Nóż to podstawowe narzędzie pracy w kuchni, które wykorzystuje się przy przygotowaniu niemal każdej potrawy. Dobrej jakości noże przekładają się na znakomite efekty pracy i znacznie ułatwiają pracę w kuchni. Stanowią podstawowy element jej wyposażenia. Jak jednak wybrać odpowiedni zestaw noży kuchennych? Na co w tym przypadku należy zwrócić szczególną uwagę?

Zakup noży. Jak wybrać dobry zestaw noży?

Dobry nóż można dość łatwo rozpoznać np. na podstawie jego twardości. Solidne noże mają ostrza o twardości minimum 50 HRC. Jeśli nóż się wygina i jest bardzo elastyczny, może sprawiać problemy w czasie użytkowania. Oczywiście nóż musi być także ostry. Cięcie nie powinno być kłopotliwe i pracochłonne. Z tego powodu, o ile jest taka możliwość, nóż przed zakupem dobrze jest przetestować. Warto również zwrócić uwagę na jego wyważenie. Powinien on dobrze leżeć dłoni, co ma ogromne znaczenie dla wygody pracy w kuchni. Popularne są rękojeści wykonane z materiałów antypoślizgowych, które pewnie trzymają się w dłoni.

Zawsze trzeba zwrócić uwagę na to, z czego dane noże są wykonane. Eksperci polecają przede wszystkim noże ze stali nierdzewnej. Są one bardzo wytrzymałe i odporne na uszkodzenia różnego typu. Są to noże na długie lata. Stal węglowa, która także jest czasem stosowana, jest już  niestety podatna na korozję. Czasami ostrza są dodatkowo powlekane cienką warstwą ochronną, która ma zapobiegać ich pękaniu czy ścieraniu. Od jakiegoś czasu rośnie także popularność noży ceramicznych wykonanych najczęściej z dwutlenku cyrkonu i węglika cyrkonu. Nie wchodzą one w reakcję z pożywieniem i nie wymagają żadnej specjalnej pielęgnacji. Są także bardzo ostre, ale z drugiej strony są bardziej podatne na uszkodzenia niż noże stalowe. Dla wielu osób są także zbyt sztywne, co bywa uciążliwe w pracy.

Na jaki zestaw noży kuchennych postawić? Warto w tym przypadku wziąć pod uwagę swoje potrzeby i oczekiwania. Podstawa to zawsze szef noża kuchni, który jest nożem uniwersalnym. Posiada długie ostrze i nadaje się do siekania zarówno mięsa, jak i warzyw czy ziół. Warto zakupić również specjalny nóż do chleba czy nóż do mięsa. Dla osób, które często przygotowują dania mięsne, dobrym wyborem jest tasak. Miłośnicy ryb powinny z kolei postawić na nóż do filetowania.

Wprawdzie wybór noży na rynku jest spory, ale w praktyce amatorom nie są potrzebne wszystkie rodzaje. Eksperci zalecają zakup czterech podstawowych noży, które powinny znajdować się w każdej kuchni. Są to uniwersalny nóż szefa kuchni, nóż do warzyw, nóż do mięsa oraz nóż do chleba.

Rodzaje noży, czyli co służy do czego…

Na dobry zestaw noży kuchennych składają się zarówno noże większe, jak i mniejsze czy noże specjalne – przeznaczone do wykonywania jednej czynności np. noże do sera czy chleba. Jakie wyróżnia się rodzaje noży kuchennych?

  1. Nóż szefa kuchni – podstawa każdego zestawu noży kuchennych. To nóż o długości 20-25 cm, którego krawędź ostrza zwęża się ku wierzchołkowi. To nóż uniwersalny, idealny do krojenia, siekania czy rozgniatania. Można  nim kroić mięso czy warzywa.
  2. Nóż do mięsa – to nóż nieco podobny do noża szefa kuchni. Jest ciężki i duży. Doskonale radzi sobie z każdym rodzajem mięsa. Musi znaleźć się w kuchni każdego fana steków i nie tylko.
  3. Nóż do chleba – nóż o długim ostrzu o równej szerokości na całej jego długości. Posiada ząbki przypominające piłę. Doskonale radzi sobie z pieczywem każdego typu.
  4. Nóż do wędlin – nóż o długim i wąskim ostrzu, które pozwala na ukrojenie idealnie równych plasterków wędliny. To nóż dodatkowy, który nie wchodzi w skład każdego zestawu noży.
  5. Nóż do trybowania – nóż służący do oczyszczania mięsa, a więc oddzielania go od kości, skóry, włókien, ości itd. Posiada długie ostrze, które jest spiczasto zakończone. Jest giętki i elastyczny.
  6. Tasak – nóż idealny do mięsa z szerokim, dużym ostrzem. Pozwala na porcjowanie mięsa z kością.
  7. Nożyk do warzyw i owoców – to w zasadzie mniejsza wersja noża szefa kuchni. Nóż ten posiada zwężające się ostrze, które umożliwia wycinanie gniazd nasiennych. Nadaje się do krojenia i obierania.
  8. Nóż do smarowania masła – niewielkich rozmiarów nóż o dość szerokim i zaokrąglonym ostrzu. Pozwala na szybkie rozprowadzenie po pieczywie masła, dżemu czy serka.
  9. Nóż do sera – nóż średniej wielkości ze zwężającym się ku górze ostrzem. Posiada ciekawe, rozwidlone zakończenie.

Najlepsi producenci noży

  • Ambition – polska marka obecna na rynku od roku 2004. Produkuje nie tylko noże kuchenne, ale i sztućce, garnki czy porcelanę. Znana jest miłośnikom klasycznych rozwiązań i nowoczesnego designu. Firma sprzedaje noże kuchenne różnego rodzaju – z rękojeścią stalową czy wykonaną z tworzywa sztucznego. Oferuje zestawy noży w bloku czy luzem z dołączoną, funkcjonalną listwą magnetyczną.
  • Gerlach  – jedna z najbardziej znanych marek na rynku noży kuchennych i sztućców. Założona została w Warszawie w roku 1760 przez Filipa Szaniawskiego. Umiejętnie łączy w sobie klasyczną elegancję z wysoką jakością wykonania, co potwierdzają liczne nagrody i wyróżnienia.
  • Fiskars – jedna z najstarszych firm na świecie i zarazem najstarsza działająca firma w Finlandii, która w swojej ofercie ma m.in. wysokiej klasy noże kuchenne. Swoje korzenie ma w fińskiej miejscowości Fiskars. Założona została w roku 1649. Sztućce i noże produkuje  jednak od roku 1932. Firma słynie z produkcji wysokiej jakości noży kuchennych, które są wykonane z wytrzymałych materiałów.
  • Victorinox – słynna szwajcarska firma produkująca noże i scyzoryki z siedzibą w mieście Ibach. Licząca ponad 130 lat marka cieszy się dużą popularnością na całym świecie. Stawia na rozwiązania nowoczesne, funkcjonalne i efektowne wizualnie. Jej najbardziej znanym produktem jest szwajcarski scyzoryk Swiss Army Knife.
  • Zwilling  – jedna z najstarszych marek na świecie. Od roku 1731 produkuje sprzęt kuchenny wysokiej jakości, w  tym noże. Stawia na nowoczesne rozwiązania, tradycyjne formy i wysokiej klasy stal. Produkuje także nożyczki, naczynia nierdzewne czy akcesoria kuchenne różnego rodzaju.