Gofrownica, jak sama nazwa wskazuje, jest urządzeniem pozwalającym na przygotowanie smacznych i chrupiących gofrów. Te jeść można na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Do wyboru są propozycje na słodko i w wersji wytrawnej. Jak jednak wybrać odpowiedni dla siebie model gofrownicy? Na co zwrócić w tym przypadku szczególną uwagę? Co warto wiedzieć na temat urządzeń tego rodzaju?

Co to jest gofrownica i do czego służy?

Gofrownica to niewielkich rozmiarów urządzenie AGD umożliwiające szybkie przygotowywanie gofrów. Gofry to deser kojarzący się z beztroskim czasem wakacji, po który szczególnie chętnie sięgają dzieci. Jednak i osoby dorosłe są miłośnikami gofrów. Gofry nie są tożsame z racuchami czy waflami. Mają bowiem inny skład i nie są smażone na tłuszczu. Sporo zależy przy tym od zastosowanych dodatków. Klasyczny gofr w 100 gramach ma około 140 kcal. Warto wiedzieć, że wyróżnia się kilka podstawowych typów gofrów. Gofry skandynawskie, popularne w Szwecji są cienkie i na ogół mają kształt serca. Wyróżniają się słodkim smakiem, ale jada się je również w wersji na słono. Gofry holenderskie – Stroopwafels podawane są do kawy i herbaty. Gofry belgijskie, w których skład wchodzi ciasto drożdżowe są dość grube i chrupiące. Serwowane są w formie deseru razem z bitą śmietaną. Gofry amerykańskie z kolei jadane są głównie na śniadanie razem z masłem i syropem klonowym.

Zasada działania gofrownicy jest niezwykle prosta. Przed rozpoczęciem pracy warto nieco posmarować obie płyty urządzenia pędzelkiem zanurzonym wcześniej w oleju. Można tutaj użyć także ręcznika papierowego. Potem urządzenie włącza się do sieci elektrycznej, o czym informuje czerwona lampka. Trzeba wówczas poczekać kilka minut do momentu nagrzania się płyt. Sygnalizowane jest to poprzez zieloną lampkę. W przypadku standardowej gofrownicy, ciasto należy przygotować wcześniej. Jest ono wlewane na dolną, nagrzaną płytę urządzenia, które później należy zamknąć. Zielona lampka w czasie pracy zapala się i gaśnie. To sygnał, że termostat utrzymuje właściwą temperaturę. Gdy urządzenie kończy pracę, lampka gaśnie. Jeśli w domu znajduje się urządzenie 2w1, a więc gofrownica połączona z opiekaczem, można w nim równie dobrze zapiec kanapkę czy kawałki ulubionego mięsa. Po skończonej pracy, gofrownicę odłącza się z sieci i myje, ale dopiero po jej całkowitym ostygnięciu.

Jakie są rodzaje gofrownic?

Z uwagi na system działania gofrownice podzielić można na modele klasyczne oraz modele 2w1. Gofrownice klasyczne są odpowiednie dla osób, którym zależy na przygotowywaniu tradycyjnych gofrów. Takie urządzenie składa się z dwóch zamykanych, odpowiednio wyprofilowanych płyt, z których każda rozgrzewana jest do wysokiej temperatury. Standardowe gofrownice sygnalizują gotowość do pracy za pomocą lampki kontrolnej. Gdy lampka się zaświeci, urządzenie jest odpowiednio rozgrzane i można rozpocząć pieczenie. Wówczas na płyty wylewa się przygotowane ciasto. Nowsze gofrownice posiadają regulację temperatury. W ten sposób ustawić można określony sposób zarumienienia.

Bardziej rozbudowaną propozycją są urządzenia, które łączą w sobie funkcję gofrownicy i opiekacza. Są doskonałym rozwiązaniem do niewielkich kuchni. Za pomocą takiego urządzenia przygotować można gofry, opiec tosty, a także mięso czy warzywa. To efekt zastosowania specjalnych wkładów, które są wymienne. Tego typu gofrownice 2w1 są urządzeniami łatwymi do utrzymania w czystości. To modele bardzo uniwersalne.

Na co zwrócić uwagę kupując gofrownicę? (parametry)

Przy zakupie gofrownicy trzeba zwrócić uwagę na kilka podstawowych parametrów. Kluczowe znaczenie z całą pewnością ma moc. Im jest ona większa, tym szybciej płyty się nagrzewają, a urządzenie jest gotowe do pracy. Gofrownice mają na ogół moc rzędu od 750 do 1700W. Modele o niskiej mocy nagrzewają się wolno, co przekłada się na produkcję gumowatych gofrów. Generalnie w praktyce sprawdzają się urządzenia o mocy minimum 1000W.

Warto także sprawdzić, z czego wykonana jest powierzchnia płytek gofrownicy. Powinien być to materiał nieprzywieralny. To bardzo istotne, bo od tego zależy to, jak gofry odchodzą od powierzchni. Obecnie dużą popularnością cieszą się urządzenia z płytkami pokrytymi powłoką teflonową. Pozwala ona na przygotowanie smacznych gofrów, które nie rozpadają się. Dodatkowo taka powłoka nie wymaga zastosowania tłuszczu. Jest jednak podatna na zarysowania. W sprzedaży dostępne są ponadto gofrownice żeliwne czy te z powłoką ceramiczną. Pierwsze są trwałe, ale niestety do tego materiału ciasto lubi przywierać. Z kolei drugie nagrzewają się szybko, ale są trudne do utrzymania w czystości.

Klasyczne gofrownice pieką gofry w formie prostokątów. Jednak do wyboru są także modele wypiekające gofry w kształcie serca czy postaci z bajek. Zróżnicowana jest również wypiekanych jednocześnie gofrów. Standardowe gofrownice pozwalają na upieczenie w tym samych czasie 2 lub 4 gofrów. Im jest ich więcej, tym są ona na ogół mniejsze i cieńsze.

Obudowy gofrownic wykonywane są najczęściej z tworzywa sztucznego lub metali i ich stopów. Modele plastikowe są o wiele lżejsze, ale mają tendencję do odbarwiania się czy topienia w wysokiej temperaturze. Stal i żeliwo są materiałami bardziej trwałymi. Niezależnie od tego dobrze jest postawić na obudowę termoizolowaną, która chroni przed poparzeniami. Dodatkowym atutem urządzenia są poza tym nóżki antypoślizgowe czy możliwość ustawienia urządzenia w pionie, co pozwala zaoszczędzić  miejsce na blacie. Jeśli mowa o kablu, to w wielu przypadkach istnieje możliwość schowania go w obudowie.

W gofrownicach stosowane są lampki kontrolne. Lepsze modele posiadają dwie lampki – jedna odpowiada za kontrolę zasilania, a druga za kontrolę temperatury. Pierwsza jest czerwona i wskazuje na nagrzewanie się. Druga – zielona informuje o tym, czy na płytę można wlać ciasto. Przydatną funkcją jest zawsze regulacja temperatury zmieniana za pomocą pokrętła. Dzięki temu można stworzyć gofry odpowiednie do swoich potrzeb i zgodne z upodobaniami. W obsłudze urządzenia pomocny może być ponadto termostat.

Ranking najlepszych gofrownic

  1. Gofrownica MPM MGO-13

    Gofrownica MPM MGO-13

  2. Gofrownica Dezal 301.4

    Gofrownica Dezal 301.4

  3. Gofrownica Adler AD3036 czarny

    Gofrownica Adler AD3036 czarny