Waga kuchenna, zarówno mechaniczna, jak i elektryczna, pozwala na dokładne odmierzanie produktów potrzebnych do gotowania czy pieczenia. Wysokiej klasy urządzenie jest jednak nie tylko praktyczne, ale i estetycznie wykonane. Nowoczesne wagi posiadają ponadto szereg funkcji dodatkowych. Jaką zatem wagę warto wybrać dla siebie? Wybrać tradycyjną wagę mechaniczną, a może bardziej nowoczesną wagę elektroniczną?
Waga kuchenna – nieoceniona pomoc w Twojej kuchni
Pierwsze wagi stosowano już niemal siedem tysięcy lat temu w starożytnym Egipcie. Były one wykorzystywane przede wszystkim do handlu Składały się z drewnianej belki, na której końcach znajdowały się dwa sznury. Z czasem przyczepiono do nich szale. Podobne pod względem działania wagi funkcjonują również i dzisiaj. Wykorzystywane są one m.in. w kuchni.
Waga kuchenna przychodzi z pomocą przede wszystkim w dwóch podstawowych przypadkach. Wykorzystywana jest wówczas, gdy do gotowania czy pieczenia trzeba odmierzyć dokładne ilości składników. Dzieje się tak w przypadku korzystania z przepisów różnego rodzaju. Ponadto wagi kuchenne wykorzystują osoby będące na diecie. Dla nich bowiem waga spożywanych potraw ma ogromne znaczenie.
Rodzaje wag kuchennych
Generalnie wagi kuchenne podzielić można na wagi mechaniczne i elektroniczne. Wagi mechaniczne to urządzenia tradycyjne, które są raczej niedrogie i proste pod względem budowy. W środku mają odważnik, który wskazuje wagę produktu za pomocą wskazówki. Wagi tego typu na ogół wykonane są z tworzywa sztucznego, chociaż w sklepach spotkać można naprawdę efektowne wagi mechaniczne utrzymane w stylistyce retro. Wykonane są one ze szkła czy stali nierdzewnej. Pełnią dodatkową funkcją dekoracyjną. Wagi mechaniczne nie są jednak w 100% precyzyjne, z czego trzeba zdawać sobie sprawę. Niekiedy granica błędu wynosi około 20 g. Dla osób, które są na diecie to spora różnica, podobnie zresztą jak dla diabetyków. Mechaniczne wagi są mimo to dość dobrym rozwiązaniem.
Wagi elektroniczne są bardziej nowoczesne. Pozwalają na bardzo precyzyjne odmierzanie składników i posiadają wbudowany odważnik. Wynik pomiaru wyświetla się na wyświetlaczu. Takie wagi na ogół działają na baterie. Nowsze modele dodatkowo są w stanie przeliczyć kalorie czy określić objętość płynu. To funkcje przydatne, ale należy je raczej traktować jako miły dodatek. Waga musi być bowiem przede wszystkim wytrzymała i funkcjonalna.
Waga elektroniczna czy mechaniczna – wady i zalety
Wagi mechaniczne są tanie i łatwe w obsłudze, ale to modele elektroniczne dają bardziej dokładne wyniki. Maksymalne obciążenie wagi kuchennej wynosi na ogół od 1 do 5 kg, rzadko spotkać się można z modelami większymi. Sporym udogodnieniem są urządzenia wyposażone w funkcję automatycznego włączania i wyłączania się. Na jaką wagę postawić w swojej kuchni?
Wagi mechaniczne są proste i oferują niewiele funkcji. Są jednak sporo tańsze niż wagi elektroniczne. W tym przypadku pomiar wskazuje zegar analogowy, biorąc pod uwagę wynik uzyskany za pomocą odważnika wewnętrznego. Wagi mechaniczne wciąż cieszą się dość dużą popularnością. Są proste w obsłudze i nie wymagają podłączenia do prądu czy zakupu baterii. Należą do urządzeń stosunkowo niedrogich, a dodatkowo niektóre modele retro prezentują się naprawdę efektownie i stanowią dodatkową ozdobę wnętrza. Niestety jednocześnie wagi mechaniczne nie dają w 100% dokładnego wyniku. W ich przypadku nie ma też co liczyć na różnego rodzaju funkcje dodatkowe.
Wagi elektroniczne są o wiele dokładniejsze i bardziej rozbudowane. Jednak ich ceny są dość mocno zróżnicowane. Najdroższe modele kosztują kilkaset złotych. Podstawowym elementem każdej wagi elektronicznej jest misa, wyłącznik automatyczny oraz wyświetlacz LCD. Najnowsze modele są w stanie zmierzyć ilość tłuszczu czy węglowodanów w potrawach. To dla sportowców czy osób na diecie doskonałe rozwiązanie. Takie wagi zamontować można na ścianie bądź ustawić po prostu na blacie kuchennym. Działają one w oparciu o baterie.
Podstawowym atutem wag elektronicznych jest precyzja ich pomiaru. Dokładność ich działania określana jest w przedziale do 1-2 gramów. Dodatkowo ważą one nie tylko w kilogramach, ale i funtach czy uncjach. Kolejną zaletą jest możliwość obliczenia kaloryczności posiłków, co oferują bardziej rozbudowane wagi elektroniczne. Cześć z nich jest w stanie również zmierzyć objętość płynów. Podstawą jest ponadto funkcja tarowania.
W ostatnim czasie to wagi elektroniczne cieszą się większą popularnością. Są atrakcyjne wizualnie, a jednocześnie bardzo dokładne w działaniu. Oferują wiele ciekawych funkcji i działają w połączeniu z wieloma akcesoriami. Wyróżniają się nowoczesnym designem, a dodatkowo często są składane. Nie zajmują wówczas zbyt wiele cennego miejsca. Nie są jednak i pozbawione wad. Podstawowa to dość wysoka cena, zwłaszcza gdy weźmie się pod uwagę najbardziej nowoczesne modele wag elektronicznych. Ponadto do ich działania potrzebne są naładowane baterie, o których zakupie i wymianie trzeba pamiętać.
Jaką wagę kupić – najlepsze modele
-
Waga ADLER AD 3138B
Nowoczesna, elektroniczna waga kuchenna o udźwigu maksymalnym na poziomie 5 kg. Waży z dokładnością do 1 g. Sprawdza się doskonale w przypadku osób będących na diecie i nie tylko. Samo urządzenie nie zajmuje wiele miejsca. Wyposażone jest w czytelny wyświetlacz. Dostępne jest w dwóch wersjach kolorystycznych – czarnej i czerwonej.
-
Waga kuchenna Sencor SKS 5020WH
Ciekawa pod względem wizualnym waga do kuchni ze szklaną, łatwą do utrzymania w czystości powierzchnią. Jej atutem jest dość duży wyświetlacz LCD i funkcja tarowania pojemnika. Sterowana jest dotykowo. Jej maksymalne obciążenie to 5 kg. Bez czynna po minucie samoistnie się wyłącza.
-
VITAMMY Light waga kuchenna dietetyczna
Funkcjonalna waga odpowiednia dla sportowców czy cukrzyków. Oblicza wartości odżywcze produktów i potraw. Dodatkowo zapamiętuje wszystkie posiłki z danego dnia. Pozwala na łatwe wyznaczenie dawki insuliny, za co odpowiada funkcja BE. Sama waga prezentuje się też efektownie.