Małe kuchnie są typowe przede wszystkim dla budownictwa z czasów PRL. Jednak spotkać się można z nimi również i dzisiaj. Uważane są one za mało funkcjonalne i problematyczne. Jak sobie z nimi poradzić? Jak można urządzić małą kuchnię w bloku, aby była ona jednocześnie funkcjonalna i estetyczna?

Mała kuchnia w bloku – zacznij od projektu

Kluczem do sukcesu w tym przypadku jest przygotowanie na samym początku odpowiedniego projektu. Jeśli wszystko zostanie dobrze rozplanowane, mała kuchnia może być naprawdę efektowna i funkcjonalna zarazem. Wprawdzie urządzenie niewielkiego wnętrza jest trudne, ale nie niemożliwe.

Okazuje się, że aranżację małej kuchni można z powodzeniem przeprowadzić samodzielnie. Nie zawsze jest potrzebna pomoc profesjonalnego architekta wnętrz. Trzeba mieć jednak wyczucie stylu i świadomość ograniczeń, jakie nierozerwalnie wiążą się z niewielkim metrażem. Warto też na samym początku zadać sobie kilka podstawowych pytań – w jakim stylu ma być urządzona kuchnia i jakie meble kuchenne zostaną do niej zakupione? Co jest w danym przypadku najważniejsze, a z czego ewentualnie można zrezygnować? Dopiero potem można przystąpić do pracy.

Wyspa w małej kuchni – czy to dobry pomysł?

Co ciekawe, wyspa nie jest rozwiązaniem przeznaczonym tylko do dużych pomieszczeń. Można na nią postawić również w małej kuchni. W niewielkich mieszkaniach kuchnia często zlokalizowana jest w salonie lub wnęce. Jeśli przestrzeń jest otwarta, za pomocą wyspy kuchennej można wyznaczyć granice poszczególnych stref. W części kuchennej znajdzie się wówczas zmywarka i piekarnik czy półki na akcesoria kuchenne. Z kolei w salonie można postawić na zupełnie inne meble.

Innym wyjściem jest pozostawienie jednolitej płaszczyzny frontu wyspy. Stosuje się tutaj wykończenia w fornirze bądź w lakierze. Dobrze prezentuje się także zawsze kamień naturalny czy kompozyt. Dobrym pomysłem jest wygospodarowanie na wyspie miejsca przeznaczonego do wspólnego spożywania posiłków.

Tak naprawdę wyspa kuchenna jest bardzo praktycznym rozwiązaniem. To element łączący w sobie wiele funkcji, które ułatwiają gotowanie. W wyspie znaleźć się może z powodzeniem strefa zmywania czy gotowania. Do wyspy dostęp jest łatwy i możliwy z różnych stron, co dla domowników jest sporym atutem. W przypadku niewielkich mieszkań trzeba jednak zdawać sobie sprawę z tego że wyspa musi mieć minimum 120 cm długości i 70 cm szerokości. Jej odległość od wysokiej zabudowy nie powinna być mniejsza niż 90 cm.

3 sprytne triki, które optycznie powiększą małą kuchnię

  1. Jasne kolory i błysk

Chyba wszyscy wiedzą o tym, że jasne barwy optycznie powiększają przestrzeń. Odbijają one bowiem więcej światła, dzięki czemu wnętrze wydaje się być bardziej przestronne. Dobrym pomysłem jest w tym przypadku jednolicenie kolorystyki podłóg i ścian, a także zabudowy meblowej, o ile jest taka możliwość. Zatarte granice sprawiają, że mała kuchnia wydaje się być od razu większa. W małych pomieszczeniach sprawdza się biel, szarość i delikatny beż. Postawić można równie dobrze na ponadczasowe pastele – błękit lub pudrowy róż.

Trzeba tylko pamiętać o tym, aby w kuchni zastosować odpowiednią farbę, która jest odporna na wilgoć i  zabrudzenia. Obecnie wybór na rynku jest na szczęście w tym zakresie coraz większy. Sporym zainteresowaniem cieszą się farby ceramiczne tworzące powłoki o właściwościach hydrofobowych, które niejako odpychają płynne zabrudzenia. Są to farby odporne na plamy, które można wielokrotnie zmywać i szorować. Dodatkowo chronią one powierzchnie przed rozwojem grzybów i bakterii. Nie trzeba się więc obawiać tego, że jasne ściany w kuchni zostaną szybko zabrudzone.

  1. Odpowiednie ustawienie mebli

Meble, podobnie jak ściany powinny być w małej kuchni jasne. Jednak w tym przypadku trzeba wziąć pod uwagę nie tylko ich kolor. Należy zdawać sobie sprawę, że górne szafki optycznie zmniejszają przestrzeń. Jeśli więc jest taka możliwość lepiej z nich zrezygnować lub ograniczyć ich liczbę do minimum. Lepiej natomiast postawić  na lekkie półki czy wieszaki. Niestety wiele osób nie może sobie na taki ruch pozwolić. Wówczas dobrym rozwiązaniem jest zakup frontów, które chociaż częściowo są transparentne. Drzwiczki szafek powinny być wykonane z matowego szkła lub materiału imitującego szkło.

Dobrym pomysłem może być ponadto poszerzenie szafek dolnych. Blat liczący 80 cm szerokości oznacza większą przestrzeń do przechowywania różnego rodzaju narzędzi i akcesoriów kuchennych. W odpowiednich pudełkach może przechowywać sztućce i nie tylko. Szafki dolne mogą mieć wówczas szerokość 60 cm. Powinny chociaż częściowo pomieścić przedmioty przeznaczone do szafek górnych.

Jeśli sytuacja na to pozwala, w małej kuchni nie zaleca się ustawiania szafek kuchennych na ścianach mieszczących się naprzeciwko siebie. Lepiej ustawić meble w kształt litery L. To na ogół oznacza wyższe koszty, ale w niewielkim wnętrzu meble na wymiar to podstawa. Są one bowiem bardziej funkcjonalne i dopasowane do danej kuchni. Dodatkowo wyróżniają się dużą trwałością. Przy zamawianiu mebli warto też mieć na uwadze wysokość półek. Większość z nich tak naprawdę nie jest w 100% wykorzystywana. Sporo miejsca jest marnowane. Warto więc zdecydować się na większą liczbę mniejszych półek.

  1. Duże płytki w małej kuchni

Urządzając małą kuchnię, warto też pamiętać o pewnych sztuczkach związanych z doborem odpowiedniego formatu płytek. Dzięki temu można optycznie powiększyć niewielką przestrzeń. Małe kuchnie potrzebują gładkich, najlepiej jednolitych powierzchni. Im jest mniej fugowań, tym oczywiście lepiej. Stąd też coraz większa popularność wielkoformatowych płytek ceramicznych i wąskich fug.

Ponadto dla zachowania optycznej równowagi, w szczególności w pomieszczeniach łączonych, warto zachować spójną, jednolitą podłogę. Lepiej zrezygnować z łączeń czy progów. Dzięki temu przestrzeń wydaje się większa. Dodatkowo można w ten sposób skutecznie zatuszować granice pomiędzy poszczególnymi pomieszczeniami i odwrócić uwagę od niewielkiego metrażu kuchni.