Wiele osób nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia bez filiżanki aromatycznej kawy. Zresztą nie da się ukryć, że kawa to istotny element życia człowieka. Pija się ją w domu, biurze, kawiarni. Dlatego też coraz większą popularnością cieszą się ekspresy do kawy, które spotkać można w coraz większej liczbie kuchni. Jak zatem wybrać ekspres do kawy odpowiedni do swoich potrzeb?
Czy warto mieć w domu ekspres do kawy?
Tak naprawdę ekspres do kawy jest urządzeniem bardzo przydatnym w każdej kuchni. Dotyczy to zarówno domów, w których mieszkają miłośnicy kawy, jak i tych, gdzie żyją osoby pijące kawę okazjonalnie. W ten sposób pobudzający napój można szybko przygotować z samego rana, oszczędzając czas i pieniądze.
Posiadanie w domu ekspresu oznacza mniejsze wydatki na kawę. Docelowo, w zależności od tego ile kawy się pije i jaki ekspres wybierze, zaoszczędzić można na jednej kawie minimum kilka złotych. Ponadto, aby napić się aromatycznej kawy, nie trzeba już wychodzić z domu. Można przy tym nieco poeksperymentować, wybierając różne ziarna kawy. Nic więc dziwnego w tym, że popularność ekspresów do kawy cały czas rośnie.
Rodzaje ekspresów do kawy i ich cechy charakterystyczne
Nie wszyscy zdają sobie sprawę z tego, jak wiele rodzajów ekspresów do kawy jest dostępnych na rynku. Najprostsze są chyba ekspresy przelewowe, które składają się ze zbiornika na wodę, pojemnika na kawę, filtra (jednorazowego lub stałego), płyty grzewczej oraz dzbanka lub termosu. Są to urządzenia bardzo proste w obsłudze. Wystarczy wsypać do pojemnika z filtrem kawę i nacisnąć jeden przycisk. Ekspres zalewa kawę wrzątkiem i przesącza do dzbanka. Taka kawa zawiera sporo kofeiny. Ekspresy przelewowe są dość tanie, a przy tym funkcjonalne. Pozwalają na przygotowanie jednorazowo większej ilości kawy, która potem za sprawą płyty grzewczej pozostaje przez dłuższy czas ciepła. Z drugiej strony ekspresy te są na kawę mieloną, więc w razie potrzeby trzeba posiadać osobny młynek. Sam proces parzenia kawy jest w tym przypadku pracochłonny i raczej długi. Ekspres przelewowy nie przygotowuje ponadto kawy z mlekiem.
Innym rodzajem ekspresów do kawy są ekspresy ciśnieniowe, których najprostszą formą są kawiarki (kafeterki). To ekspresy niskociśnieniowe służące do przygotowywania klasycznej włoskiej kawy. Kawiarki składają się z dzbanka, sitka i pojemnika na wodę. Na ogół wykonane są z aluminium lub stali. Kawę wsypuje się do sitka, a do pojemnika wlewa wodę. Po złożeniu całość ląduje na kuchence, gdzie woda jest podgrzewana. Ciśnienie wytworzone przez parę wodną sprawia, że woda jest przetłaczana do góry przez kawę. Tworzy się aromatyczny napar. Kawiarki są czaso- i pracochłonne. Trzeba je też regularnie myć. Są jednak także i bardzo tanie.
Bardziej zaawansowane są oczywiście ekspresy kolbowe zwane ręcznymi czy pół automatycznymi. Wykorzystuje się w nich kawę zmieloną, czasem kawę w tabletkach. Jak sama nazwa wskazuje, ekspresy te posiadają kolbę z sitkiem. Do niej wsypywana jest kawa, którą potem należy sprasować tamperem. Po każdym użyciu trzeba ją dokładnie umyć. Woda podgrzewana jest w bojlerze poprzez grzałkę. Woda przenika pod ciśnieniem przez kawę i spływa do filiżanki. Większość ekspresów kolbowych dodatkowo posiada dyszę spieniającą do mleka. Ekspresy kolbowe są relatywnie niedrogie, ale sprawiają problemy w zakresie utrzymania w czystości.
Ciekawym rozwiązaniem są także ekspresy kombinowane, które składają się z dwóch elementów zaparzających – ekspresu kolbowego ciśnieniowego i ekspresu przelewowego. Posiadają ponadto na ogół sporo funkcji dodatkowych np. programator czasowy, funkcję samoczyszczenia, ekran LCD, dyszę do spieniania mleka czy filtr do wody.
Do grona automatycznych ekspresów ciśnieniowych zaliczane są ekspresy kapsułkowe. W tym przypadku kawa do zaparzenia znajduje się w niewielkich kapsułkach. Są to urządzenia proste w obsłudze i łatwe do utrzymania w czystości. Wystarczy włożyć w odpowiednie miejsce kapsułkę i włączyć ekspres. Takie urządzenia są dość tanie, a przy tym bezproblemowe w użytkowaniu. Pozwalają na przygotowywanie kawy różnego rodzaju. Droga bywa jednak kawa zamknięta w kapsułkach. Te dodatkowo są przeznaczone do danego rodzaju ekspresu. Nie można więc korzystać z produktów innej firmy. Wiele osób nie przepada ponadto za smakiem kawy z kapsułek.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie ekspresu do kawy?
Pierwszą kwestią przy zakupie ekspresu do kawy jest oczywiście wybranie odpowiedniego rodzaju. Jednak na tym problem się nie kończy. Na co zatem jeszcze trzeba zwrócić uwagę przy zakupie takiego urządzenia?
Bardzo ważna, jak zawsze, jest oczywiście moc urządzenia. Im jest ona większa, tym szybciej w ekspresie parzona jest kawa. W przypadku standardowych modeli moc wynosi od 800 do 1600 W. Co ciekawe, spore znaczenie ma także rozmiar ekspresu do kawy. Jest to bardzo istotne przy ekspresach ciśnieniowych automatycznych, które są z założenia dość duże. Trzeba sprawdzić czy wybrany model zmieści się w kuchni na blacie. Czasem może okazać się nieodpowiedni do danej przestrzeni.
Warto ponadto zwrócić uwagę na rozmiar pojemników – na wodę i kawę. Im są one większe, tym rzadziej trzeba je uzupełniać. Z drugiej strony woda, która ma kilka dni, nie nadaje się już raczej do spożycia. Ponadto w przypadku niektórych ekspresów do kawy, możliwe jest ich bezpośrednie podłączenie do wody z kranu. Są one jednak droższe i trudniejsze w konserwacji niż inne urządzenia dostępne na rynku. Dodatkowo przy ekspresach ciśnieniowych niezwykle ważne jest samo ciśnienie. Gdy kawa ma być parzona szybko i posiadać wyrazisty smak, warto postawić na ekspres wysokociśnieniowy, który generować będzie ciśnienie minimum 9 barów. Taka wartość jest wystarczająca np. do zaparzenia aromatycznego espresso. W sklepach znaleźć można jednak także i ekspresy niskociśnieniowe, które osiągają tylko 4 bary ciśnienia. Także i przy ich pomocy zaparzyć można niezłą kawę, chociaż cały proces zajmuje o wiele więcej czasu.