Fondue to świetna przekąska na niejedną imprezę np. Sylwestra, wesele czy urodziny. Dużą popularnością cieszy się przede wszystkim w południowej Europie, ale od kilku lat coraz częściej z  fondue można zetknąć się także w Polsce. Jakie fondue można i warto przygotować w domowych warunkach? W jaki zestaw do fondue dobrze jest się w tym przypadku zaopatrzyć?

Co to jest fondue?

Fondue jest szwajcarską przekąską, która dużą popularnością cieszy się także we Włoszech czy Francji. Od jakiegoś czasu przyrządzana jest coraz chętniej w zasadzie na całym świecie. Jest bowiem smaczna i efektowna zarazem. Dodatkowo występuje w kilku wersjach m.in. słodkiej czy wytrawnej. Osoby w tym przypadku gromadzą się wokół naczynia z rozpuszczoną czekoladą, roztopionym serem czy olejem przygotowanym do smażenia mięsa. Zanurzają w środku różnego rodzaju dodatki nadziane na niewielkie widelczyki np. kawałki bagietki, owoce i warzywa, ciastka itd. Naczynie jest cały czas podgrzewane, aby znajdujący się w środku składnik nie ostygł i nie zastygł. W Szwajcarii największą popularnością cieszy się klasyczne fondue z roztopionego sera z białym, wytrawnym winem i aromatycznymi przyprawami. Samo określenie fondue powstało w wieku XVII i wywodzi się od francuskiego słowa fondue oznaczającego roztapianie.

Fondue – rodzaje przyrządzanych potraw

Do klasycznego fondue serowego przygotowuje się minimum dwa gatunki serów – na ogół ementaler oraz gruyere. Do tego dochodzą przyprawy takie jak czosnek, gałka muszkatołowa czy biały pieprz. Jednak od jakiegoś czasu powstają coraz to nowe odmiany fondue. W przypadku fondue mięsnego (zwanego fondue bourguignonne) ser zastąpiony jest gorącym olejem, a bagietka wołowiną. Popularne jest też fondue czekoladowe, gdzie w czekoladzie moczy się świeże owoce.

Do przygotowania fondue serowego trzeba przygotować specjalny zestaw naczyń, czosnek, kilka rodzajów sera, nieco śmietany, masło, przyprawy oraz białe wytrawne wino. Garnek naciera się czosnkiem, a ser topi na kuchence. Następnie dodaje się pół szklanki śmietany i szklankę wina. Całość trzeba mieszać, aby nie doszło do rozwarstwienia się. Na koniec można do garnka dodać masło i przyprawy. Z fondue serowym najlepiej smakuje pieczywo pszenne oraz zblanszowane warzywa.

Fondue mięsne przygotowuje się z oliwy z oliwek lub oleju roślinnego, a także mięsa – wołowego, drobiowego i wieprzowego. Naczynie trzeba natrzeć czosnkiem, a następnie podgrzać w nim oliwę z oliwek. Mięso można wcześniej dowolnie zamarynować. Jest ono smażone na oliwie lub oleju, a potem moczone w dipach.

Ponadto wyróżnia się fondue czekoladowe przygotowywane z czekolady, owoców i śmietanki.Najlepiej sprawdzają się w tym przypadku truskawki, winogrona, banany i mandarynki. Można także sięgnąć po słodkie wafelki.

Zestaw do fondue – do czego służy i jak się go używa?

Standardowy zestaw do fondue składa się z kilku podstawowych elementów, z których każdy ma duże znaczenie. Sam garnek wykonany może być z porcelany, ceramiki, szkła, stali nierdzewnej lub żeliwa. Spotkać się można także z fondue przygotowywanym w kuchence mikrofalowej w naczyniu silikonowym. Do wyboru są przy tym zestawy różnej wielkości. Na standardowy komplet składają się kociołek (caquelon), palnik lub podstawa na podgrzewacz (nad nim znajduje się kociołek), stojak na garnek, widelczyki lub szpikulce, talerzyki lub miseczki oraz paliwo bądź mała świeczka.

Zestawy do fondue podzielić można z uwagi na materiał, z którego są wykonane. Garnki ceramiczne są łatwe do utrzymania w czystości i dość tanie. Nie chłoną zapachów i są dostępne w wielu wariantach kolorystycznych do wyboru. Są idealne do przygotowywania fondue czekoladowego. Podgrzewa się je świeczką – tealightem. Zbyt wysoka temperatura może bowiem uszkodzić ceramiczne naczynie. Garnki porcelanowe są bardziej eleganckie i łatwe w czyszczeniu. Można je myć w zmywarce. Są jednak dość małe i nadają się przede wszystkim do przygotowywania fondue czekoladowego.

Naczynia ze stali nierdzewnej są najbardziej uniwersalne. Nadają się do fondue serowego, czekoladowego i mięsnego. Cechują się wysoką wytrzymałością i odpornością na uszkodzenia mechaniczne. Wyposażone są na ogół w palnik z regulacją płomienia. Stal nie chłonie zapachów, ale ma także i swoje wady. Jest mniej efektowna niż ceramika czy porcelana, a przy tym dość droga. Wykonanych z niej naczyń nie można myć w zmywarce. Bardzo wytrzymałe są też garnki żeliwne. To produkty odporne na uszkodzenia mechaniczne i zarysowania. Nadają się do różnego rodzaju fondue. Z drugiej strony mocno chłoną zapachy. Żeliwo to także materiał ciężki i drogi.

Spotkać ponadto można zestawy do fondue wykonane z tworzywa sztucznego. Plastiku oczywiście nie można podgrzewać ogniem, dlatego w takich garnkach roztapia się tylko czekoladę np. w kuchence mikrofalowej. Wygodne w użytkowaniu są natomiast zestawy elektryczne, które wystarczy podłączyć do gniazdka elektrycznego. Są proste w obsłudze, ale za to dość drogie. Przygotowuje się w nich fondue czekoladowe oraz serowe.

Komu przyda się zestaw do fondue?

Fondue, zarówno serowe, jak i czekoladowe czy mięsne, cieszy się w Polsce coraz większą popularnością. To ciekawa alternatywa dla standardowych przekąsek. Dodatkowo w tym przypadku jedzenie jest swego rodzaju rytuałem, który łączy ludzi. Dlatego fondue serwuje się coraz częściej na różnego rodzaju imprezach np. weselach czy urodzinach.

Zestaw do fondue to propozycja idealna dla tych osób, które lubią w kuchni nowości i eksperymenty. To też świetne rozwiązanie dla wszystkich tych, którzy często spotykają się ze znajomymi czy organizują imprezy. Dzięki zestawowi do  fondue szybko i bezproblemowo można przygotować smaczną przekąskę dla sporej liczby osób. Fondue czekoladowe czy serowe robi się błyskawicznie i niedużym kosztem. Przy okazji jest sporo dobrej zabawy podczas maczania w garnku przygotowanych wcześniej produktów spożywczych.

Jaki zestaw do fondue wybrać – ranking najbardziej popularnych modeli

  1. Kinghoff Fondue Żeliwne Zestaw Dla 6 Osób (Kh1195)

    Kinghoff Fondue Żeliwne Zestaw Dla 6 Osób (Kh1195)

  2. Kela fondue do sera natura 61306

    Kela fondue do sera natura 61306

  3. Fondue Steba 8 widelców FO 1.1

    Fondue Steba 8 widelców FO 1.1