Patelnia grillowa świetnie sprawdza się przede wszystkim w jesienne i zimowe dni. Pozwala bowiem na przygotowanie kojarzących się z latem grillowanych kiełbasek czy karkówki i to bez konieczności ruszania się z domu. Grillowanie na patelni to dobre rozwiązanie dla osób, które są na diecie i chcą się zdrowo odżywiać. Patelnie tego typu mają żłobione dno, co pozwala na zdrowe smażenie różnego rodzaju produktów spożywczych. Co jeszcze warto wiedzieć na temat patelni grillowych? Jakie są ich rodzaje i podstawowe funkcje?
Co to jest patelnia grillowa?
Patelnia grillowa powinna znaleźć się w kuchni każdej osoby, która na co dzień lubi gotować. Dzięki charakterystycznym żłobieniom i falom pozwala na smażenie bez użycia dodatkowego tłuszczu np. oleju czy masła. Ten wytapia się bowiem np. z mięsa i osadza we wklęsłych przestrzeniach. Tym samym smaży się ono we własnych sokach. W przypadku warzyw dodaje się natomiast bardzo niewielką ilość oliwy, aby uzyskać smaczną i chrupiącą powierzchnię.
Patelnia grillowa umożliwia smażenie w zasadzie bez dodatku tłuszczu bądź pozwala na jego wytopienie z mięsa czy ryby. To świetny wybór dla osób, które są na diecie czy na co dzień zdrowo się odżywiają. Takie posiłki są mniej kaloryczne i zdrowsze, co pozytywnie wpływa na codzienną dietę. Po patelnię grillową sięgają także osoby, które kochają grillowanie. W ten sposób mogą robić to nawet zimą czy jesienią.
Patelnia grillowa – zasada działania
Patelnie grillowe działają na zasadzie niskotłuszczowej lub całkowicie beztłuszczowej obróbki cieplnej mięs i warzyw. Dzięki nim można grillować także w chłodne, deszczowe dni. Niepotrzebny jest do tego celu standardowy grill węglowy ani duży ogród bądź działka. Patelnia grillowa pozwala na ograniczenie ilości dymu czy żarzących się węgli. Nie wymaga także stosowania szkodliwej dla otoczenia podpałki.
Smażenie na patelni grillowej jest naprawdę bardzo proste. Za sprawą specjalnej powłoki nie ma ryzyka przypalenia potraw, nawet gęstych mięs. Zasada grillowania na patelni grillowej jest taka sama, jak ma to miejsce w przypadku standardowej patelni. Różnica polega na tym, że potraw poddawanych obróbce cieplnej nie trzeba obracać. Co ciekawe, grillować można niemal wszystkie potrawy mięsne czy warzywa.
Grillowane potrawy są smaczne, a przy tym nie tracą swoich cennych witamin i minerałów. W czasie ich przegotowywania skutecznie redukowana jest frakcja tzw. złego cholesterolu LDLD, który w dużej mierze odpowiada za rozwój chorób cywilizacyjnych takich jak zawały serca czy udary mózgu. Dużą popularnością cieszą się m.in. grillowane na patelni warzywa – bakłażan, cukinia, papryka, fasolka szparagowa czy kolby kukurydzy. Dla mięsożerców lepszą propozycją są kiełbasy z grilla. Na patelni grillowej da się też przygotować smaczne i zdrowe ryby np. łososia.
Jak wybrać patelnię grillową – rodzaje
Korpus patelni grillowej wykonany może być z trzech materiałów – żeliwa, stali lub aluminium. Każdy z tych typów ma także swoje, zróżnicowane powłoki ceramiczne.
Patelnie żeliwne są najtrwalsze i najsolidniejsze. Posłużyć mogą przez wiele długich lat. Są jednak dość drogie. Na patelniach żeliwnych można grillować w bardzo wysokiej temperaturze, nie martwiąc się o przypalenie potrawy. Doskonale kumulują one ciepło i oddają je w równomierny sposób. Można wykorzystać je także w piekarniku, chociaż nie należy ich myć w zmywarce. Żeliwo wymaga przed pierwszym użyciem odpowiedniej impregnacji. Równie popularne jak żeliwne są patelnie grillowe stalowe. Produkowane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej. To czyni je odpornymi na korozję i uszkodzenia natury mechanicznej. Są to produkty trwałe i odporne na wysokie temperatury. Nie zmieniają one smaku potraw. Patelnie stalowe wolno się nagrzewają, ale przy okazji wolno oddają ciepło. Tym samym potrawy przez długi czas pozostają ciepłe. Większość patelni tego typu nadaje się do użytku w piekarniku czy mycia w zmywarce. Najmniej trwałe są patelnie grillowe aluminiowe. Produkowane są z aluminium, które lubi się odkształcać i przypalać. Są jednak również dość tanie. Nie można ich używać w piekarniku czy myć w zmywarce. Mimo to cieszą się sporą popularnością.
W sklepach znaleźć można patelnie grillowe z powłoką nieprzywierającą np. teflonową czy ceramiczną. Nie oznacza to, że są one wykonane z danego materiału. Posiadają jedynie wewnętrzną powłokę tego rodzaju. Korpus nadal jest natomiast stalowy, aluminiowy lub żeliwny. Patelnie z powłoką ceramiczną równomiernie się nagrzewają i są odporne na zarysowania. Jednak nie można ich myć w zmywarce. Wymagają ponadto stosowania drewnianych lub silikonowych łopatek. Patelnie z powłoką teflonową są stosunkowo niedrogie. Nie przywierają do nich potrawy i są łatwe do utrzymania w czystości. Nie można ich myć w zmywarce, a po zarysowaniu nadają się tylko do wyrzucenia. Patelnie z powłoką tytanową są natomiast najdroższe. Mają jednak bardzo dużo zalet. Są odporne na uszkodzenia mechaniczne czy zarysowania i błyskawicznie rozprowadzają ciepło. To inwestycja na wiele lat.
Patelnia grillowa z dodatkowymi funkcjami
Dobrej jakości patelnie grillowe mają sporo funkcji dodatkowych. Podstawą są odporne uchwyty, które pozwalają na włożenie danej patelni do piekarnika. W ten sposób można poszerzyć ilość potraw, które przy pomocy patelni można przygotować w domu. Dzięki rowkowi umieszczonemu z boku patelni można szybko i bezpiecznie wylać z niej tłuszcz nagromadzony w czasie smażenia. Przydatna okazuje się być także odpinana rączka. W ten sposób patelnia zmieści się nawet w bardzo małej szafce.
Warto zainwestować w patelnię grillową sprzedawaną w zestawie z żaroodporną pokrywką, którą użytkować można w piekarniku. To przydaje się m.in. przy podgrzewaniu potraw. Ostatnim istotnym elementem jest wskaźnik temperatury, który informuje, gdy patelnia jest dobrze nagrzana i kiedy ostygnie. Wówczas można ją umyć. Wskaźnik najczęściej ma formę czerwonego koła znajdującego się na dnie naczynia.