Okazuje się, że wybór płyty grzewczej do domu czy mieszkania wcale nie jest zadaniem łatwym. To decyzja, którą podejmuje się na lata. Warto więc wziąć w tym przypadku pod uwagę wielkość kuchni i jej wystrój oraz częstotliwość gotowania. Kuchnia musi być w końcu przede wszystkim funkcjonalna, a nie tylko efektowna wizualnie.

Jakie są rodzaje płyt grzewczych?

Płyty grzewcze zwane także płytami kuchennymi to powierzchnie, na których podgrzewa się i przygotowuje posiłki. Podzielić je można ze względu na sposób zasilania – gazowe i elektryczne. Płyty grzejne, które posiadają kilka palników (na ogół cztery) przeznaczone są na ogół do zabudowy. Płyty grzewcze jednopalnikowe to sprzęt raczej turystyczny czy dedykowany do kawalerek. Takie płyty występują raczej w wersji elektrycznej. Generalnie wyróżnia się płyty grzewcze gazowe, ceramiczne, elektryczne, indukcyjne oraz indukcyjno-gazowe. Jaką płytę wybrać do swojej kuchni – klasyczną: gazową, a może nowoczesną – indukcyjną?

Płyty gazowe

To najbardziej standardowe płyty grzewcze. Mają one wciąż wielu zwolenników, bo pozwalają na gotowanie na ogniu i są łatwe w obsłudze. Jednak na rynku dostępne są także bardziej nowoczesne płyty gazowe bez płomienia czy z gazem w szkle. Na pierwszy rzut oka wyglądają one jak płyty elektryczne, ale mają również zalety płyt gazowych. Takie nowoczesne palniki są łatwe do utrzymania w czystości. Klasyczne płyty gazowe posiadają najczęściej cztery palniki, w tym jeden duży i jeden mały. Czasami stosuje się palnik turbo o większej mocy. Płyty z palnikami gazowymi na ogół wykonywane są ze stali nierdzewnej, czasem ze szkła ceramicznego. Są one zasilane gazem ziemnym lub gazem z butli. To drugie rozwiązanie stosowane jest tam, gdzie nie ma przyłącza gazowego.

Płyty indukcyjne

To najbardziej nowoczesny rodzaj płyt grzewczych. Mechanizm ich działania jest dość skomplikowany. Pod płytą takiej kuchni indukcyjnej zlokalizowane są miedziane spirale. W chwili, gdy płyta jest włączona przez spirale te płynie zmienny prąd elektryczny. Wytwarza on pole magnetyczne. Jeśli na płycie postawiony jest odpowiednie naczynie, generuje on prądy wirowe w podstawie. Ich przepływ powoduje wydzielanie się ciepła. Dlatego też płyty indukcyjne są w stanie bardzo szybko podgrzać posiłek. Takie gotowanie jest wydajne i bardzo bezpieczne. W przypadku płyt indukcyjnych trudno o oparzenie, bo nagrzewają się one tylko pod wpływem specjalnych naczyń wykonanych z metalu.

Inne rodzaje płyt grzewczych

W zasadzie poza płytami gazowymi wyróżnia się tylko płyty elektryczne. Te klasyczne posiadają spiralne grzałki pokryte warstwą żeliwa. Są one jednak stopniowo wypierane przez wspomniane już płyty indukcyjne oraz płyty ceramiczne. Kuchenki elektryczne są od nich mniej oszczędne. Nie mają także wielu zaawansowanych funkcji – programatorów, czujników czy zabezpieczeń przed dziećmi. Mimo to mają i swoich zwolenników, którzy doceniają prostotę ich działania oraz atrakcyjną cenę.

Płyty ceramiczne są bardzo eleganckie. Świetnie komponują się z nowoczesnymi wnętrzami. W tym przypadku zasilające pola grzewcze grzałki elektryczne są ukryte pod powierzchnią wykonaną z materiału ceramicznego. Część spirali elektrycznych jest zastąpiona lampami halogenowymi, które nagrzewają się bardzo szybko. Na płytach ceramicznych wyznaczone są na ogół pola, które nagrzewają się do wysokich temperatur. W pozostałej części płyta jest zimna, a więc nie ma ryzyka poparzenia się. Utrzymanie płyty ceramicznej w czystości nie jest zbyt trudne.

Jaką płytę grzewczą wybrać – indukcyjną czy gazową?

Tak naprawdę każdy rodzaj płyt grzewczych ma swoich zwolenników i przeciwników. Nie ma też jednoznacznej odpowiedzi na pytanie, którą płytę warto wybrać. W praktyce przed zakupem dobrze jest zadać sobie kilka pytań. Znaczenie ma wygląd płyty i jej efektywność.

Płyty indukcyjne zdecydowanie najszybciej podgrzewają potrawy. Pół litra wody są w stanie zagotować w nieco ponad minutę. W przypadku płyt gazowych jest to 4-5 minut. Również i pod względem kosztów eksploatacji płyty indukcyjne wypadają bardzo dobrze. Z drugiej strony są one droższe niż płyty gazowe.

Trzeba też pamiętać o tym, że nie zawsze istnieje możliwość zamontowania w domu czy mieszkaniu danego rodzaju płyty. Płyty indukcyjne wymagają najczęściej napięcia 400V. W domach jednorodzinnych nie ma z tym raczej problemu, ale w przypadku mieszkań bywa z tym różnie. Do użytkowania płyt indukcyjnych zasilanych z kolei napięciem 230V potrzebna jest instalacja elektryczna w bardzo dobrym stanie technicznym. Inaczej można spodziewać się problemów z funkcjonowaniem płyty czy częstym wybijaniem korków. Podłączenie płyty gazowej możliwe jest przy istnieniu instalacji gazowej. Trzeba to zlecić fachowcowi.

Płyty indukcyjne nie bez powodu uważane są za najbardziej bezpieczne. Nie ma tutaj otwartego ognia. Ponadto dane pole nie grzeje, dopóki nie znajduje się na nim naczynie. Ponadto niektóre nowoczesne płyty są zabezpieczone specjalnym PIN-em. Płyty gazowe są bardziej ryzykowne jeśli mowa o codziennym użytkowaniu. Ostateczny wybór należy jednak zawsze do kupującego.

Polecane modele płyt grzewczych

  1. Płyta indukcyjna Bosch PIE631FB1E

    Płyta indukcyjna Bosch PIE631FB1E

    Efektowna wizualnie płyta ze sterowaniem Direct Select. Dzięki temu można wybrać odpowiedni poziom nagrzania danego pola. Płyta samodzielnie wykrywa naczynia za sprawą funkcji Quick Start. Ciekawym rozwiązaniem jest także wskaźnik poboru energii.

  2. Płyta gazowa Electrolux EGS6436RK

    Płyta gazowa Electrolux EGS6436RK

    Wysokiej jakości płyta gazowa z palnikiem Speed służącym do szybkiego podgrzewania naczyń. Palnik WOK przeznaczony jest specjalnie do dań kuchni azjatyckiej. Model ten wyróżnia się eleganckim, nowoczesnym designem. W chwili zagaśnięcia automatycznie odcina dopływ gazu.

  3. Płyta indukcyjna Electrolux EIV634 SLIM-FIT

    Płyta indukcyjna Electrolux EIV634 SLIM-FIT

    Nowoczesna płyta grzewcza z funkcją Bridge. Łączy ona dwa mniejsze pola w jedno większe pole grzewcze. Funkcja Hob2Hood sprawia, że urządzenie łączy się samodzielnie z okapem tego samego producenta. To model prosty w obsłudze i łatwy do utrzymania w czystości.