Wprawdzie chyba każda lodówka posiada zamrażalnik, ale często jest on mały. Dla osób, które przygotowują sporo mrożonek, dobrym rozwiązaniem może być zakup osobnej zamrażarki, w której przez wiele miesięcy przechowywać można mięso, warzywa i inne produkty spożywcze. Do wyboru są w tym przypadku modele skrzyniowe i szufladowe. Jakie są ich wady i zalety? Jaka zamrażarka będzie najbardziej odpowiednia?
Zamrażarka – niezbędna rzecz w każdej kuchni
Zamrażarka to urządzenie, które przyda się w każdej kuchni. Pozwala ono zaoszczędzić sporo czasu i pieniędzy. W jaki sposób? Przede wszystkim w dużej zamrażalce można mrozić sporo zakupów, nie tylko popularne mrożonki, ale i mięsa, warzywa czy pieczywo. W ten sposób do sklepu nie trzeba chodzić zbyt często. Mrozi się także potrawy gotowe, przygotowane w większej ilości. Można więc ugotować jednego dnia obiad na cały tydzień. Jednak w klasycznej lodówce zamrażalnik jest niewielki. Wiele rzeczy się tam nie zmieści, dlatego zamrażalki cieszą się coraz większą popularnością.
Zamrażarka skrzyniowa – zalety i wady
Zamrażarki skrzyniowe otwierane są do góry jak skrzynia. Nie mogą być więc ustawione pod blatem. Produkty w tym przypadku układane są w specjalnych koszach drucianych. Jest ich kilka. Poza tym w zamrażalkach skrzyniowych niekiedy znaleźć można specjalne przedziały na lód czy szuflady do przechowywania torebek. Powierzchnia użytkowa takich zamrażarek jest duża, bo nie posiadają one szuflad. Jednak dostęp do produktów jest trudniejszy, zwłaszcza tych znajdujących się na dnie. Pojemność wynosi najczęściej od 200 do 400 litrów.
Zamrażarki skrzyniowe mają sporą pojemność. Nie posiadają drzwi, ale pokrywę otwieraną do góry. W środku znajduje się często tylko jedna, nieprzedzielona niczym komora mrożenia. Czasem na wyposażeniu zamrażarki skrzyniowej są też druciane kosze, które podwiesza się na górnych krawędziach urządzenia. Zamrażarki tego rodzaju zajmują sporo miejsca. Często więc ustawia się je poza kuchnią, nawet w piwnicy. Ich blatu raczej się nie wykorzystuje, bo wiązałoby się to z każdorazowym jego oczyszczaniem przed otworzeniem urządzenia.
Zamrażarka szufladowa – zalety i wady
Jak sama nazwa wskazuje, zamrażarka szufladowa posiada wysuwane szuflady. Jest ich od 3 do 10, w zależności od wybranego modelu. Szuflady te można niemal w całości wyjąć, co znacznie ułatwia utrzymanie urządzenia w czystości. Bez potrzeby nie powinno się jednak ich całkowicie wysuwać. Zamrażalki szufladowe występują w wersji do zabudowy i wolnostojącej. W tym przypadku zestawiając chłodziarkę i zamrażarkę o takich samych gabarytach, stworzyć można ciekawy zestaw side by side. Takie urządzenia są łatwe w użyciu, bo od razu po otworzeniu widać, gdzie co się znajduje. Zamrażarki szufladowe mają od 50 do 80 cm głębokości, do 70 cm szerokości i do 200 cm wysokości. Modele przeznaczone do zabudowy są na ogół nieco mniejsze. Pojemność związana jest z ilością szuflad i wielkością. Wynosi od 100 do 400 litrów. Są przy tym modele, które idealnie mieszczą się pod blatem kuchennym.
Zamrażarki szufladowe wyglądają niemal jak lodówki. To urządzenia jednodrzwiowe, które nie posiadają standardowych półek, ale wykonane z transparentnego plastiku szuflady. Czasami na drzwiach montowane są dodatkowo balkoniki drzwiowe. Takie urządzenia dostępne są w wersji wolnostojącej i do zabudowy. Do wyboru są urządzenia niewielkie, podblatowe. Tego typu zamrażarki są niewątpliwie bardziej reprezentacyjne i funkcjonalne niż modele skrzyniowe. Jednak tak naprawdę każde rozwiązanie ma swoje wady i zalety.
Porównanie rodzajów zamrażarek
Przede wszystkim wyróżnia się zamrażarki szufladowe i skrzyniowe. Różnią się one nie tylko wielkością czy kształtem, ale i funkcjonalnością. Urządzenia skrzyniowe zwane ladami są powszechnie wykorzystywane w sklepach różnej wielkości. Wyglądają jak skrzynie i mają drzwiczki zamontowane na górze. Natomiast zamrażarki szufladowe wyglądają w zasadzie jak lodówki. Mają pionowy układ i zlokalizowane z przodu drzwi. W środku nie ma jednak półek, ale szuflady, w których przechowywać można różnorodne produkty spożywcze. To rozwiązanie coraz popularniejsze także w przypadku lodówek połączonych z zamrażalnikami. Spotkać się można także niekiedy z zamrażarkami przeznaczonymi do zabudowy. Są to w zasadzie zamrażarki szufladowe, ale nieco mniejsze od standardowych. Są one montowane w szeregu mebli kuchennych. Są idealnym rozwiązaniem do nowoczesnych kuchni. Prezentują się bowiem bardzo efektownie.
O wiele wygodniejsze w użytkowaniu są zamrażarki szufladowe. Są to urządzenia stojące, do których włożyć można wygodnie produkty, a potem je wyjąć. Nie wymaga to zbytniego schylania. W przypadku zamrażarek skrzyniowych takiej możliwości już niestety nie ma. Wprawdzie niektóre modele posiadają koszyki ułatwiające segregowanie produktów, ale i tak obsługa tego typu zamrażarek jest trudniejsza. Z drugiej strony zamrażarki skrzyniowe są większe. Dodatkowo mrozić w nich można produkty o zróżnicowanych gabarytach.
Którą zatem zamrażarkę wybrać dla siebie? Osoby, które mrożą duże ilości produktów jednego rodzaju np. mięso z własnej hodowli czy wyhodowane przez siebie warzywa, powinny zdecydować się na zamrażarkę skrzyniową. Mrozi ona do niższej temperatury, co pozwala na dłuższe przechowywanie produktów spożywczych. Takie urządzenia są ponadto bardziej oszczędne. Z tego powodu często wykorzystywane są w sklepach czy różnego rodzaju punktach gastronomicznych. Zamrażarki szufladowe są z kolei dobrym wyborem wówczas, gdy celem jest nieznaczne zwiększenie powierzchni zamrażalnika, a duże znaczenie ma funkcjonalność. Takie urządzenie sprawdza się wówczas, gdy przechowywane są w nim produkty różnego typu – mrożonki, mięso, warzywa, pieczywo czy gotowe już potrawy. W takiej sytuacji dobrze jest mieć je odpowiednio pogrupowane i łatwo dostępne. To lepsze rozwiązanie dla osób starszych czy niskich, które mogą mieć problem z obsługą zamrażarek skrzyniowych.