizmie. Eksperci są zdania, że osoby zdrowe powinny w ciągu tygodnia spożywać nawet do 8 jaj. Są to  produkty bogate w witaminy i minerały – witaminy A, D, E i K, witaminę B12, fosfor, wapń, żelazo, selen czy potas. Dają uczucie sytości, ale nie są kaloryczne. Jedno jajko od kury to jedynie 75 kalorie. Dodatkowo jajka zawierają kwasy omega-3 nieocenione z punktu widzenia prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Nie bez znaczenia są także właściwości kulinarne jajek. Wykorzystywane są one w wielu potrawach np. sałatkach, sosach czy deserach. Jednak większość osób spożywa je w formie ugotowanej lub usmażonej. Za sprawą jajowara ugotowanie jajek na twardo lub miękko jest banalnie proste.

Przy wyborze jajowaru warto wziąć pod uwagę swoje potrzeby. W przypadku singla odpowiedni będzie model mieszczący już 3 jaja. Dla dużej rodziny lepszym wyborem jest urządzenie na 7 czy 8 jaj. Tutaj oszczędzać nie warto jeśli chodzi o jakość wykonania. Zakup jajowaru opłaca się z całą pewnością osobom, które na śniadanie i nie tylko jedzą często jajka. Ciekawym rozwiązaniem są urządzenia, które posiadają dodatkowo nakładkę do zrobienia niewielkich omletów lub muffinów jajecznych. W ten sposób prosto można urozmaicić codzienne menu i dostarczyć do organizmu niezbędnego mu białka. Warto mieć przy tym na uwadze, że śniadania białkowo-tłuszczowe są polecane przez dietetyków.

Jajowar – zalety i wady

Jajowar to urządzenie wciąż mało popularne, a szkoda. Ma bowiem całkiem sporo zalet. Przede wszystkim pozwala na szybkie i bezproblemowe ugotowanie jajek zgodnie ze swoimi preferencjami np. na miękko lub twardo. Dzięki jajowarowi nie trzeba już mierzyć czasu i pilnować, aby wyłączyć kuchenkę w odpowiednim momencie. Bez tego natomiast trudno jest uzyskać jajka w odpowiedniej konsystencji. Aby jajka ugotowane na miękko przeszły w jajka na twardo trzeba naprawdę tylko kilka chwil. Jajowar informuje sygnałem dźwiękowym lub świetlnym, gdy zakończy się czas gotowania. Jest to urządzenie bardzo proste w obsłudze, a więc nikt nie powinien mieć problemów z jego użytkowaniem. Do wyboru jest przy tym całkiem sporo modeli. Każdy może więc dobrać urządzenie odpowiednie dla siebie. Jajowary mieszczą od zaledwie 2 do nawet 8 jaj. Te większe z oczywistych względów przeznaczone są raczej dla większych rodzin.

Jajowary nie mają w zasadzie większych wad. Wystarczy wybrać model dostosowany do swoich potrzeb, a więc odpowiedniej wielkości czy mocy. Znaczenie ma także estetyka wykonania, zwłaszcza gdy urządzenie docelowo stać będzie na blacie kuchennym.

Najpopularniejsze modele jajowarów – ranking

  1. Jajowar Clatronic EK 3497

  2. Urządzenie do gotowania jajek ADLER AD 4459

  3. Jajowar Severin EK 3156

    Jajowar Severin EK 3156