Zgrzewarka próżniowa przyda się tak naprawdę w każdym gospodarstwie domowym. Urządzenie to pozwala bowiem nawet kilka razy przedłużyć świeżość produktów spożywczych, a przy okazji zaoszczędzić nieco miejsca  w lodówce. Pakowanie żywności za pomocą takiej zgrzewarki jest naprawdę proste i mało skomplikowane. Co jeszcze warto wiedzieć na temat tego urządzenia? Jak wybrać model odpowiedni do swoich potrzeb?

Co to jest i jak działa zgrzewarka próżniowa do żywności?

Zgrzewarka próżniowa nazywana także pakowarką próżniową jest urządzeniem służącym do próżniowego pakowania żywności. Zgrzewanie próżniowe umożliwia stworzenie w opakowaniu warunków praktycznie sterylnych. Taka żywność zapakowana hermetycznie nie ma kontaktu z powietrzem atmosferycznym, a także  z bakteriami czy zarodnikami pleśni. Nie wchodzi w reakcje z tlenem i psuje się kilka razy wolniej niż normalnie. Produkty zapakowane próżniowo nie przechwytują żadnych zapachów. Zachowują natomiast na długo swój aromat.

Tlen w dużej ilości powoduje psucie się jedzenia, zmianę jego smaku, rozwój bakterii i pleśni, wysychanie itd. Jeśli w szczelnym opakowaniu jego ilość jest ograniczona, dany produkt przez dłuższy czas pozostaje świeży, pachnący i smaczny. Pakowanie próżniowe (z angielskiego vacuum packaging) to jedna z lepszych metod zabezpieczania żywności przed psuciem się. W tym przypadku produkty spożywcze są umieszczane w szczelnym opakowaniu foliowym. Potem redukuje się ilość tlenu w środku, a na końcu pojemnik zatyka hermetycznie. Co ciekawe, przeznaczone do pakowania próżniowego pojemniki mają różną formę. Są to m.in. torebki, folie, worki, słoiki czy pudełka różnego rodzaju. Opakowania te są zawsze odporne na uszkodzenia mechaniczne i podatne na zgrzewanie. Cechują się niską przepuszczalnością gazów i właściwościami przeciwskraplającymi. Są to najczęściej opakowania wykonane z laminatu PET lub PE, laminatu celofanu z polietylenem czy folie PET i PA w formie rękawów.

Zgrzewarka próżniowa – komu się przyda?

Zgrzewarka próżniowa to nieocenione urządzenie w przypadku wszystkich pasjonatów gotowania. Po taki sprzęt sięgają na ogół osoby, które lubią przygotowywać sobie obiady na kilka dni z wyprzedzeniem lub mają dostęp do dużej ilości świeżych produktów (warzyw, owoców, ziół), które wymagają przechowywania w określonych warunkach. Żywność pakowana próżniowo przydaje się także podczas różnego rodzaju wyjazdów, wycieczek, także tych w plenerze.

Zgrzewanie próżniowe ma całkiem sporo zalet. Przede wszystkim dzięki niemu można w dużej mierze przedłużyć trwałość i świeżość produktów, a także zachować w kuchni czystość i porządek. Zakup pakowarki próżniowej to także oszczędność pieniędzy, gdyż dzięki niej ryzyko wyrzucania jedzenia jest znacznie mniejsze niż zazwyczaj. Dodatkowo urządzenie to pozwala na przewożenie żywności bez większego problemu, gdy tylko jest taka potrzeba. Jego zastosowanie jest tym samym o wiele większe niż się wielu osobom wydaje.

Produkty spożywcze zapakowane próżniowo zachowują swój smak i aromat,  nie tracą nic ze swojej pierwotnej struktury. Dotyczy to w szczególności żywności bogatej w tłuszcze. Oprócz tego zapakowane próżniowo produkty pozostają wilgotne, nie wysychają. Przy okazji warto pamiętać o tym, że niewątpliwie ten sposób przechowywania pożywienia ogranicza w dużej mierze jego kontakt ze szkodliwymi drobnoustrojami. Taka żywność nie pleśnieje i nie szkodzi, co dla zdrowia człowieka jest na wagę złota.

Na co zwrócić uwagę kupując zgrzewarkę próżniową do żywności?

W tym przypadku warto postawić na produkt bezawaryjny z długim procesem nagrzewania się sprzętu, gdyż to wpływa pozytywnie na bezpieczeństwo jego stosowania. Trzeba wiedzieć, co finalnie będzie pakowane próżniowo. W cenie są ponadto zawsze urządzenia proste w obsłudze. Efektowny design ma natomiast znaczenie drugorzędne.

Przy wyborze zgrzewarki próżniowej warto zwrócić na takie parametry jak moc. To ona wpływa na szybkość pracy urządzenia. Gdy będzie ono wykorzystywane często i regularnie, dobrze jest zakupić model o większej mocy np. 170W. Przy okazyjnym użytkowaniu urządzenia, wystarczająca jest moc około 100W. Duże znaczenie w praktyce ma maksymalne podciśnienie wytwarzane przez zgrzewarkę. To w końcu od niego zależą warunki przechowywania żywności. Dobrze jest też sprawdzić długość listwy zgrzewającej. Determinuje ona bowiem rozmiar wykorzystywanych na co dzień opakowań.

Do wyboru są w tym przypadku urządzenia automatyczne i te obsługiwane ręcznie. Te pierwsze wymagają jedynie podłożenia do szczeliny worka. Resztą zajmuje się zgrzewarka. W modelach ręcznych cały proces wymaga już obecności człowieka. Niektóre dostępne na rynku zgrzewarki posiadają dwa lub trzy zgrzewy. Przydaje się to podczas pakowania produktów wilgotnych. Taki sprzęt dokładnie usuwa wodę pozostałą na jedzeniu i zapewnia zabezpieczenie worka próżniowego.

Oprócz tego nowoczesne zgrzewarki próżniowe coraz częściej oferują sporo funkcji dodatkowych. Są to m.in. system One Touch (obsługa za pomocą jednego przycisku), zamykanie próżniowe butelek czy pojemników czy funkcja próżniowego marynowania. Dodatkowo w skład zestawu wchodzić mogą poza samą zgrzewarką  np. waga kuchenna, specjalny nożyk do przycinania folii czy tacka na skropliny. Te dodatkowe opcje są kuszące, ale nie najważniejsze. Eksperci są zdania, że kluczowe znaczenie ma i tak podciśnienie maksymalne osiągane przez zgrzewarkę.

W zestawie poza wspomnianą zgrzewarką na ogół znajdują się także worki i folia do pakowania próżniowego. Nie trzeba więc na samym początku samodzielnie kupować akcesoriów do tego urządzenia. Potem wystarczy zaopatrzyć się w podobne produkty. Warto przy tym stawiać na akcesoria wysokiej jakości, które są odporne na rozerwanie. Kluczowe znaczenie ma w tym przypadku liczba mikronów, która określa wytrzymałość worka. Dodatkowo lepiej omijać produkty ze szkodliwym BPA w składzie. Ciekawym rozwiązaniem są worki wielokrotnego użycia, które można bez obaw myć w zmywarce.

Najlepsza zgrzewarka próżniowa do żywności – ranking

  1. Zgrzewarka Sam Cook PSC-30

    Zgrzewarka Sam Cook PSC-30

  2. Lund pakowarka próżniowa do żywności 175W (67882)

    Lund pakowarka próżniowa do żywności 175W (67882)

  3. Zgrzewarka próżniowa do żywności Browin + folia (320600)

    Zgrzewarka próżniowa do żywności Browin + folia (320600)