Suszarka do grzybów to świetne rozwiązanie dla tych osób, które lubią na co dzień zbierać grzyby. Takie urządzenie przyda się jednak także osobom, które przepadają za suszonymi owocami, warzywami i mięsem. Dobra suszarka pozwala bowiem na suszenie różnego rodzaju produktów, co w praktyce oznacza usunięcie z nich dużej ilości wody. Jak wybrać suszarkę odpowiednią do swoich potrzeb? Na co zwrócić w tym przypadku szczególną uwagę?
Co to jest suszarka do grzybów, warzyw i owoców i jak działa?
Suszenie to niewątpliwie jedna z bardziej popularnych metod konserwowania żywności. Suszyć można naprawdę wszystko – owoce, warzywa, grzyby, zioła czy mięso. Naturalna suszona żywność, którą można przygotować samodzielnie to nie lada gratka w dobie produktów wysoko przetworzonych, naszpikowanych chemią.
Suszarka do grzybów, owoców i warzyw to urządzenie dość uniwersalne. Jest w stanie bowiem wysuszyć wiele produktów spożywczych. Wprawdzie wiele osób korzysta wciąż z suszenia w piekarniku, ale to sposób, który zajmuje wiele czasu i energii. Tym samym jest drogi. Wydajniejsze są suszarki elektryczne do warzyw, owoców i grzybów. Mają one na ogół wbudowaną funkcję timera czy specjalne zabezpieczenie przed przegrzaniem. Dobrej klasy modele oferują też minimum dwa różne stopnie suszenia, co pozwala na dostosowanie parametrów odpowiednio do danych produktów spożywczych.
Suszarki są urządzeniami, które nie zajmują wiele miejsca i są raczej proste w obsłudze. Wysuszone produkty są elastyczne i nadal bardzo aromatyczne. W suszarce można przygotować zdrową przekąskę do pracy czy chipsy warzywne dla dzieci. Czas suszenia uzależniony jest od wykorzystanych produktów i ich wielkości. Warto przy tym zachować jednolity rozmiar plastrów.
Co ciekawe, w suszarce do żywności suszyć można nie tylko grzyby, warzywa, owoce czy zioła. To rozwiązanie wciąż mało popularne, ale suszy się też np. mięso. Tutaj warto postawić na mięso niezbyt tłuste i pokroić je w naprawdę niewielkie plasterki. Przed suszeniem można je zanurzyć w solance lub natrzeć solą i przyprawami. Trudniejsze jest suszenie ryb, które zajmuje wiele godzin. Ponadto suszarka spożywcza nadaje się do suszenia kwiatów.
Czym się kierować przy wyborze suszarki do grzybów, warzyw i owoców?
Suszarki do grzybów, owoców i warzyw nie są w praktyce urządzeniami zbyt skomplikowanymi. Ich zakup nie powinien być więc zbyt mocno problematyczny. Jest w tym przypadku kilka podstawowych elementów, na które warto zwrócić szczególną uwagę.
W zdecydowanej większości modeli moc wynosi od 250 do 800W. Nie należy wybierać suszarki słabszej, gdyż wówczas efektywność procesu suszenia będzie niska. Z kolei zbyt duża moc nie zawsze jest dobrą decyzją. Intensywność suszenia i tak trzeba bowiem dopasować do danego produktu spożywczego. Warto w praktyce postawić na urządzenie z płynną regulacją mocy, co pozwala na skuteczne suszenie różnego rodzaju produktów spożywczych. Z kolei regulacja nawiewu umożliwia zwiększanie lub zmniejszanie szybkości przepływu powietrza. To natomiast przekłada się na spowolnienie lub przyspieszenie suszenia, zależnie od produktu.
Dobrej klasy suszarki do grzybów, owoców i warzyw nie powinny mieć mniej niż cztery piętra. W ten sposób można bowiem efektywnie wykorzystywać uzyskaną temperaturę. Duże znaczenie ma także wysokość sit, gdyż to od niej zależy, jak duże produkty można na suszarce rozkładać. Dobrze sprawdzają się zawsze urządzenia z regulacją wysokości. Funkcja automatycznego wyłączania sprawia, że suszarki nie trzeba cały czas kontrolować. W ten sposób nie ma też ryzyka nadmiernego wysuszenia żywności.
Oczywiście, aby suszarka dobrze pełniła swoje funkcje, musi być to urządzenie szczelne. Warto więc postawić na model wykonany z transparentnego tworzywa sztucznego. W ten sposób nie trzeba będzie do niego zaglądać w czasie pracy w celu sprawdzenia stanu suszonych produktów, co zapobiegnie utracie ciepła. Dobrze jest też zajrzeć do instrukcji i sprawdzić czy sam producent zawarł w niej opis, jakie temperatury są odpowiednie do suszenia określonych produktów. W zależności od wybranego modelu suszarki mogą się one od siebie nieco różnić.
Suszarka do grzybów, warzyw i owoców – dodatkowe funkcje
Wprawdzie suszarki do grzybów, warzyw i owoców są urządzeniami dość prostymi w działaniu, to na rynku znaleźć można bardziej zaawansowane modele. Pozwalają one np. na dokładną regulację temperatury czy zapewniają kontrolę nad suszeniem produktów spożywczych. Jakie dodatkowe funkcje mogą mieć zatem suszarki do żywności?
Podstawa to w tym przypadku oczywiście regulacja temperatury. Pozwala ona dopasować temperaturę odpowiednio do rodzaju suszonego produktu spożywczego. Na ogół temperaturę ustawić można w zakresie od 35 do 75 stopni Celsjusza. Dzięki funkcji termostatu suszarka utrzymuje z kolei stałą temperaturę. Przydatna jest też opcja regulacji nawiewu umożliwiająca regulowanie intensywności przepływu ciepłego powietrza. Nowoczesne suszarki do żywności posiadają coraz częściej timer z automatycznym wyłącznikiem. Pozwala to na ustawienie określonego czasu suszenia. Urządzenie wyłącza się wówczas samoistnie po zakończeniu pracy.
Za sprawą obrotowych sitek, produkty spożywcze suszą się w sposób równomierny. Ciekawym rozwiązaniem jest też regulacja ich wysokości. Dzięki temu można zwiększyć odstęp pomiędzy poszczególnymi w sitami, zależnie od wielkości ułożonych na nich produktów spożywczych. Czasami suszarka pozwala na dokładanie dodatkowych sit. W ten sposób jednocześnie jest ona w stanie wysuszyć naprawdę sporą ilość produktów. Inne popularne funkcje wykorzystywane w urządzeniach tego rodzaju to np. funkcja powietrza obiegowego (zapewnia równomierne rozprowadzanie w środku ciepłego powietrza), sterowanie mikroprocesorem (zapewnia odpowiedni strumień powietrza o stałej temperaturze) czy specjalne zabezpieczenie przed przegrzaniem (funkcja ta przydaje się wówczas, gdy suszarka do żywności pracuje bez przerwy przez kilka godzin).