Smażone potrawy są smaczne, ale niestety niezbyt zdrowe. Jednak wcale nie trzeba z nich zupełnie rezygnować. Rozwiązaniem jest bowiem nowoczesne urządzenie airfryer, które smaży na bardzo małej ilości tłuszczu lub zupełnie bez niego. Pozwala na przygotowanie naprawdę smacznych potraw. Co warto na jego temat wiedzieć? Czym jest i jak działa airfryer? Jak wybrać model odpowiedni dla siebie?
Co to jest airfryer?
Airfryer to po prostu frytkownica beztłuszczowa (powietrzna), która symuluje głębokie smażenie bez konieczności zanurzania produktów spożywczych w oleju. Wchodzący w skład urządzenia wentylator cyrkuluje powietrze z dużą prędkością, tworząc na potrawach chrupiącą warstwę. Pierwsze airfryery na rynku pojawiły się stosunkowo niedawno, bo w roku 2010. Początkowo miały kształt beczki. Obecnie są bardziej efektowne wizualnie i bardziej funkcjonalne.
Frytkownice beztłuszczowe typu airfryer są urządzeniami nowoczesnymi stanowiącymi ciekawą alternatywę dla klasycznych frytkownic, które zużywają niestety spore ilości tłuszczu. Działają one w zasadzie bez konieczności użycia tłuszczu. Pozwalają na przygotowywanie smacznych i jednocześnie zdrowych posiłków. Zasada ich działania jest zaskakująco prosta. Frytkownice airfryer działają na gorące powietrze. Są niemal jak piekarniki konwekcyjne. Zamiast oleju wykorzystują gorące powietrze, które dociera do wszystkich elementów danej potrawy. Jest ono rozprowadzane po komorze w sposób równomierny. Dzięki temu danie jest dobrze wypieczone. Frytki z takiej frytkownicy beztłuszczowej są mniej kaloryczne i bardzo smaczne. Ich skórka jest dobrze wypieczona, chrupiąca.
Jak działa airfryer?
Frytkownice beztłuszczowe typu airfryer działają podobnie jak piekarniki konwekcyjne. Nie wymagają one zastosowania żadnego tłuszczu. Proces pieczenia odbywa się poprzez kontakt produktów spożywczych z gorącym powietrzem. Stąd też nazwa frytkownica powietrzna czy airfryer. Takie pieczenie bez dodatku tłuszczu sprawia, że frytki zachowują swoje walory smakowe i aromatyczne, a przy tym są mniej kaloryczne niż normalnie. Nie pogarsza się także ich konsystencja. Skórka jest delikatnie chrupiąca, a środek miękki. Wiele frytkownic beztłuszczowych pozwala też na przygotowywanie innych potraw np. mięs.
Poza tym na rynku spotkać się można również z frytkownicami niskotłuszczowymi. Pozwalają one na przygotowanie dość niskokalorycznych frytek, ale wymagają już użycia niewielkiej ilości oleju. Po podgrzaniu cząsteczki oleju wzlatują w górę do powietrza, w którym frytki są pieczone. Za sprawą frytkownic niskotłuszczowych można bardzo szybko przygotować smaczne i zdrowe frytki. Są to urządzenia, które nie zużywają dużo tłuszczu i są łatwe do utrzymania w czystości. Prezentują się przy tym dość estetycznie.
Airfryer – idealne rozwiązanie dla osób na diecie
Airfryer to urządzenie idealne dla osób, które są na diecie i chcą się zdrowo odżywiać, a przy tym przepadają za takimi potrawami jak frytki. Rzeczywiście frytkownice beztłuszczowe mają całkiem sporo zalet. Przede wszystkim, jak wspomniano już wyżej, za ich pomocą można szybko i bezproblemowo przyrządzić zdrowe, niskokaloryczne posiłki. Są to urządzenia uniwersalne i wszechstronne. Pozwalają bowiem nie tylko na upieczenie frytek, ale i mięs czy przyrządzenie smacznych deserów. Nie wydzielają w czasie pracy mało przyjemnych zapachów spalonego tłuszczu i są tańsze w eksploatacji niż standardowe frytkownice. To efekt tego, że w tym przypadku nie trzeba stosować tłuszczu. Jedynym ich mankamentem jest to, że wciąż jeszcze są na rynku pewnego rodzaju nowością.
Generalnie okazuje się, że airfryery są urządzeniami pełnymi zalet. Dlatego też coraz więcej osób, nawet odchudzających się, decyduje się na zakup do swojej kuchni właśnie frytkownicy beztłuszczowej. Proste modele są dość tanie. Więcej zapłacić trzeba za bardziej rozbudowany sprzęt, który oferuje więcej funkcjonalności. Z całą pewnością airfryer to urządzenie polecane wszystkim tym, którzy na co dzień chcą się zdrowo odżywiać, a jednocześnie lubią smak smażonych potraw np. frytek ziemniaczanych.
Jak wybrać airfryer – najpopularniejsze modele
Przy wyborze urządzenia typu airfryer, a więc frytkownicy beztłuszczowej trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych elementów. Podstawowe znaczenie ma moc. Im jest ona większa, tym szybciej urządzenie się nagrzewa. To jednak wiąże się także z większym zużyciem energii elektrycznej. Generalnie najpopularniejsze modele mają moc około 1200W. Przedział ten waha się od 900 do nawet 2500W. Frytkownice beztłuszczowe wykorzystują do działania kilka różnych metod grzania. Obecnie bardzo popularne są urządzenia beztłuszczowe halogenowe z grzałką na podczerwień, która rozgrzewa potrawy. To świetne rozwiązanie, gdy sprzęt ma być wykorzystywany nie tylko do przygotowywania frytek, ale i np. jako kombiwar.
Dobra frytkownica beztłuszczowa powinna obsługiwać kilka różnych programów pracy. W praktyce funkcja rozmrażania czy lekkiego pieczenia bywają bardzo przydatne. Duże znaczenie ma także pojemność koszyka, który stanowi nieodłączony element każdej frytkownicy. W większości przypadków jest to od 0,5 do nawet 1,5 kg. Oczywiście, im więcej domowników, tym większy pojemnik jest potrzebny. Poza tym przyjmuje się, że dobrej klasy frytkownica powinna pozwalać na pieczenie w temperaturze od 50 do nawet 230 stopni Celsjusza. W ten sposób można dopasować temperaturę do rodzaju przyrządzanej potrawy. Dodatkowo termostaty umożliwia przygotowanie zarówno wysmażonych frytek o dużym stopniu chrupkości, jak i delikatnych mięs różnego rodzaju czy warzyw.
Frytkownice beztłuszczowe często docelowo ustawiane są na blacie w kuchni. Warto więc postawić na model estetycznie wykonany, który nie będzie zabierać zbyt wiele cennego miejsca, zwłaszcza gdy kuchnia jest raczej niewielka. Do wyboru są zarówno frytkownice kompaktowe, jak i znacznie większe. Przydanym elementem okazuje się być ponadto minutnik, który sprawia, że nie sposób przegapić momentu, w którym airfryer powinien zostać wyłączony.