Soki przygotowywane z warzyw i owoców są pożywne, smaczne i zdrowe. Warto je więc wprowadzić do swojej diety. Decydując się na to, trzeba jednak wybrać odpowiednie urządzenie, które pomoże w codziennym wyciskaniu soków. Czy warto postawić tutaj na tradycyjną sokowirówkę, a może lepszym rozwiązaniem jest nowoczesna wyciskarka wolnoobrotowa?

W jaki sposób działa sokowirówka?

W tym przypadku proces wyciskania soku polega na rozdrabniani składników poprzez ostrza, które bardzo szybko się obracają (do 1200 obrotów na minutę). Potem produkty są podawane działaniu siły odśrodkowej i sok trafia przez małe otwory w sicie. Niestety przy okazji, na skutek wirowania, dochodzi do jego napowietrzenia. Tym samym sok szybko się utlenia i trzeba szybko go wypić. Traci bowiem swoje cenne właściwości odżywcze. Już po kilkunastu minutach taki sok ulega rozwarstwieniu.

Niekiedy mówi się o tym, że soki przygotowane w sokowirówkach zawierają mniej witamin na skutek wysokiej temperatury. To jednak nie jest prawda. Główną przyczyną niższej jakości soku przygotowywanego w sokowirówce jest oksydacja – utlenienie. Owocowe i warzywa poza witaminami i minerałami składają się z enzymów, od których zależy jakość soku. Ich zawartość w przypadku soków z sokowirówek wynosi od 30 do 50%. W przypadku soków z wyciskarek wolnoobrotowych jest to około 90%.

Trzeba przy tym zdawać sobie sprawę z tego, że nowoczesne sokowirówki są urządzeniami coraz bardziej zaawansowanymi i funkcjonalnymi. Wiele modeli wyróżnia się wysoką efektywnością. Niektóre radzą sobie z warzywami i owocami różnego rodzaju, ale najlepiej tymi twardymi. Są to urządzenia proste w obsłudze. Nie ma też większego problemu z utrzymaniem ich w czystości. Nowoczesne urządzenia posiadają blokadę kapania czy wbudowany młynek i separator piany. Nie da się też ukryć, że sokowirówki są po prostu tańsze  niż wyciskarki wolnoobrotowe.

W jaki sposób działa wyciskarka wolnoobrotowa?

Soki z wyciskarek wolnoobrotowych są uważane za zdrowsze i smaczniejsze. Ponadto przy pomocy wyciskarki przygotować można sok nie tylko z owoców, ale i warzyw, w tym warzyw liściastych – pietruszki, szpinaku, jarmużu. Sokowirówka z takim wyzwaniem sobie nie poradzi. To podstawowa różnica między sokowirówkami a wyciskarkami wolnoobrotowymi.

Wyciskarka ślimakowa, w przeciwieństwie do sokowirówki, tłoczy sok na zimno. W jej środku znajduje się wytrzymały wałek ślimakowy (lub dwa wałki), który obraca się i miażdży w ten sposób włożone składniki, wyciskając z nich sok. Niskie obroty rzędu 60-120 na minutę sprawiają, że sok nie podgrzewa się i nie ma tak dużego kontaktu z tlenem. W efekcie końcowym przygotowywany jest sok nieutleniony, bogaty w witaminy i minerały, który przez dłuższy czas pozostaje świeży. W szczelnym pojemniku w lodówce przechowywać można go do 48 godzin.

W praktyce wyróżnia się wyciskarki z mechanizmem pionowym lub poziomym. Te pierwsze nieco przypominają klasyczne sokowirówki. Modele poziomie, wyciskają sok wolniej, ale są za to bardzo funkcjonalne. Przygotować można bowiem w nich nie tylko soki, ale i musy, mleka roślinne, przeciery itd.

Co wybrać – sokowirówkę czy wyciskarkę wolnoobrotową?

Okazuje się, że wbrew pozorom wybór między klasyczną sokowirówką a wyciskarką ślimakową wcale nie jest taki prosty. Rzeczywiście wyciskarki są urządzeniami bardziej uniwersalnymi. Pozwalają uzyskać sok najwyższej jakości. W wyciskarce można przyrządzić napój bogaty w witaminy i minerały. Jednak jest on dość gęsty i mętny, co w przypadku dzieci bywa dość problematyczne. Sokowirówki są urządzeniami tańszymi, a także prostymi w obsłudze i łatwiejszymi do utrzymania w czystości. Jak więc dokonać właściwego dla siebie wyboru?
Warto na samym początku zastanowić się nad tym, ile osób i jak często będzie pić soki. Jeśli soki wyciska się sporadycznie i raczej w niewielkich ilościach, zakup wyciskarki może nie mieć zbyt dużego sensu, także z powodów ekonomicznych. Jednak, gdy soki pite są codziennie i to przez kilka osób, lepiej jest zdecydować się na zakup wolnoobrotowej wyciskarki. To urządzenie bardziej efektywne niż sokowirówka, a  przy tym pozwala na przygotowanie soków z różnego rodzaju, także tych mniej oczywistych składników.

Okazuje się bowiem, że znaczenie ma to, z czego przygotowywane są soki. Do soków z marchwi, jabłka czy pomarańczy wystarczająca jest sokowirówka. Nie ma ona problemu z tego typu produktami. Jednak osoby, które dużo eksperymentują czy chcą przygotowywać zdrowe soki ze szpinaku i jarmużu, powinny raczej postawić na wyciskarkę ślimakową.
Podsumowując uzyskane informacje, okazuje się, że w sokowirówce powstaje sok bardziej klarowny, a w wyciskarce mętniejszy, bardziej gęsty. Sokowirówka jest w stanie przygotować napój szybko. W przypadku wyciskarki większe kawałki owoców i warzyw trzeba niejednokrotnie wcześniej pokroić. Sam proces wyciskania jest także dłuższy. Ponadto w sokowirówce nie da się na ogół przygotować soku z liści czy bardzo miękkich składników. Soki z sokowirówki są mniej zdrowe niż te z wyciskarki. Wybór jednak, jak zawsze, należy do kupującego.

Polecane modele sokowirówek i wyciskarek wolnoobrotowych

Wyciskarka wolnoobrotowa KUVINGS EVO820 Plus
Nowoczesna wyciskarka ślimakowa z sitkami do sorbetów i musów. Przy jej pomocy można szybko przygotować sok, smoothie, humus czy nawet masło orzechowe. Posiada wysokiej klasy bezszczotkowy silnik o mocy 240W i wytrzymałą konstrukcję.

Sokowirówka Zelmer ZJE1200G (JE1200) Szara
Estetycznie wykonana sokowirówka o mocy 850W. Oferuje dwie prędkości obrotowe, skutecznie radząc sobie z owocami i warzywami. Wyposażona jest w pojemnik na resztki o pojemności 1,5l i sporych rozmiarów otworów wsadowy. Istnieje w tym przypadku możliwość zastosowania dodatkowych przystawek.

Wyciskarka wolnoobrotowa Eldom PJ400
Wysokiej jakości wyciskarka ślimakowa, która zgniata i miażdży produkty spożywcze, a następnie przeciska je przez sito. Przygotowuje soki pełne witamin i minerałów. To model bardzo cichy, prosty w obsłudze i konserwacji. Wykonany jest w estetyczny sposób.