Kawa rozpuszczalna to rodzaj kawy, która występuje w postaci osuszonego ekstraktu rozpuszczalnego w wodzie. Do jej produkcji wykorzystywane są ziarna kawowców, które pozbawia się łupin i praży, a potem mieli i dokonuje ich ekstrakcji. Następnie ma miejsce odparowywanie lub częściowa liofilizacja, a otrzymany koncentrat się suszy. Nie wiadomo do końca, kto jest wynalazcą kawy rozpuszczalnej, gdyż do tego miana pretenduje co najmniej kilka osób.
Najlepsza kawa rozpuszczalna – ranking
-
Kawa rozpuszczalna Lavazza Prontissimo Intenso
Ciemno palona kawa rozpuszczalna renomowanej marki na bazie 100% Arabiki. Wyróżnia się kremową konsystencją i intensywnym smakiem. Można zestawić ją z gorzką czekoladą, aby dodatkowo zintensyfikować doznania smakowe. To pierwsza kawa rozpuszczalna stworzona we włoskim stylu. Zawiera około 10% mikro mielonej kawy, co pozwala zachować jej wyjątkowy smak.
-
Kawa Davidoff Café Grande Cuvée Rich Aroma Rozpuszczalna
Wysokiej klasy kawa rozpuszczalna skomponowana przez sommeliera renomowanej marki. To połączenie najlepszych ziaren Arabiki, które tworzą kawę intensywną w smaku, delikatnie kwaskowatą z nutą korzenną i nieco owocową. Kawa rozpuszczalna jest liofilizowana, bazuje w 100% na kawie naturalnej – ziarnach Arabiki.
-
Wysokiej jakości kawa rozpuszczalna będąca połączeniem najlepszych gatunków kawy. Posiada doskonały smak i aromat. Za sprawą procesu mocnego palenia i procedurze uszlachetniania ziaren, jest smaczna i aromatyczna. To rozwiązanie idealne dla wymagających kawoszy. Kawa dobrze smakuje sama lub w połączeniu z mlekiem. Słoik pozwala na zaparzenie około stu filiżanek kawy.
-
Kawa rozpuszczalna Jacobs Kronung w słoiku
Niepowtarzalna kawa rozpuszczalna o bogatym smaku i wyjątkowym aromacie. To propozycja skierowana do nawet najbardziej wymagających kawoszy. Do produkcji kawy wykorzystywane są najlepsze ziarna ze światowych plantacji kawy. To one gwarantują doskonałe wrażenia smakowe i silne właściwości pobudzające napoju. Kawa produkowana jest na bazie naturalnych ziaren.
-
Kawa Tchibo Exclusive rozpuszczalna
Wysokiej jakości kawa rozpuszczalna liofilizowana bazująca w 100% na kawie naturalnej. To połączenie wyjątkowego smaku i aromatu. Kawa produkowana jest z najlepszych ziaren Arabiki z niewielką domieszką wyrazistej Robusty. Z pewnością takie połączenie przypadnie do gustu niejednemu kawoszowi. Smakuje dobrze sama i z mlekiem.
Jaką kawę rozpuszczalną kupić?
Warto przede wszystkim na samym początku sprawdzić skład kawy. Nie powinna ona zawierać cukru, sztucznych barwników, emulgatorów czy utwardzonych olejów roślinnych. Warto też zobaczyć, ile procent całości stanowi cała kawa. W przypadku renomowanych marek jest to ponad 70%. Czasem do kawy dodawane są też aromaty lub czekolada. Wiele osób przepada za kawami rozpuszczalnymi liofilizowanymi. Taki napój jest uważany za smaczny i aromatyczny. Zawiera nieco mniej kofeiny, ale za to obniża ryzyko rozwoju cukrzycy. Nie wywołuje też negatywnego wpływu na układ krążenia.
Kawa rozpuszczalna przygotowywana jest głównie z ziaren Arabiki, która uważana jest za najlepszy gatunek kawy na świecie. Czasem do kawy tego typu dodawana jest Robusta, która ma więcej kofeiny i bardziej pobudza. Dla sporej grupy osób znaczenie może mieć też szybkość rozpuszczania się ziaren kawy w wodzie. Zazwyczaj wystarczy dosłownie kilka chwil, aby przygotować aromatyczny napój. Kawy rozpuszczalne mają również różną intensywność. Wybór to kwestia indywidualnych preferencji i upodobań.
Ceny popularnych kaw rozpuszczalnych
Za standardowy słoik kawy rozpuszczalnej dobrej jakości o wadze 200 gramów trzeba zapłacić od 20 do 30 złotych. Im większe jest opakowanie, tym wyższa jest oczywiście jego cena. W przypadku słoików o wadze 500 gramów cena przekraczać już może 50 złotych. Cena zależy przede wszystkim od składu i odmiany kawy. Produkty bazujące w 100% na Arabice są na ogół droższe niż te, do których produkcji wykorzystywana jest w dużej mierze tańsza w uprawie Robusta.