Krajalnica jest urządzeniem, które większości osób kojarzy się ze sklepem czy stoiskiem garmażeryjnym. Tymczasem takie urządzenie sprawdza się nie tylko w przypadku masowej sprzedaży wędlin i chleba. Warto mieć je także  w swoim domu. Przychodzi z pomocą w czasie przygotowywania różnego rodzaju posiłków. Chleb czy wędlina kupowane w całości na dłużej zachowują świeżość. Bez dobrej krajalnicy, trudno jest jednak pokroić je na cienkie i równe paseczki, nawet za pomocą ostrego noża. Jaką zatem krajalnicę wybrać do swojego domu? Na co zwrócić uwagę przy zakupie?

Do czego służy krajalnica?

Krajalnica jest urządzeniem służącym do krojenia różnego rodzaju produktów spożywczych – chleba, mięsa, wędlin czy sera. Pozwala na uzyskanie równych kromek pieczywa czy plasterków szynki, co wcale łatwe nie jest.

Przede wszystkim wyróżnia się krajalnice wolnostojące  i te przeznaczone do zabudowy. Pierwsze są urządzeniami przenośnymi, które składają się z noża obrotowego, podajnika i obudowy. Doskonale radzą sobie z wieloma produktami spożywczymi, chociaż są modele dedykowane np. do sera czy wędlin. Krajalnice do zabudowy przeznaczone są do nowych kuchni, które są dopiero w trakcie wykańczania i urządzenia. Można je dopasować do mebli i innych urządzeń AGD. Krajalnicę taką schować można w szufladzie lub szafce. Nie zajmuje ona miejsca na blacie. Są to jednak urządzenia dość drogie i jak na razie mało popularne. Pracują cicho i są raczej bezpieczne w użytkowaniu.

Zasada działania krajalnicy

Krajalnica posiada obrotowy nóż i prowadnicę, na której ustawia się przeznaczony do krojenia produktów. Wyróżnia się przy tym dwa rodzaje krajalnic. Pierwszy to urządzenia, które uruchamiane są po wciśnięciu i przytrzymaniu przycisku. W czasie krojenia jedną ręką należy trzymać przycisk. Drugą z kolei przesuwa się dany produkt po prowadnicy. W przypadku drugiego typu krajalnic, praca jest ciągła. Urządzenie włącza się przyciskiem i pracuje ono bez przerwy aż do momentu jego wyłączenia. Produkt wystarczy włożyć w dane miejsce i nim przesuwać. Pierwsze urządzenia są jednak bezpieczniejsze w użytkowaniu.

Każda  krajalnica posiada zakres regulacji grubości krojenia. Na ogół jest to od 1 do 22 milimetrów. Ustawiana jest ona za pomocą pokrętła. Przy krojeniu trzeba uważać, aby się nie skaleczyć. Noże w tym przypadku są naprawdę ostre. Krajalnice mają ponadto tacki, na które w czasie krojenia układa się pokrojony produkt. Czasem w skład zestawu wchodzi dodatkowo dociskacz. To za jego sprawą krojony produkt nie przesuwa się, a palce są bezpieczne.

Czy krajalnica jest dla Ciebie?

Krajalnica jest urządzeniem kuchennym, które pozwala na szybkie i bezproblemowe pokrojenie sera, wędlin, chleba na idealnie równe, cienkie plasterki. Dobrej klasy krajalnice są sprzętem o naprawdę szerokim zastosowaniu, mimo to nie cieszy się zbyt dużą popularnością. Kiedy warto zakupić takie urządzenie?

Odpowiednia krajalnica jest w stanie pokroić niemal wszystko – warzywa, sery, wędliny, mięso surowe, ale bez kości. Wprawdzie obecnie praktycznie wszystkie produkty zakupić  w wersji już pokrojonej, ale i tak zakup krajalnicy w wielu przypadkach jest dobrym rozwiązaniem. Wielokrotnie lepiej zakupić wędlinę czy pieczywo w większym kawałku i pokroić je samodzielnie w domu. Produkty zachowują wówczas świeżość dłużej i wolniej się starzeją, bo mniejsza ich powierzchnia ma kontakt z powietrzem. Za pomocą krajalnicy stworzyć można naprawdę ciekawe kanapki czy innego rodzaju potrawy.
Krajalnice wbrew pozorom nie są urządzeniami skomplikowanymi w obsłudze. Na rynku znaleźć też można modele bardziej kompaktowe, które nie zajmują zbyt wiele cennego miejsca. Mimo to i tak na ogół tego typu urządzenia są wykorzystywane przede wszystkim w okresie świątecznym, gdy na stół trafiają wędliny kupowane w całości itd.

Krajalnica – na co zwrócić uwagę kupując to urządzenie?

Krajalnica jest generalnie urządzeniem uważanym za dość niebezpieczne. Posiada bowiem bardzo ostry obrotowy nóż. Dlatego urządzenie trzeba obsługiwać zgodnie z zaleceniami jego producenta. Można też postawić na model z odpowiednimi zabezpieczeniami. Podstawą jest w tym przypadku antypoślizgowa podstawa, która zapobiega zsunięciu się urządzenia z kuchennego blatu czy stołu. Duże znaczenie mają także wspomniane już dociskacze, za pomocą których produkt się dociska czy przesuwa wzdłuż ostrza. W ten sposób palce użytkownika są w 100% bezpieczne. Nie mniejsze znaczenie ma tryb pracy krajalnicy. Wygodne w użyciu są modele oferujące tryb  ciągły, ale bezpieczniejsze są urządzenia działające tylko w momencie dociskania odpowiedniego przycisku. To ważne wszędzie tam, gdzie mieszkają małe dzieci i nie tylko.

Najważniejszym elementem każdej krajalnicy jest nóż. Warto więc sprawdzić, z czego jest on wykonany i jaka jest jego średnica. Zdecydowana większość krajalnic posiada tylko jeden nóż. Tylko bardziej zaawansowane modele posiadają dodatkowe noże, bez ząbków, które służą do efektownego krojenia serów i wędlin. Najlepiej, gdy nóż wykonany jest ze stali nierdzewnej i tytanu. Jego średnica powinna wynosić około 18 cm.

Wiele osób zwraca również uwagę na to, z czego dana krajalnica jest wykonana. Większość urządzeń produkowanych jest z tworzywa sztucznego. Są one dobrym rozwiązaniem, gdy korzysta się z nich okazjonalnie. Są one lekkie, co ułatwia ich przenoszenie z miejsca na miejsce. Droższe modele wykonane są ze stali. To sprzęt niezawodny i elegancki. W małej kuchni warto postawić na model składany.

Ponadto jest kilka elementów, które w dużej mierze wpływają na funkcjonalność krajalnicy. Pierwszym jest możliwość regulacji grubości krojenia. To istotne, gdy krajalnicę wykorzystuje się do krojenia różnego rodzaju produktów spożywczych, a więc wędlin, pieczywa, sera itd. Zakres grubości waha się od 1 do 20 mm. Przesuwanie produktu w kierunku noża ułatwia z całą pewnością nachylony podajnik. Użytkować należy go jednak za pomocą dociskacza. Czasem regulacji podlega również prędkość krojenia.

Ranking najpopularniejszych krajalnic

  1. Krajalnica Eldom KR400 SNIP

    Krajalnica Eldom KR400 SNIP

  2. Urządzenie do krojenia GORENJE R 706 A

    Urządzenie do krojenia GORENJE R 706 A

  3. Krajalnica Clatronic AS 2958

    Krajalnica Clatronic AS 2958