Obecnie coraz częściej spotkać się można z domami i mieszkaniami, w których kuchnia połączona jest z salonem i ewentualnie jadalnią. Jednak nie wszyscy są zwolennikami tego rozwiązania. Są osoby, które wolą, gdy kuchnia jest oddzielona od reszty mieszkania. Jakie są wady i zalety poszczególnych rozwiązań? Kiedy lepszym wyborem jest kuchnia połączona z aneksem kuchennym, a kiedy lepiej postawić na kuchnię zamkniętą?

Otwarta kuchnia z salonem – większa swoboda aranżacji

Najważniejszą zaletą kuchni połączonych z salonem jest optyczne powiększenie przestrzeni. Łącząc kuchnię z salonem czy jadalnią, dopasowując całość aranżacyjnie, można uzyskać przestronne wnętrze, które wydaje się naprawdę duże. Otwarta kuchnia jest również dobrym wyborem wówczas, gdy nie posiada ona okna. Takie rozwiązanie jest zresztą bardzo funkcjonalne. Kuchnia połączona z pokojem dziennym pozwala na dość łatwe wydzielenie tzw. strefy jadalnianej przeznaczonej do wspólnego spożywania posiłków. Stół bądź blat można zagospodarować na wiele sposobów. Poza posiłkami posłużyć mogą one do nauki czy być wykorzystane do pracy. W przypadku kuchni otwartych w centralnym miejscu stanąć może tzw. wyspa. Wyspy są nie tylko modne, ale i bardzo funkcjonalne w czasie gotowanie i nie tylko. W szufladach i półkach zlokalizowanych w wyspie można schować wiele przyrządów.

Nie da się ukryć, że to wielokrotnie kuchnia jest centralnym punktem domu czy mieszkania. To bardzo często tam odbywają się rozmowy, spotkania. Dzięki kuchni otwartej na salon można wygodnie prowadzić konwersację, nie przerywając gotowania czy parzenia kawy. Taki rozkład sprzyja niewątpliwie zacieśnieniu więzi rodzinnych. Na koniec warto pamiętać o kwestiach ekonomicznych. W kuchni otwartej na salon nie trzeba montować dodatkowych grzejników czy drzwi. Temperatura i tak jest dość wysoka dzięki gotowaniu.

Kuchnia zamknięta – kiedy będzie lepsza?

W nowych mieszkaniach i domach coraz rzadziej można spotkać się z kuchniami zamkniętymi. Tymczasem i one mają swoje zalety. Przede wszystkim większa liczba ścian oznacza większą ustawność. W takiej kuchni na ogół mieści się więcej szafek i półek niż w aneksie kuchennym. Problemem nie jest również bałagan, który pozostaje ukryty, poza oczami gości i domowników. W salonie nie słychać żadnych hałasów dochodzących z kuchni. Nie trzeba się także martwić zapachami kuchennymi. Urządzając zamkniętą kuchnię, nie trzeba już sugerować się wystrojem dalszej części mieszkania. I co istotne, więcej rzeczy może znajdować się na widoku. Są one wówczas zawsze pod ręką. Jeśli w domu są małe dzieci, taką kuchnię można po prostu zamknąć przed nimi, aby nie zrobiły sobie przypadkowo krzywdy.

3 praktyczne wskazówki jak urządzić kuchnię

  1. Dopasowanie zabudowy do wielkości i kształtu kuchni
    Kuchnie bywają naprawdę różne. Warto więc zastanowić się nad kształtem danego pomieszczenia, analizując jego wady i zalety. Eksperci cały czas przypominają, że droga między lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką powinna mieć kształt trójkąta. Idealnie, gdy odległość poszczególnych urządzeń od siebie nie przekracza 2 metrów. W kuchniach bardzo wąskich postawić można na zabudowę jednorzędową. Jest ona także wykorzystywana w kuchniach otwartych na salon i jadalnię. Mają one często tylko jedną ścianę, wzdłuż której ustawia się meble. To rozwiązanie bardzo proste, ale i jednocześnie mało ergonomiczne. Nie da się wówczas zastosować zasady trójkąta.  Czasami stosuje się także zabudowę w kształcie litery L. Prezentuje się ona dobrze w kuchniach nieco szerszych. Wadą takiego układu jest na ogół dość duża odległość  pomiędzy poszczególnymi sprzętami.
  2. Wybór urządzeń odpowiednio do potrzeb swoich i swojej rodziny
    Wielkość lodówki należy dopasować do liczby domowników, preferowanego sposobu żywienia, częstotliwości robienia zakupów itd. Jeśli zakupy robi się rzadko, ale w większych ilościach, warto postawić na nieco większą lodówkę. Model side by side jest odpowiedni także dla osób, które lubią wyprawiać przyjęcia. W przypadku płyty grzejnej jej szerokość i liczbę palników dostosowuje się do wykorzystywanych garnków. Znaczenie ma to, ile osób w danym domu gotuje. Jeśli zajmuje się tym cała rodzina, dobrze jest zainwestować w urządzenie nieco szersze. Decydując się na piekarnik, najlepiej zamontować go na wysokości klatki piersiowej. Wówczas jego obsługa jest zdecydowanie najwygodniejsza.

    Okap kuchenny, który znajduje się nad kuchenką lub płytą grzewczą, musi być od niej nieco szerszy. Przyjmuje się, że dolna krawędź okapu znajdować powinna się minimum 65 cm nad kuchenką. Zdecydowana większość okapów pracuje w obiegu zamkniętym jako pochłaniacz lub obiegu otwartym jako wyciąg. Bardziej wydajny i efektywny jest tryb drugi. Poza tym trudno jest sobie wyobrazić nowoczesną kuchnię, nawet bardzo małą, bez zmywarki. To niepozorne urządzenie pozwala zaoszczędzić kilkadziesiąt minut dziennie. Podczas wyboru zmywarki warto wziąć pod uwagę ilość zmywanych na co dzień naczyń.

  3. Ergonomia to podstawa
    Wysokość blatów należy zawsze dopasować do wzrostu użytkowników. Oczywiście niekiedy w kuchni pracują osoby niskie i wysokie jednocześnie. Wówczas trzeba poszukać pewnego kompromisu. Kluczem do sukcesu jest również odpowiednie zorganizowanie szafek i półek. Lepiej w szafkach dolnych zrezygnować z półek. Trzeba się bowiem wtedy schylać i klękać. Lepszym wyborem są funkcjonalne szuflady. Od jakiegoś czasu największą popularnością cieszą się szuflady z tzw. pełnym wysuwem i amortyzacją zamykania. Warto te na samym początku zastanowić się nad ich przeznaczeniem. W sklepach dostać można bowiem specjalne podziałki, wkłady czy zawieszki ułatwiające porządkowanie zawartości szuflad.

    Oczywiście racjonalnie trzeba podejść także do segregowania produktów. Te częściej używane muszą znajdować się pod ręką. Artykuły spożywcze używane na co dzień powinny być w łatwo dostępnych szufladach pod blatami czy na najniżej wiszących półkach. Pozostałe rozstawić można w trudniej dostępnych i rzadziej odwiedzanych miejscach.