Są osoby, które nie wyobrażają sobie kawy bez spienionego mleka. Mleczna pianka stanowi rzeczywiście nieodłączny element takich napojów jak popularne cappuccino czy latte macchiato. Jak można ją uzyskać? Rozwiązaniem jest spieniacz do mleka. Co to za urządzenie i w jaki sposób działa? Czy warto w nie zainwestować i co trzeba na ten temat wiedzieć?

Co to jest i jak działa spieniacz do mleka?

Wiele osób kojarzy spieniacze do mleka z ręcznymi urządzeniami niskiej jakości, działającymi na baterie. Jednak w sprzedaży dostępne są o wiele bardziej zaawansowane modele elektryczne. Wykorzystywane są często w kawiarniach i innych lokalach gastronomicznych. Przydać się mogą jednak także w domu, zwłaszcza gdy ekspres do kawy nie ma wbudowanego spieniacza do mleka.

Wybór spieniaczy do mleka na rynku jest dość spory. Urządzenia te różnią się między sobą konstrukcją, zaawansowaniem czy funkcjami dodatkowymi, ale zasada ich działania jest zawsze taka sama. Gęsta piana powstaje na skutek denaturacji białka i szybkiego napowietrzania mleka. Proces ten wymaga odpowiedniej ilości energii i odbywa się na ogół na ciepło, chociaż są spieniacze działające też na mleku zimnym. Z reguły jednak ich konstrukcja pozwala na bardzo szybkie poruszanie się elementów mechanicznych.

Do spieniania należy wykorzystywać mleko możliwie jak najbardziej tłuste. Natomiast dobrej klasy spieniacze powinny sobie poradzić właściwie z każdym rodzajem mleka, także tym bardzo chudym. To dobra informacja dla tych osób, które na co dzień dbają o swoją wagę. Co ciekawe, na spienianie mleka wpływ ma jednak nie sama zawartość tłuszczu w mleku, ale białka. Jednak poziom tych dwóch składników jest ze sobą związany, dlatego najlepiej spienia się mleko o zawartości tłuszczu na poziomie 3,2%. Chude mleko można spienić, ale taka pianka ma gorszy smak i jest zdecydowanie mniej trwała. W niektórych sklepach zaopatrzyć się też można w specjalne mleko do spieniania, które zawiera więcej białka.

Spore znaczenie ma również temperatura mleka, które ma być docelowo spieniane. Powinno być ono zimne, warto je więc trzymać w lodówce w niskiej temperaturze. Im mleko jest zimniejsze, tym dłużej można je spieniać do osiągnięcia temperatury docelowej na poziomie 70 stopni Celsjusza. Warto przy tym pamiętać, że piankę uzyskać można też za pomocą mleka roślinnego. To dobra informacja dla osób z nietolerancją laktozy czy wegan. Napoje sojowe i owsiane dają smaczną i wytrzymałą piankę. Pianka z mleka migdałowego jest bardzo delikatna. Wykorzystać można też mleko kokosowe, które wcześniej trzeba jednak nieco rozcieńczyć wodą. Musi bowiem uzyskać konsystencję podobną do mleka krowiego.

Spieniacz do mleka – czy jest mi potrzebny?

Spieniacz do kawy to prawdziwy must have każdego kawosza, zwłaszcza miłośnika mlecznego cappuccino czy latte macchiato. Wprawdzie jest to urządzenie proste, ale i tak przy jego zakupie warto zwrócić uwagę na kilka podstawowych elementów. W przypadku spieniaczy z kielichem podstawowe znaczenie ma oczywiście ich pojemność. Podawana jest ona na ogół w dwojaki sposób – pojemność dla mleka spienionego i mleka podgrzewanego. Gdy jednocześnie kawa przygotowywana jest dla kilku osób, pojemność powinna być większa. Standardowo jest to 260 ml dla spieniania oraz 500 ml dla podgrzewania. Warto też zwrócić uwagę na moc urządzenia. Dotyczy to modeli elektrycznych. Im jest ona większa, tym szybciej dane urządzenie spienia mleko. Obecnie nowoczesne spieniacze coraz częściej wyposażane są w nasadki dodatkowe, które służą np. do wytwarzania mniejszej lub większej piany. Z kolei zdejmowane elementy znacznie ułatwiają czyszczenie spieniacza. Można je bowiem włożyć do zmywarki lub umyć pod bieżącą wodą.

Podstawową funkcją spieniaczy do mleka jest oczywiście samo spienianie mleka. Jednak coraz to nowsze modele dostępne na rynku oferują sporo udogodnień dodatkowych, które mogą się przydać w niejednej kuchni. Ciekawym rozwiązaniem jest np. funkcja spieniania mleka na zimno. To wykorzystać można w czasie przygotowywania napojów chłodnych na bazie kawy. Ponadto niektóre spieniacze pozwalają na robienie smacznych koktajli mlecznych i kakao. Przygotować je można za sprawą specjalnych trybów spieniaczy. Dużą popularnością cieszą się obecnie przede wszystkim modele elektryczne, które uruchamiane są jednym przyciskiem. Te z funkcją automatycznego włączania po określonym czasie są bardzo wygodnym rozwiązaniem. Dzięki temu mleko spienia się w zasadzie bez żadnej kontroli. Taki spieniacz można włączyć rano i spokojnie przygotowywać się w tym czasie do pracy.

Rodzaje spieniaczy do mleka

W sklepach można znaleźć sporo rodzajów spieniaczy do mleka. Najtańsze są niezbyt wygodne w użytkowaniu, a droższe mają sporo funkcji dodatkowych.

Najtańsze i zarazem najprostsze są spieniacze ręczne. Zasilane są one standardowymi bateriami. Posiadają specjalną końcówkę z owalną sprężynką, która spienia mleko. Są to urządzenia wygodne w użyciu, chociaż wymagają zastosowania dodatkowego naczynia, do którego wlewa się mleko. Są nieocenione przy spienianiu mleka w niewielkiej ilości. Spieniacze tłokowe nie wymagają do działania energii elektrycznej. To po prostu zamknięty pojemnik z tłokiem, który przechodzi przez jego pokrywkę. Napędza się go ręcznie, co powoduje spienianie się mleka. Nie trzeba w tym przypadku sięgać po naczynie zewnętrzne, gdyż spieniacz posiada już pojemnik. Z niego spienione mleko jest przelewane do kawy.

Spieniacze elektryczne są zdecydowanie najbardziej zaawansowane. Zasilane są z gniazdka elektrycznego lub poprzez baterie. Są to urządzenia o dużej wydajności, które coraz częściej mają do zaoferowania sporo funkcji dodatkowych. Przy ich pomocy można np. przygotować mleczny koktajl czy spienić nawet zimne mleko. Ponadto wyróżnia się spieniacze indukcyjne. Są one podobne do modele elektrycznych, ale wykorzystują do działania technologię indukcji znaną doskonale np. z płyt indukcyjnych. Cechują się bardzo wysoką wydajnością.

Najpopularniejsze modele spieniaczy do mleka – ranking

  1. De’Longhi EMF2W Alicia Latte

    De'Longhi EMF2W Alicia Latte

  2. Spieniacz do mleka Clatronic ms 3326

    Spieniacz do mleka Clatronic ms 3326

  3. Melitta Cremio 1014-02 EU Czarny

    Melitta Cremio 1014-02 EU Czarny